Antena 3 îşi schimbă sediul, dar şi programele?

Emisiuni ciudate la postul “specialiştilor în ştiri”

În ultimul timp, la postul “specialiştilor în ştiri” (aşa se autodefinesc cei de la Antena 3) au început să apară unele emisiuni, să le zicem, eufemistic, ciudate.

Una este intitulată “Cu mâinile CuRache” (un joc de cuvinte, în care s-a combinat numele realizatorului cu un titlu din filmografia lui Sergiu Nicolaescu). Care a fost subiectul emisiunii de duminică 20 martie: “despre sâni, geneză, cupluri şi Băicoi”. Nu este cazul să intrăm în amănunte. Totul este explicit. Invitaţi în emisiune, Cătălin Bordea, co-prezentatorul de la “Un show păcătos”, şi Adriana Bahmuţeanu, realizatoarea emisiunii “Necenzurat” de la Antena Stars. Amândoi specialişti în… altfel de ştiri. Un exemplu: “Gigel Frone şi-a pierdut virginitatea”.

Cu o zi înainte, Mirela Voicu (fost reporter special la Realitatea) şi Ana Maria Roman (reporterul de pe justiţie) l-au avut invitat, la o “Ediţie Specială”, pe Serghei Mizil. Rămas orfan de Dan Diaconescu, care la OTV ne anunţa săptămânal că urmează “să ne râdem cu Serghei Mizil”, recuperat de Antena Stars (postul “tabloid” al trustului Intact), Mizil a fost împrumutat (sau detaşat, nu ştim precis) la Antena 3, să povestească despre lucruri mai puţin ştiute despre familia Ceauşescu. Un subiect răsuflat şi rulat pe la mai toate televiziunile din România. Iarăşi nu mai este cazul să intrăm în amănunte, deşi chestiunea “robineţii din baia Ceauşeştilor nu sunt din aur, sunt luaţi recent din Obor” ar putea constitui o temă de dezbatere naţională.

Tot sâmbătă, o emisiune mai nouă la postul păstorit de Mihai Gâdea: “Adevăruri ascunse”. (Cu ajutorul numerologiei şi al ştiinţelor astrale sunt căutate explicaţii pentru evenimente şi întâmplări din actualitate şi se fac previziuni” – cam aşa sună promo-ul de pe site-ul postului). Dana Grecu este realizatoare şi mai mereu invitat, “numerologul” Mihai Voropchievici. Da (de) aici aflăm lucruri interesante. De exemplu că pe 27 ale fiecărei luni se nasc cele mai multe celebrități. Sau că Laura Kovesi are un nume predestinat funcțiilor înalte, dar nu știe să facă bani. Trebuie să recunoaştem, evenimente mai de “actualitate” decât ştiinţa facerii banilor nu există în acest moment.

În fine, o altă emisiune “new entry” este “CaN România”, realizată de Ionuţ Cristache. Aici nu avem ce comenta. Pentru că este un ghiveci din care nimeni nu înţelege nimic şi credem nici realizatorul nu înţelege mare lucru din ce face. Poate a fost nevoie de un format pentru a-l răsplăti pe Ionuţ Cristache, reporterul special al postului în chestiuni “delicate”, cum a fost şi deplasarea în Canada, în timpul campaniei pentru prezidenţiale în căutarea copiilor “vânduţi de Iohannis”.

La Andreea Bălan s-a văzut “totul”

Să vedem cum sună şi câteva titluri ale ştirilor de pe site-ul Antenei 3. “Dovada încrederii absolute pe care Borcea o are în Valentina Pelinel! Imaginile spun totul”; “Descoperire macabră într-o cameră de hotel din Iași. Camerista nu-și mai poate reveni din șoc”; “A cerut-o de soție 365 de zile, fără ca ea să știe. Ce s-a întâmplat în ultima zi este senzațional”; “A fost violată și ucisă cu bestialitate. Polițiștii au identificat cu greu cadavrul”; “Meme Stoica, primul interviu după ce a ieșit din închisoare: «Am ştiut să fac puşcărie»”; Andreea Bălan, apariție uluitoare la tv. S-a văzut tot”; “Mădălina Ghenea, dezbrăcată în pat cu iubitul. Ce surpriză i-a oferit”. Mai este ceva de comentat. OTV + România TV la pătrat.

O întrebare: de ce?

Acum, după ce am trecut în revistă noile emisiuni ale Antenei 3, se impune o întrebare. De ce un post de ştiri care şi-a făcut un nume pe piaţă a inclus în grilă emisiuni tabloid? Nu erau suficiente în trustul Intact postul tv Antena Stars, post tabloid 100%, şi unele emisiuni de “profil” de la Antena 1? Vor exista voci care vor spune: la sfârşit de săptămână merg şi emisiuni mai “uşurele”. Corect. Numai că “lista bărbaţilor Mădălinei Ghenea” sau faptul că madam Kovesi nu stie să facă bani nu sunt subiecte de emisiuni “uşurele”, ci clone ale emisiunilor defunctului OTV şi ale României TV etc. Lipseşte din peisaj doar “Elodia”. Dar nu este târziu.

O posibilă explicaţie

În ultimele zile ale lunii ianuarie, două informaţii publicate pe site-ul Paginademedia.ro au produs un adevărat cutremur la “cel mai urmărit post de ştiri”. Redăm titlurile: “România TV a depășit Antena 3 la nivelul întregii țări” şi “Premieră. Un talk-show de pe Romania TV, cifre mai mari decât Sinteza zilei”. Pentru a remedia situaţia, în studiorile de la Băneasa s-a decretat “Stejar extremă urgenţă” şi angajaţii postului au devenit actori în dramoleta “Libertatea de exprimare în pericol; Săriţi, vor să ne închidă!”, continuată cu telenovela “Mutarea posturilor Intact ar dura 6 luni 25 de ore din 24 şi emisiunea se întrerupe” (că în realitate lucrurile nu stau deloc aşa se vede în aceste zile, iar întreruperea emisiunii este preţ de două ore, într-o noapte). A mai fost şi mitingul din Piaţa Constituţiei, unde organizaţiile PSD de sector şi din judeţele limitrofe şi-au trimis orgnizaţiile de pensionari, pentru ca în piaţă să nu fie doar protestatarii antenişti din faţa Teatrului Naţional şi aplaudacii cu ora din diverse emisiuni. Planul a dat roade. “Luna «evacuării» Intact în audiențe: Antena 3 a revenit peste România TV la nivel național”, ne-a spus tot Paginademedia.ro. Şi totuşi. Nu este chiar totul în roz. Antena 3 a redevenit lider, dar cifrele de audienţă sunt totuşi sub nivelul lunilor similare de acum un an, iar România TV le suflă în ceafă anteniştilor. Deci, lucrurile sunt clare: este vorba de audienţe şi de concurenţă. Sunt probleme ale fiecărei televiziuni. Dar, imitând OTV-ul şi preluând “formate” tip România TV, aşa vrea Antena 3 să-şi crească audienţa? Aşa vrea să se distanţeze (la nivel de audienţă) Gâdea & Co. de postul patronat de Sebastian Ghiţă? Un post sută la sută serios ar căuta şi alte variante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.