ANP, avertisment pentru angajații care protestează

Angajaţii din penitenciare nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii, orice formă de protest în context legal reprezentând un drept al funcţionarilor publici cu statut special, anunţă, luni, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), după ce angajați de la cel puțin trei penitenciare au ieșit în stradă.

Potrivit unui comunicat de presă al ANP citat de Mediafax, „conform statutului funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizaţii sindicale şi asociaţii profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale aceştia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranţei penitenciarelor şi cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate reprezintă drepturi legale ale funcţionarilor publici cu statut special”.

Revendicările sindicaliştilor din penitenciare fac referire la modul de aplicare a OUG 20/2016 cu privire la corectarea unor inechităţi în sistemul de apărare şi ordine publică. În urma ordonanţei, angajaţii din sitemul penitenciar nu primesc sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

ANP precizează că salariile lucrătorilor din sistemul penitenciar sunt stabilite prin acte normative aprobate, în concordanţă cu grilele de salarizare specifice acestei categorii profesionale.

„Cu privire la hotărârea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administraţia Naţională a Penitenciarelor este parte, conducerea ANP precizează că în decursul anului 2016 a întreprins demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă externă, repartiţia absolvenţilor instituţiilor de învăţământ postliceal şi universitar şi organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituţii”, se mai arată în comunicat.

Potrivit ANP, în primele opt luni ale anului au ieşit din sistem 1.000 de angajaţi, ceea ce a îngreunat planificarea şi asigurarea unui număr eficient de lucrători pentru desfăşurarea activităţii, iar conducerile din penitenciare trebuie să folosească resursele umane de care dispun astfel încât să evite depăşirea plafonului de 180 de ore suplimentare.

De asemenea, „reprezentanţi ai ANP au participat în mod constant la dezbaterile privind modul de aplicare a OUG 20/2016, oferind suport pentru analiza prevederilor actului normativ şi sprijinind acordarea drepturilor pentru personalul din penitenciare, în condiţiile legii.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.