Angela Toncescu, de la cel mai bine plătit român la „beciul domnesc”

Procurorii DNA au dispus reținerea pentru 24 de ore a Angelei Toncescu, fosta șefă a Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA Sibiu și a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de cumpărare de influență. Această măsură reprezintă probabil sfârșitul carierei celei ce a fost numită “regina asigurărilor”, un personaj influent, apropiat de oamenii de afaceri Ioan Niculae și Ilie Carabulea. Angela Toncescu a lucrat vreme de peste 30 de ani în industria asigurărilor iar după evenimentele din decembrie 1989 a ocupat numai funcții de conducere în ADAS, Ardaf și Asirom, fosta companie de asigurări a lui Niculae. În 2006, la propunerea PNL, a fost numită președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), instituție înglobată azi în Autoritatea de Supraveghere Financiară. Conform presei de la vremea aceea (Adevărul, n.r.), Angela Toncescu a avut un salariu net de 29.000 de euro pe lună, 21,7 ori mai mare decât al preşedintelui ţării. Se întâmpla în 2008, an în care au apărut primele semne ale crizei economice globale. Tot atunci, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au cerut Parchetului General anchetarea Angelei Toncescu pentru fals în declaraţii. Dosarul a fost repartizat însă procurorului Octavian Ţiba de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, care l-a soluţionat cu „neînceperea urmăririi penale” (NUP). Rezoluţia procurorului a fost confirmată apoi şi de şeful acestuia, Iulian Crăciunescu, prim-procuror adjunct al Parchetului Judecătoriei Sectorului 2. Conform ANI, Angela Toncescu a vândut în 2007 grupului Interagro, deținut de Ioan Niculae, un autoturism BMW X5, cu 96.000 de euro. Cu toate acestea, şefa CSA a înscris în declaraţiile de avere şi în documentele rectificative că preţul tranzacţiei ar fi fost de numai 90.000 de euro. În prima declaraţie de interese depusă în calitate de preşedinte al CSA, în iunie 2006, Angela Toncescu nu a înscris acţiunile pe care le deţinea la societatea Nico Stil Production SRL, unde acţionar era şi fratele ei, Constantin Polexe, membru al Consiliului Judeţean Argeş din partea PNL.

Angela Toncescu a stat în fruntea CSA până în 2011. După aceea a devenit președintele Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig Sibiu, firma lui Ilie Carabulea. DNA susține că în această perioadă Angela Toncescu a acționat sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul ASF în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări.

Alături de ”regina asigurărilor” DNA a dispus și reținerea fostului ofițer de poliție Dan Hosu, soţul fostului procuror şef interimar al DIICOT, Georgiana Hosu. Ancheta va viza și alte persoane au precizat surse judiciare. În fapt procurorii anticorupție îl acuză pe acesta că ar fi furat bani de la beneficiarii unor asigurări de viață intermediind ilegal între societățile de asigurări și urmașii celor decedați.

De altfel numele lui Dan Hosu a mai fost vehiculat în numeroase afaceri cu iz ilegal.

Despre toate faptele pe care DNA le impută Angelei Toncescu și lui Dan Hosu le puteți vedea în comunicatul Direcției Anticorupție de mai jos:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 septembrie 2016, a inculpaților:

TONCESCU ANGELA, la data faptelor membru și ulterior președinte al Consiliului de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, sub aspectul săvârșirii a 3 infracțiuni de cumpărare de influență,

HOSU DAN, la data faptelor administrator de fapt la unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată,
– instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
– dare de mită,

TATU ION-SORIN, la data faptelor administrator de fapt la unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 26 septembrie 2016, față de inculpatul

CATARAMĂ CĂTĂLIN MARIAN, comisar șef de poliție, șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată,
– fals informatic, în formă continuată,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
– luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. Începând cu 30 martie 2015, inculpata Toncescu Angela, la acea dată administrator – membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A., a acționat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări.

Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obținerea avizului necesar numirii sale în funcția de președinte Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig S.A., cât și pentru ca A.S.F. să nu adopte unele decizii nefavorabile societății de asigurări S.C Carpatica Asig S.A.

Printre persoanele care au acționat în vederea favorizării/susținerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpații Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan și o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăți comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor.

Astfel, în perioada 30 martie 2015 – 14 martie 2016, în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea A.S.F., persoanele susmenționate au pretins și primit foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la S.C. Carpatica Asig SA.

Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societățile administrate de inculpați sau interpuși ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.

Concret, acțiunile celor inculpaților Tatu Ion-Sorin și Hosu Dan au vizat influențarea voturilor exprimate la data de 04 august 2015 în cadrul Consiliului A.S.F., astfel încât:
– să fie demarată procedura de avizare a inculpatei Toncescu Angela, în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig SA,
– să nu fie sancționată aceeași inculpată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară,
– să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro).

2. În data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți, din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. – Direcția pentru Evidența Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

În baza acestor informații, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente.

În data de 26 august 2016, pentru “ajutorul” acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit cu titlu gratuit inculpatului Cataramă Cătălin Marian un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Cataramă Cătălin Marian trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpații Toncescu Angela, Hosu Dan și Tatu Ion-Sorin urmează să fie prezentați, la data de 27 septembrie 2016, Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, se efectuează cercetări și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.