Anticorupție și integritate cu pafariști și colonei

Scrisoarea preşedintelui României, Klaus-Werner Iohannis, referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ, cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice a fost acceptată în această săptămână prin vot de Parlament, în unanimitate.

Preşedintele a declarat că intenţionează să ceară poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: „Consultarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

Vagă precizarea, vagi și discuțiile din plen. Picante însă pe alocuri. Prezentăm mai jos fragmente de stenogramă (titlurile și intertitlurile aparțin redacției).

Cum se vine total nepregătit la ședință

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Cine vine să le prezinte? Domnul Şerban Nicolae sau domnul Nicolicea? Dacă nu, altcineva de la Comisia juridică. Vicepreşedinţii de la Comisia juridică.
Rog liderii… Da? Domnul Varga? (Rumoare, discuţii în sală.) Domnule deputat Varga, vă rog, aveţi cuvântul! Deci în ordine, domnule deputat, dacă se poate: Scrisoarea Preşedintelui, avizul comisiilor şi proiectul de hotărâre.
Domnul Vasile Varga: Domnule preşedinte, îmi pare foarte rău, n-am niciun material de la ambele comisii juridice. Le-aş fi prezentat cu drag. (Discuţii în sală.) Doar dacă mi-l înmânaţi dumneavoastră, de la prezidiu.
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Nu am auzit ce aţi spus. Vă rog, repetaţi!
Domnul Vasile Varga (din sală): Daţi-mi materialul dumneavoastră.
Din sală: Nu are nimic… Nu a venit pregătit… (Discuţii în sală.)
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Ce nu ai? Ce nu ai? (Discuţii la prezidiu.)
Domnule senator Şerban Nicolae, vă rog să prezentaţi cele trei documente. Vă mulţumesc.

Nicușor Dan încă mai caută lumea în care se află

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: S-a înscris la cuvânt şi domnul Şerban Nicolae. Aveţi cuvântul… Cine este? Domnul Nicuşor Dan. Da? Vă dau şi dumneavoastră cuvântul.
Domnul Şerban Nicolae (din sală): Alternativ. Să nu fie doi de la PSD.
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Bine. Domnul Nicuşor Dan, dacă doriţi să poftiţi la microfon, ca să alternăm între majoritate şi opoziţie.
Domnul Nicuşor Daniel Dan: Eu am o luare de cuvânt cu caracter tehnic. Noi aprobăm acum o hotărâre care are un articol prin care aprobăm, iar acest articol are patru recomandări. La prima recomandare sugestia mea este să păstrăm doar primele trei linii… (Râsete, discuţii în sală.)… şi să le ştergem pe următoarele. Mai precis, să nu interpretăm ceea ce spune Constituţia. Deci propun să ştergem tot ce scrie după… după virgulă, respectiv „…ţinând cont de faptul că lupta împotriva corupţiei a devenit o problemă cu caracter internaţional prin adoptarea Legii nr. 365 pentru ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, adoptată la New York la 31 octombrie 2003”. Vreau să mai fac menţiunea că în Comisia juridică s-a dezbătut acest text, dar el a fost elaborat după ce votul s-a încheiat.

Colonelul la microfon

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Mulţumesc.
Domnul deputat Turcescu.
Din sală: Să trăiți, domn’ colonel!
Domnul Robert-Nicolae Turcescu: Bună ziua!
Pe loc repaus! (Discuții în sală, râsete; aplauze.) Stimaţi colegi (n.red. urmează expunerea, apoi…)

Din sală: Domn’ colonel!
Domnul Robert-Nicolae Turcescu: Pe loc repaus!
Altă întrebare. (Aplauze.)

Dilemele lui Vosganian

Domnul Varujan Vosganian: Domnule colonel…, eu sunt sublocotenent şi aşa am rămas. Aşadar, sunteţi de acord cu continuarea luptei împotriva corupţiei în condiţiile respectării drepturilor fundamentale ale omului?

Din sală: Daaa! (Aplauze.)

Filosoful Nicolae

Domnul Şerban Nicolae: Mulţumesc, domnule preşedinte. Chestiunea de procedură n-ar fi trebuit să fie invocată aici, pentru că vorbim de parlamentari cu vechime, dar, să dai replică unui parlamentar vorbind de alt parlamentar, ţine de o problemă de percepţie, de orientare în timp şi spaţiu. (Aplauze.)

* Notă: deputatul liberal Vasile Varga face parte, şi în acest mandat, din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, însă, acum este vicepreşedinte. În legislatura 2012-2016, Varga a fost secretarul comisiei și nu s-a remarcat prin absolut nimic, fiind unul dintre parlamentarii muți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.