Anglia vrea să schimbe regulile privind donarea de organe

Anglia va introduce în dezbatere publică o propunere de schimbare a legislației privind donarea de organe. Mai exact, oficialii vor să afle dacă opinia publică este de acord sau nu cu eliminarea acordului prealabil pentru donarea organelor celui aflat în moartea cerebrală, informează BBC. În momentul de față, orice persoană care vrea să-și doneze organele după deces trebuie să completeze un formular.

Dar un nou sistem, în care se presupune că corpul unui adult poate fi folosit pentru tranplanturi în absența exprimării directe a permisiunii bolnavului, va fi luat în considerare. Sistemul a fost deja adoptat în Țara Galilor, în timp ce Scoția susține că-i va urma exemplul. Sistemul galez – introdus în 2015 – este cunoscut ca fiind unul simplu, astfel că dacă familia celui aflat în moarte cerebrală obiectează, prelevarea organelor nu mai are loc. În iunie, Scoția și-a exprimat dorința de a introduce un sistem similar, cunoscut sub numele de „consimțământ presupus“. Decizia a venit după ce 82% din populație s-a exprimar în favoarea acestei măsuri.

Pe listele de așteptare se află 6.500 de englezi, în timp în medie 3 oameni mor în fiecare zi pentru că nu primesc organul salvator. Departamentul de Sănătate a confirmat că propunerea se va afla în dezbatere publică timp de 12 săptămâni. Premierul Theresa May a declarat: „abilitatea noastră de a ajuta oamenii care au nevoie de transplant este limitată de numărul de donatori. Deci, pentru a aborda această provocare care implică toate comunitățile din țara noastră, vom schimba acest sistem – înclinând balanța prezumției în favoarea donării de organe“. Sally Johnson de la NHS Blood and Transplant, cea care coordonează schema donatorilor de organe, a declarat pentru BBC că speră ca această consultare să „conducă la o discuție despre donarea de organe“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.