Anonimul și performerul: laureații premiilor cotidianul.ro

GALERIE FOTO

Pentru al patrulea an consecutiv, cotidianul.ro și-a onorat laureații. În cadrul festiv al ceremoniei ce a fost găzduită de Sala New York a Hotelului Pullman din București, cotidianul.ro i-a premiat pe aceia dintre români care s-au aflat printre performerii anului 2013, fiecare în domeniul său de activitate.

Pe o vreme potrivnică – aproape o iarnă în miez de primăvară – și în vremuri potrivnice – mitocănia din discursul public prezidențial ridicată la rang de politică de stat, mizeria cocoțată la rang de politică editorială pentru o bună parte din media, nepăsarea față de semeni, agățată la butoniera existenței multora dintre noi -, o parte dintre elitele României și-au rupt din timpul prețios al domniilor lor și au onorat cu prezențele lor ilustre Gala Premiilor Omul Anului 2013 – cotidianul.ro.

Cornel Nistorescu a vorbit, în debutul ceremoniei, despre cotidianul.ro și despre efortul de a exista în aceste vremuri:

”Săptămâna patimilor ne luminează și ne întristează. Să mulțumim Domnului că ne îngăduie și suntem sănătoși. Și încă nu am închis firma, ziarul, că nu tăcem și că ne putem face meseria.”

Directorul cotidianul.ro a venit și cu explicații: ”Sunt vremuri grele, vremuri în care multe societăți comerciale sau mass-media dispar, vremuri în care un erou al războiului mondial, un erou și personaj preferat al scriitorului Dumitru Radu Popescu, la peste 80 de ani doarme pe jos și n-are casă.”

A urmat și o scurtă istorie a acestor ceremonii care au început în 2011: ”Premiile cotidianul.ro intitulate Omul Anului s-au născut în urmă cu patru ani de zile, când împreună cu Alin Ursu, pe atunci la Angelli Romania, am început proiectul. Îi mulțumesc și acum pentru sprijin și pentru prietenie.”

”Susținem valori românești, personalități care au făcut din România un loc încărcat de sensuri pozitive. Să sperăm că țara, peste ani, va ține minte eforturile dumneavoastră, succesele pe care încercăm să le subliniem. Și n-o să procedeze ca și în cazul eroului Marin Lungu, cel decorat de toate regimurile și uitat de aproape toți compatrioții”, a fost speranța exprimată în numele publicației cotidianul.ro.

Cotidianul.ro i-a mulțumit proprietarului Domeniului Coroanei și Cerealcom Dolj S.A., Mihai Anghel, cel care a fost desemnat Omul Anului la ediția de anul trecut și care în acest an a dăruit vinul ce a fost turnat în cupele ridicate pentru laureați.

La Segarcea, familia Anghel, într-un loc devastat de agricultura socialistă, a făcut minuni și a izbutit un brand care face înconjurul lumii.

Ceremonia decernării Premiilor cotidianul.ro – Omul Anului 2013 a început atipic: prima categorie premiată a fost cea a cititorilor noștri. Adică Omul Anului-Anonimul.

Omul Anului-Anonimul, o persoană mai puţin cunoscută în mediul public, dar care, în 2013, a făcut demersuri pentru susţinerea unei cauze comune multor semeni. Prin truda sa, „Anonimul” a contribuit la conştientizarea unei situaţii ce merită atenţia întregii societăţi din România.

Alexandra Dumitriu, marketing manager, cea care a inițiat și a gestionat acest proiect, a vorbit despre un lucru greu, dar care ne obligă pe toți la solidaritate: copiii cu autism. Alexandra Dumitriu s-a referit la eforturile Danielei Bololoi, președinta asociației care vine în sprijinul copiiilor cu autism, HelpAutism, mama unui copil cu acest diagnostic. Daniela Bololoi, un om care s-a ridicat deasupra acestui dat și a încercat să îi țină piept, venind în sprijinul altor familii cu prunci care au același diagnostic. Daniela Bololoi a primit premiul pentru eforturile sale de a-i sprijini și pe alții aflați în situația domniei sale, prin înființarea – cu ajutorul donațiilor și al sponsorilor, adică al oamenilor cărora le pasă – a primului Centru de Diagnostic și Evaluare pentru copiii cu risc de autism. Pledoaria Danielei Boloi, căreia i se alătură și cotidianul.ro, este aceea pentru drepturi egale pentru micuții cu acest dat. Daniela Bololoi a povestit cum a reușit să împace două posturi: aceea de mamă ”cât mai bună” pentru copilul său și pe cea de președinte al organizației prin care au fost recuperați, până acum, 140 de alți copii și care a oferit sprijin pentru mulți alții. ”Premiul pe care îl primesc aici i se datorează băiețelului meu”, a punctat Daniela Bololoi.

