ANI cere revocarea a doi parlamentari incompatibili

Deşi au trecut nouă luni de la emiterea de către ICCJ a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, pentru senatorul Mora Akos Daniel şi deputatului Stoica Ştefan Bucur nu s-au aplicat sancţiunile disciplinare prevăzute de lege.

Astfel, ANI a reluat solicitarea adresată Senatului şi Camerei Deputaţilor că urmare a deciziilor emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care menţin că legale şi temeinice rapoartele ANI privind stare de incompatibilitate a celor doi.

„Precizăm faptul că, în conformitate cu dispoziţiile art. 29, alin.(3) din Legea nr.176/2010, ‘(3) Neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune’. De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătoreşti constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă,” se arată în comunicatul ANI.

„Menţionăm faptul că neaplicarea deciziilor definitive şi irevocabile emise de instanţele de judecată generează consecinţe deosebit de grave şi subminează încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie şi în statul de drept”, se mai arată în document.

Ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România menţionează faptul că „Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar şi atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanţelor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.