Antonescu, despre USL: Dacă ducem la capăt guvernarea, ne despărţim

Liderul PNL şi co-preşedinte al USL, Crin Antonescu, este invitatul unei ediţii speciale REALITATEA la RAPORT, moderată de Andreea Creţulescu, joi, de la ora 21.00.

Principalele declaraţii ale lui Crin Antonescu:

– Prevederile din programul de guvernare isi dezvăluie o inspiraţie mai mult de stânga aşa cum le-ati prezentat, dar sunt multe si de dreapta- scăderea fiscalităţii chiar la prima strigare, reducerea costului muncii, a CASS; astea sunt măsuri liberale. Eu, deşi ţin foarte mult la identităţi, as pune programul sub semnul unei dozări farmacetuice intre stanga si dreapta. E un program de consens prin care incercăm să aşezăm temelia unei construcţii care să dureze. Dacă ne vom duce la capăt acest program, dacă va fi bine, atunci ne vom despărţi (PSD şi PNL), acesta e micul paradox şi aşa e normal. Unii dintre noi, dupa 2016 vor fi la guvernare in continuare, si vom avea garantia ca ce am construit până atunci nu va mai fi dărâmat.

Despre guvernarea cu PDL invocată de Blaga: Sunt tulburat, am auzit de multe ori povestea asta, dar de fiecare dată, formula ortodoxă era „fără Antonescu”. Or dnul Blaga era un pic ostenit după lansare (n.r. candidatilor ARD), or chiar se fac paşi. Din punctul meu de vedere, va trece multă vreme şi va depinde de exercitiul guvernării ca PDL să fie o opozitie credibilă. Cred că sunt lucruri de discutat cu opozitia, incepând cu modificarea Constituţiei. Să nu rămână dnul Blaga cu impresia greşită: PNL, cu mine cu tot, guvernează cu PSD, cu PC, cu USL, asta e limpede. Nu, cum să luăm în calcul o guvernare cu PDL? Să ne batem joc de oameni?

– N-am negat niciodată că s-au ratat lucruri bune in timpul guvernării Tăriceanu. Dar şi după plecarea PDL la guvernare, Cluj, Braşov, Alba Iulia cu primari PDL au primit alocări rezonabile de la guvernul Tăriceanu. Nu s-a intâmplat ce s-a intamplat pe vremea guvernării PDL. Atitudinea faţă de opozitie trebuie să fie schimbată. In general guvernele României, culminând cu ale dnului Băsescu, s-au războit cu trecutul, cu fostele guvernări, cu opoziţia din vremea lor. Nici măcar guvernarea destul de forte a lui Năstase nu şi-a fugărit prin instanţe adversarii pe criterii exclusiv politice. Atitudinea faţă de opozitie nu trebuie să fie de a o ajuta, ci de a o respecta, de a discuta.

O nouă pozitionare a PNL, a lui Crin Antonescu? Eu nu mi-am schimbat nici discursul, nici concepţia. Faptul că oameni care au fost la putere au comis lucruri de neacceptat nu înseamnă că după aceste alegeri, dacă noi vom fi la putere si ei opozitie, nu vor avea dreptul pe care orice opozitie le are intr-o societate demcoratică. Cine a furat, trebuie dat pe mâna instanţelor. Nu e nimeni impăciuitorist. Incepând cu premierul, continând cu al Economiei, Dezvoltării Regionale, s-a vorbit si actionat deja, dar ce lumea riscă să nu inteleagă este că nu Guvernul face dreptate, nu guvernul Ponta arestează pe cine a furat. Parchetul instrumentează şi justiţia se pronunţă.

– E de aşteptat să vedem cât de independent e Parchetul, DNA. Nu m+am codit in conventii, de-asta mă invidiază dnul Ponta. S-a aşezat aşa o idee că justiţia, adică Parchetul – ceea ce e incorect- au băgat la apă politicieni – Năstase la puşcărie – s.a mai spus ceva neadevărat – că s-a făcut cu egală măsură: apropiaţii si marii suspecţi ai regimului Băsescu nu au fost niciodată deranjaţi. Nu se pot compara mizele, s-a făcut politică cu dosarele. Vom vedea dacă Parchetul isi dedică toate energiile pretinselor sau realelor fraude de la referendum sau de ocupă totusi de sutele de milioane de euro , condamnate chipurile la austeritate.

-Intrebat dacă îl poate demite pe Băsescu: Il putem demite dacă incalcă Constituţia.

