Antifrauda: 90% din firmele analizate sunt suspecte de evaziune fiscală

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală susțin că 90% din cazurile analizate în cadrul operațiunii Apollo, care vizează atât firmele care emit facturi false, cât și pe cele care utilizează aceste facturi, sunt suspecte de evaziune fiscală.

Potrivit acestora, în urma controalelor nu toate societățile au pus la dispoziție toate documentele solicitate (exemplu: nu au transmis toți furnizorii, unele au transmis doar note de recepție, unele au transmis facturi numai pentru o anumitã perioadă etc.).

De asemenea, majoritatea facturilor sunt emise pentru produse a căror valoare (inclusiv TVA) este mai mică de 5.000 lei și sunt achitate în numerar (între 4.800 – 5.000 lei). În plus, nu se respectă cronologia/ordinea eliberării facturilor, iar facturile/chitanțele nu au completate în totalitate informațiile obligatorii. Totodată, inspectorii susțin că au descoperit același mod de completare a facturilor și același scris pe facturi ce sunt emise de furnizori diferiți.

Au fost situații în care unele societăți au înregistrat facturi cu sume semnificative pentru care nu a fost prezentată dovada plății și pentru care a fost exercitat dreptul de deducere a TVA iar DGAF a dat câteva exemple:

– N.S.F.S.P. SRL figurează cu o factură în valoare de 442.432 lei emisă în data de 05.09.2012 și înregistrată în 31.12.2012, aceasta figurând în soldul aferent furnizorului.

– M.C. 2013 SRL figurează cu 5 facturi înregistrate, emise de D.C. SRL în valoare totală de 797.141,04 lei, cu mențiunea că facturile se vor plăti prin OP, dar în adresa de însoțire a facturilor este specificat faptul că facturile nu au fost achitate. Pentru aceste facturi, TVA aferentă a fost dedusă.

S-a mai constatat modificarea datei chitanțelor emise, suspiciunea rezonabilă fiind că s-a urmărit încadrarea în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei conform reglementărilor referitoare la tranzactiile în numerar. S-a mai observat neconcordanță între obiectul de activitate al societății care a emis factura și produsele ce sunt cuprinse în facturi. Există societăți care figurează că au livrat o paletă extrem de largă de produse și servicii, de la birotică, suruburi, echipamente de protecție, cereale, până la servicii de marketing sau management.

Fiscul susține că Operațiunea Apollo este în desfășurare pe termen nelimitat și că, în perioada de documentare, utilizând informațiile fiscale disponibile în bazele de date proprii și aplicațiile informatice de analiză, DGAF a identificat și a construit harta relațională a tuturor firmelor implicate în acest fenomen (emitenți și beneficiari care au înregistrat în evidențe aceste documente).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.