ANRE, măsură după practici neconforme

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a elaborat un proiect de ordin prin care propune instituirea unor garanții în contractele încheiate pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) de pe bursa de energie OPCOM, piața unde se tranzacționează energia pentru consumatorii casnici.

Măsura vine după ce, în luna ianuarie, profitând de faptul că pe această piață nu existau obligații privind eventuale garanții, furnizorii au preferat să rezilieze contracte pe PCSU pentru a vinde energia pe piața spot, unde prețurile crescuseră foarte mult.

„În urma acțiunilor de supraveghere/monitorizare, pe fondul creșterii excesive a prețurilor pe celelalte piețe centralizate administrate de OPCOM SA, în special PZU, pentru trimestrul I 2017, furnizorii de ultimă instanță (parteneri în contractele încheiate pe PCSU), s-au confruntat cu situații în care participanții declarați câștigători în urma sesiunilor de licitație organizate pe PCSU au notificat denunțarea unilaterală a contractelor de vânzare — cumpărare încheiate pe această piață (sau sistarea
livrărilor de energie electrică aferente acestora), această acțiune fiind neconformă cu clauzele contractuale și cadrul de reglementare aplicabil”, explică reprezentanții ANRE.

Astfel, pentru descurajarea unor astfel de practici, a rezultat necesitatea modificării și completării Regulamentului de organizare și desfășurare a licitațiilor simultane cu preț descrescător pe piața centralizată pentru serviciul universal.

Modificările vizează, în principal, introducerea garanțiilor financiare de bună execuție în contractele de vânzare — cumpărare încheiate pe PCSU, ca măsură suplimentară de reducere a expunerii furnizorilor de ultimă instanță, adică cei care livrează energie consumatorilor casnici, la riscul de nerespectare a obligațiilor contractuale de către participanții declarați câștigători la licitație, precum și penalizarea acțiunilor de nerespectare de către participanții declarați câștigători la licitație a obligațiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitațiilor PCSU.

Această măsură va duce și la „reducerea riscului de creștere a prețului energiei electrică plătit de clienții finali beneficiari ai serviciului universal din cauza nerespectării de către participanții declarați câștigători la licitație a obligațiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitațiilor PCSU”, se mai arată în nota explicativă.

Totodată, părțile sunt exonerate de orice răspundere pentru neîndeplinirea parțială sau totală a obligațiilor ce decurg din contract, dacă aceasta este rezultatul acțiunii Forței Majore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.