ANRP – mașina de făcut bani

Continuă „lansarea“ unor noi dosare de fraudă din ANRP. De data aceasta, sunt chemaţi la DNA Horia Georgescu, Ana Maria Topoliceanu, Mihai Rotaru, afacerist dubios de Craiova și București, și încă niște membri ai Comisiei, și ei implicați, zic procurorii, într-un alt dosar. Mai zilele trecute, am citit rechizitoriul deja cunoscutului dosar de recuperare al lui Daniel Moldoveanu, fost șef al Comunității de informații de la Președinția României și consilier de stat al președintelui Traian Băsescu. Într-o zi, Daniel Moldoveanu, după ce și-a dat demisia de la Cotroceni, s-a dus și a făcut un autodenunț legat de sumele de bani primite de la Horia Simu. Un lucru mi-a atras atenția. Într-o singură zi, Dorin Cocoș, Alin Cocoș, Georgian Surdu, de la RA-APPS, și încă o persoană se duc la DNA și se autodenunță în același caz. Toți scapă și sunt scoși din cauză. La 4-5 zile, alți patru sau cinci indivizi implicați în afacerea consilierului Daniel Moldoveanu (om care din asemenea învîrteli a ajuns repede la un apartament în SUA) se autodenunță. Rămîne în cauză Horia Simu. Orice naiv și nepriceput observă o orchestrație suspectă, care trimite cu gîndul la o cursă menită a prinde pe cineva sau a salva pe altcineva. În acest caz, salvarea lui Daniel Moldoveanu arată ca o operațiune bine orchestrată. Și, pînă la un punct anume, reușită. Același lucru s-a întâmplat și cu alte personaje. Unele, pomenite deja de cîteva ori, au recuperat contravaloarea unor proprietăți de zeci și sute de milioane de euro.

Ba, 2-3 dintre acestea au scos peste 100 de milioane de euro cash din băncile românești. Fără ca BNR, Oficiul pentru combaterea spălării banilor sau SRI să atragă atenția sau să întreprindă ceva. Mai mult, circulă informația că, la un moment dat, în criză de bancnote, o bancă din România a făcut un transport cu un avion privat de mici dimensiuni, cu care a adus 10 milioane de euro din Austria. Greu de refăcut traseul acestor bani. Oricum, urmele retragerii de sume fabuloase le avem și la Cotroceni și la SRI. O sumă a fost semnalată în dosarul de albire a lui Daniel Moldoveanu. O alta a fost semnalată la SRI, la Florian Coldea, prin declarația Elenei Udrea, în interviul în care a relatat despre banii duși de Dorin Cocoș lui Florian Coldea pentru televiziunea lui Sebastian Ghiță și pentru o cercetare sociologică. Daniel Moldoveanu a fost omul cel mai apropiat de Băsescu la care au fost atestați banii. La Coldea au fost semnalați direct. În afară de Elena Udrea, prin București mai circulă personaje care au povestit despre sacoșele cu bani duse la diverși mahări de instituții politice sau de forță.

Despre banii negri sau spălați de la ANRP circulă nenumărate povești. Pe seama lor, DNA rostogolește mai multe dosare. Nu sunt subiect de investigație și nici nu au dosar principalii jucători în afacerea numită ANRP. Nici cei puși să scoată banii și nici adevărații beneficiari. Ca și în celelalte dosare mari, suntem obligați să ne întrebăm care să fie explicația. Oricît ne-am perpeli și am întoarce lucrurile pe toate fețele, nu putem evita o bănuială. Că ANRP a fost o mașină de făcut bani special creată. Ea a satisfăcut nevoile cîtorva persoane păgubite de confiscările regimului comunist spre a le da acestora impresia unui proces de dezdăunare, ca, în același timp, printre cei despăgubiți să se strecoare marii profitori, oamenii partidelor, ai serviciilor secrete sau clientela politică.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.