În 2013, în evidenţele statului erau aproximativ 7.200 de copii cu autism. Conform statisticilor internaţionale, 1 din 100 de copii are o formă de autism diagnosticat sau nu. Şansa reală de recuperare şi câştigarea a autonomiei o reprezintă diagnosticul precoce şi intervenţia timpurie. 50% dintre copiii cu TSA care intră în terapie între vârsta de 1 şi 4 ani se recuperează în mod semnificativ.

Help Mălin, asociaţia ce a pornit cu această denumire, este cunoscută acum ca Asociaţia HelpAutism. Daniela Bololoi, mama unui băieţel diagnosticat cu tulburare de spectru autist, Mălin, este cea care, în încercarea sa de a-şi ajuta copilul şi de a găsi soluţii cât mai eficiente de tratare a copiilor cu acest diagnostic, a înfiinţat Asociaţia HelpAutism, care, în prezent, susţine terapia de recuperare a peste 140 de copii, printr-un program gratuit de diagnostic precoce, cu două centre în Bucureşti şi o filială în Suceava şi prin implicarea activă în schimbarea legislativă a autismului şi modului în care se raportează instituţiile statului la problema autismului în România.

Premiul Secțiunii Teatru a Omului Anului 2013-cotidianul.ro a mers către actorul Teatrului Național București, Marius Manole, ”un actor formidabil, un om de o rară modestie”, după cum îl descria Cornel Nistorescu.

Actorul, care și-a trecut în revistă rolurile pe care le-a jucat anul trecut, a avut un cuvânt de mulțumire pentru regizorul Felix Alexa, cel care l-a descoperit la Brăila, care l-a distribuit în spectacole, și care ”s-a bătut” să fie adus la Teatrul Național București.

Actrița Lamia Beligan a urcat pe scena Sălii New York a Hotelului Pullman din București pentru a-și onora, cu un laudatio, colegul de scenă de la Naționalul bucureștean, pe regizorul Felix Alexa. Care a primit premiul Omul Anului 2013-cotidianul.ro pentru regie.

După cum spunea actrița, ”teatrul nu e un cămin liniștit. Lui Felix Alexa îi plac provocările. Premiul reprezintă recunoașterea valorii spectacolelor puse în scenă anul trecut de Felix Alexa”.

Felix Alexa a acceptat că distincția conferită de cotidianul.ro reprezintă ”un premiu pe care îl voi avea toată viața”. Felix Alexa a vorbit și despre privilegiul de a lucra pe scenă cu generații diferite de actori, dar nu diferiți ca valoare: Radu Beligan la 95 de ani, Marius Manole, la 35 de ani. ”O diferență de 60 de ani. Dar pe scenă nu există vârstă”.

Secțiunea Arte Plastice a Premiilor cotidianul.ro l-a avut ca laureat în 2013 pe ”Câlția Magnificul”, după cum îl numea Magdalena Popa Buluc pe pictorul Ștefan Câlția. Maestrul Câlția a mulțumit pentru premiu și a spus câte ceva despre ceea ce îl definește ca artist: ”Nu fac altceva decât să fac curat în locul meu și să iubesc. Vă doresc același lucru!”.

Trofeul Omul Anului 2013-cotidianul.ro în muzică i-a revenit dirijorului Horia Andreescu. Laudatio a fost rostit în stilu-i inconfundabil de Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications al JT International Romania, Moldova şi Bulgaria. ”Dacă ar fi să citesc CV-ul domnului Horia Andreescu, am pleca de aici mâine dimineață. A scos România în lume, a pus România pe hartă; una dintre valorile naționale”, l-a definit Gilda Lazăr. Jurnalist nu mai puțin valoros decât mulți dintre laureații serii, în vremurile de după 1990, unul dintre cei mai buni specialiști actuali în materie de comunicare și PR, Gilda Lazăr a spus și ce a însemnat Horia Andreescu în materie de iluminare intelectuală în bezna comunistă de dinainte de 1990, amintind despre prestațiile de ”joia de la Radio și de vinerea de la Ateneu” ale marelui dirijor.

Obișnuit să vorbească muzica în locul său, maestrul Horia Andreescu ne-a chemat pe toți în sala de concerte, în a doua săptămână a lunii mai, la Ateneul Român, la seria de concerte dedicate compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven. (Detalii, aici și aici).

Tot un fel de dirijor este, după cum îl descria Cornel Nistorescu, și laureatul secțiunii Economie a Galei Premiilor Omul Anului 2013 decernate de cotidianul.ro. Este vorba despre Ioan Popa, directorul companiei Transavia, firmă care performează în domeniul producției de carne și de produse din carne. ”În Ardeal există un industriaș cu o putere deosebită; unul din marii industriași ai Transilvaniei”, după cum îl definea directorul cotidianul.ro.

