Ankara: Să transformăm cea mai mare bancă din Germania într-o bancă turcească!

Principalul consilier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan spune că Turcia ar trebui să aibă în vedere “utilizarea unui nou fond de investiţii sau a băncilor deţinute de stat pentru a cumpăra” Deutsche Bank. Yigit Bulut a făcut aceasăa propunere neoficial, pe Twitter, spunând că cel mai mare creditor din Germania ar trebui să fie cumpărat de o bancă turcească.

“De luni de zile transmit la TV celor mai mari companii pubice şi private din Turcia: ‘Sunt companii foarte bune din UE care vor avea probleme şi trebuie să fim pregătiţi să le cumpărăm pachetele majoritare’”, a scris Bulut pe Twitter. “Nu ar fi frumos să transformăm cea mai mare bancă din Germania într-o bancă turcească!!”, spune consilierul prezidenţial, citat de Bloomberg.

Umorul oficialului turc, este o replică la toate criticile la adresa regimului Erdogan din spaţiul public german. Este un atac la adresa unui simbol al economiei germane. În rest, o achiziţionarea a DB de către Turcia ar însemna uşurarea economiei conduse de Angela Merkel de produse derivate toxice de 42.000 de miliarde de dolari, care ar fi ingurgitate şi ar fi letale pentru Turcia.

Deutsche Bank, care are o expunere uriaşă pe piaţa produselor derivate la un capital de sub 20 de miliarde de euro, este totuşi un campion al economiei germane şi asemenea aluzii nu pot fi decât criticate la Berlin.

Bloomberg merge mai departe şi încearcă să facă o analiză la rece a propunerii de la Ankara, observând că industria financiară a Turciei a pierdut încrederea pieţelor în ultimii ani. “Capitalizarea creditorilor din Turcia este puţin pete 49 de miliarde de dolari, puţin peste valoarea companiei General Motors şi jumătate din ceea ce reprezenta în 2013. Pe de altă parte Deutsche Bank are o capitalizare de 17 miliarde de dolari. Activele banccare din Turcia erau de 836 de miliarde la finalul lunii iulie, în timp ce Deutsche Bank avea active totale de 1,63 de trilioane de dolari la finalul anului trecut”.

O cumpărare a DB de către Turcia pare imposbilă în aceste condiţii, însa regimul de la Ankara are planuri noi. Premierul Binali Yildirim a anunţat că vrea să reformeze un fond de investiţii al statului pentru a finanţa megaproiecte de infrastructură. Fondul ar putea ajunge la 200 de miliarde de dolari, potrivit unor informaţii oferite de ministrul Comunicaţiilor.

Numai că “fondul suveran de investiţii al Turciei nu există încă şi problema majoră este că, în timp ce e “suveran”, îi lipsesc “investiţiile”, spune Timothy Ash, economist la Nomura International Plc. “Nu sunt sigur că bancile de stat din Turcia vor să ajungă în posesia unei Deutsche Bank cu probleme – ele însele poate au probleme în contextul contracţiei economice din ţară”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.