Noi nu vrem şi nu putem s-o schimbăm pe dna Day. Dar ii putem spune cateva lucruri foarte clare. Trebuie spuse nişte lucruri (…)Trebuie să mai discutăm şi că, in momentul în care se face tămbălău enorm că lideri politici,de pildă eu, am exprimat acuzatii in legătură cu partizanatul politic al unor institutii, e bine ca cei care fac tambalul afara sa aiba informatia despre cum hotarari din aceasta tara nu doar ca nu au fost respectate, dar au fost atacate de preşedintele Băsescu. Dacă discutăm de lupta pentru păstrarea independenti justiţiei, s-o facem cu totul.

– Ceea ce putea să facă puterea actuală: a găsit nişte lucruri, nu le-a ascuns, le-a spus public, le-a trimis instanţelor. Ministrul Justiţiei sunt convins că a propus (la şefia DNA, Parchet- nr)nişte oameni care să nu aibă niciun partizanat politic. Dar nu poate dlul Ponta, chit că a fost procuror, să-i umfle pe aceşti oameni.

Despre programul de guvernare: Ce credibilitate au propunerile legate de medicamente in contextul crizei medicamentelor: Noi vorbim de intenţii realizabile şi oneste. E o măsură de stânga. Dnul Arafat va organiza ce e de organizat, vom avea şi nişte medicamente, există nişte calcule, acest efort se poate face de către stat.

– Eu nu vă pot spune din bucătăria Guvernului. Stiu că sunt făcute calcule.

– Prioritatea guvernării viitoare: prioritatea lumii – si a americanilor – este crearea locurilor de muncă. Dacă e vorba de domenii, atunci infrastructura e o prioritate între toate acestea. Revenind la măsuri de dreapta: spune şi premierul că deşi e om de stânga, înţelege că mediul de afaceri nu se pune în mişcare cu lozinci. Scăderea cu 5% a CASS nu e pusă dintr-un soi de corectitudine, e un obiectiv care se va face cât mai repede posibil. Dar e un obiceitv foarte important. Există de asemenea un principiu simplu, eficient, care va trebui respectat, vom vedea dacă vom reuşi: mai multă economie, mai puţină birocraţie. Aici guvernul a făcut gesturi pentru depolitizarea economiei private. Cred că e foarte important să avem şi proiecte care exced programul strict de guvernare. 

– Forţe oculte care lucrează in economia românească: vestitele servicii. Avem incă in legile de organizare lăsate porti pentru aproape orice fel de activităti economice. Sunt un apărător al economiei reale de piată.

– Când vorbesc de un minim naţionalism, inclusiv de natură economică, se dezlănţuie o isterie intrraga care spune că Antonescu, care a distrus PNL doreşte acum să ne scoată din UE. Nu.

Despre scotarea cvorumului pentru validarea referendumului: Cvorumul nu a fost negociat, a fost impus absolut impropriu. Noi suntem în România. Acest episod fierbinte din această vară fierbinte: dnul Ponta se duce la Bruxelles la invitatia dlui Barroso, care spune că vrea în România chestia asta în lege. Eu, care eram interimar, nu m-am răţoit la nimeni, am ieşit doar şi am spus că aşa ceva nu intră în atribuţiile CE. E treaba mea şi numai a mea dacă am sau nu cvorum. In România avem o lege cu acest cvorum pentru că a existat un proiect in Parlament, initiat asa, gresit de actuala majoritate, votat asa, iar cand OUG a premierului a ajuns in Parlament si PNL a dorit sa o  amendeze in sensul scoaterii cvorumului nu a reunit majoritatea. Nu s-a negociat la Bruxelles.

Cele mai semnificative propuneri de modificare a Constituţiei: O restrângere, clarificare a puterilor unor demnitari extrem de importanţi: preşedintelui în primul rând. Să nu mai avem lucruri de un penibil nesfârşit, cum ar fi decizia CCR că preşedintele poate respinge o dată un ministru, dar a doua oară nu. Să spunem foarte clar ce anume atribuţii are, cum şi le exercită, Mai avem la premier şi guvern: ne gîndim să statuăm clar că nu se poate angaja răspunderea Guvernului decât odată pe sesiune.

– Dacă Băsescu nu va accepta propunerea de premier a USL, va fi suspendat. Dar nu o va face.

– Cred că va fi o prezentă la vot in jur de 55%, cel puţin, depinde şi de factorul meteorologic. Cred că USL intre 55- 60. După redistribuire cred că se poate merge pana la 65-66%.

Promisiunile din programul de guvernare lansat de USL cu o zi înainte de debutul campaniei electorale pentru parlamentare curpinde reducerea TVA la 19%, scăderea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, indexarea pensiilor cu inflaţia, creşterea graduală a salariului minim la 1200 lei, asigurarea de mese calde pentru elevi, campusuri în licee, dar şi modificări în privinţa modului de validare a referendumurilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.