Ioan Popa a oferit, în răspunsul său, mai degrabă o lecție bun-simț care, aplicată în economie, ține departe falimentul și durerile de cap: ”Am reușit pentru că am avut câteva principii pe care nu le-am abandonat: nu am împrumutat mai mult decât puteam rambursa, nu mi-am păcălit partenerii, nu mi-am dezamăgit angajații, am plătit totdeauna absolut toate datoriile și am respectat legea”.

Deși a vrut să adauge și mass-media la interdicția instituită anul trecut în privința acordării de premii pentru politicieni, directorul cotidianul.ro a găsit o excepție în 2013 printre ziariști: Moise Guran. Cel care, cu o prestație rară în aceste vremuri – prin profesionalism și eleganță -, pune lumină acolo unde interese mari și grele o taie: pe subiectele economice.

Laudatio l-a rostit Lucia Hossu-Longin. Chiar mai e nevoie să fie prezentată doamna de al cărei nume se leagă fantasticul demers de scoatere la lumină a trecutului roșu al românilor și de luptă cu tenebrele comunismului ce mai bântuie și azi, așa, ca într-o coabitare?! Doamna Hossu-Longin l-a descris pe mai tânărul său coleg din TVR: ”Un profesionist cu coloană vertebrală, consistent. TVR are nevoie de foarte mulți oameni ca Moise Guran”. Moise Guran era la filmări, pe teren, de aceea nu a fost prezent la festivitate și nu și-a putut ridica premiul personal.

Director în cadrul Spitalului Clinic Elias din București, dr. Dana Safta a fost invitată pe scena festivității de premiere pentru a-i înmâna Premiul Omul Anului 2013-cotidianul.ro unuia dintre colegii săi de breaslă, medicul și profesorul universitar doctor Dorel Săndesc, șeful disciplinei de anestezie-terapie intensivă de la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara. ”Mă bucur că nu ați uitat sănătatea. Este un coleg care trebuie cunoscut și în București. Medicul Dorel Săndesc a reușit prin programele de terapie intensivă introduse în spitale, creșterea actului medical. A mai făcut ceva: a pus la punct un program în ceea ce privește donările de organe. Ne bucurăm că îl avem printre noi pe profesorul Dorel Săndesc.”

Medicul timișorean, chemat de curând la București, la Ministerul Sănătății, a apreciat că premiul primit este ”o onoare, un semn de recunoștință față de una dintre cele mai dure și solicitante meserii, dar și murdară: cu tentative de suicid, cu toxicomani. Să vezi viața transformându-se în moarte și viața de după moarte, așa cum este o inimă transplantată”.

Premiul Omul Anului 2013-cotidianul.ro în economie și gestiune i-a fost decernat lui Remus Borza de la EuroInsol pentru operațiunea Hidroelectrica. Neputând prelua personal premiul, despre Remus Borza s-a spus, succint, că a preluat Hidroelectrica pe pierdere și a dus-o la profit.

Omul Anului 2013-cotidianul.ro în sport i-a revenit, la propunerea lui Ovidiu Ioanițoaia, Simonei Halep. Pentru că ”a făcut succes cu jocul ei, iar jocul este argumentul ei”, după cum spunea Cornel Nistorescu.

Lucian Gheorghiu de la cotidianul.ro a primit un premiu pentru că a ”produs cele mai spectaculoase argumente prin care trebuia trântit Referendumul din 2012 (pentru demiterea lui Băsescu T.-n.r.). A reușit ceea ce autoritățile române nu au fost în stare, scriind despre erori și manipulari în Referendumul din 2012”, după cum arăta directorul cotidianul.ro.

În privința semnificației pentru el a premiului, Lucian Gheorghiu a punctat la fel de scurt, precum un șut cu balonul rotund la poartă sau ca un generic de la San Remo ori de la Mamaia: ”Am fost apreciat de doi oameni: de Ion Rațiu și de Cornel Nistorescu: doi oameni de același calibru”.

Pentru serialul „Transilvania furată” din cotidianul.ro, Marcel Bărbătei a primit și el un premiu. ”A fost o campanie care sper să fi trezit instituțiile statului și pe patrioți”, a justificat Cornel Nistorescu decernarea premiului.

Marcel Bărbătei a mulțumit pentru distincție, folosindu-se de un citat dintr-unul dintre aceia care nu se dau bătuți în fața jefuitorilor de pământuri: ”Mă bat cu ei până la capăt pentru banii mei nu se termină pentru că sunt munciți, ai lor, nu!”.

Gala decernării premiilor Omul Anului 2013 – cotidianul.ro s-a încheiat cu un recital.

Spectacolul a fost susținut de o voce la superlativ a jazzului nostru: Irina Sârbu și al său Irina Sârbu Jazz Band. Cu Irina Sârbu (voce), Puiu Pascu (pian), Dan Ioniță (saxofon), Ciprian Parghel (contrabas), Tudor Parghel (tobe).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.