Antonescu: Mă opun numirii lui Kovesi

Invitat în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire, la Antena3, Crin Antonescu a afirmat, în contextul desemnării şefilor la Parchetul General şi DNA, că se opune numirii lui Laurei Codruţa Kovesi.

„Nu sunt de acord, mă opun, consider că e o mare greşeală şi din punct de vedere al sistemului juridic, dar şi politic o eventuală numire a doamnei Kovesi”, a subliniat Crin Antonescu.

Liderul PNL a ţinut să sublinieze că nu este nimic personal, dar că o asemenea propunere ar echivala cu acceptarea ideii susţinute de preşedintele Băsescu potrivit căreia Codruţa Kovesi a condus bine.
„Dacă tot ce am spus noi ani de zile am crezut cu adevărat şi mai credem şi astăzi, atunci nu poate niciunul dintre noi să o propună pe doamna Kovesi”, a explicat Antonescu.

Antonescu a mai afirmat că, pe de altă parte, dacă se merge pe linia unei negocieri ar exista argumente şi pentru Ponta, şi pentru Traian Băsescu. Însă, spune Antonescu, acest lucru, negocierea între doi factori politici, reprezintă, în fapt, o politizare a justiţiei. Liderul PNL  explicat însă că, în condiţiile unei negocieri, premierul nu urmăreşte, în nici un caz,  să obţină influenţă în această zonă.

„Sunt gata, dacă intrăm în zona negocieri – ‘domne, este o negociere’, are şi el dreptatea lui. Se poate şi aşa. Nu este iraţional. În momentul în care intrăm în negociere facem, de fapt, după părerea mea, exact ceea ce ne batem cu cărămida în piept, se bate Traian Băsescu, ne-am bătut şi noi, şi ne bate cu cărămida în cap Comisia Europeană, şi anume politizăm justiţia. Negociere între doi factori politici, acceptarea termenului şi regulilor pe care Traian Băsescu le spune – ‘nu, trebuie să propuneţi măcar jumătate să fiu eu de acord, că altfel nu semnez’, este direct politizarea justiţiei. Chiar dacă am convingerea că Victor Ponta nu vrea să-şi tragă jumătate din parchete, ca să spunem aşa, în sfera sa de influenţă politica, nici vorbă, sunt convins că nu vrea să facă asta”, a adăugat Antonescu.

Întrebat dacă este conştient că prin eventuala numire a lui Kovesi la şefia DNA, USL ar putea să aibă parte de „un val de dezamăgire” din partea electoratului, Antonescu a răspuns afirmativ menţionând că şi el şi Victor Ponta sunt conştienţi de acest lucru.

„Victor Ponta nu devine, chiar dacă va face acest lucru, duşmanul nostru, nu încetează să fie aliatul meu”, a conchis Antonescu.

„PNL nu a cedat postul de ministru al Justiţiei pentru 45 de zile, nu este exclus să-l cedeze de tot, dar nu l-a cedat nici pentru 45 de zile, nici pentru patru zile. Premierul Ponta a dorit şi în această privinţă, într-adevăr am avut discuţii, m-a consultat, să asume interimatul în fruntea acestui minister pentru soluţionarea problemei numirii marilor procurori – procurorului general al României şi procurorul şef la DNA. Dacă este vorba de eventualitatea ca dl. Ponta să o desemneze pe doamna Kovesi în fruntea DNA, eu mă opun”, a afirmat Antonescu.

El a susţinut că această opoziţie a sa nu rezolvă problema.

„Problema este mult mai complicată şi sunt gata să o discutăm cu precizarea din partea mea că deocamdată nu ne aflăm în faţa unor numiri oficiale făcute de premier, ne aflăm în faţa unei ipoteze pe care premierul nu a dezminţit-o, a admis-o ca posibilă şi cu premisa pe care o admitem cu toţii că aşa ceva nu ne poate lăsa indiferenţi pe niciunii care ani de zile şi mai cu seamă anul trecut am avut lucruri de spus la adresa modului în care doamna Kovesi, dl. Morar au transformat instituţiile pe care le-au condus în instituţii acţionate politic şi piloni ai regimului Băsescu şi nu ne poate lăsa indiferenţi pe cei care am cerut votul cetăţenilor în repetate rânduri pe parcursul anului trecut pentru a demantela, înlătura, a pune capăt regimului Băsescu”, a arătat Antonescu.

Liderul PNL a subliniat că opoziţia sa faţă de desemnarea lui Kovesi în fruntea DNA are, la nivel politic şi simbolic, caracterul unei decizii definitive, dar nu executorii.

„La nivel formal, juridic, executiv şi executoriu, nu. Decizia mea este definitivă, dar nu executorie, pentru că nu sunt în această speţă instanţă”, a spus Antonescu.

Victor Ponta a declarat vineri seară că singura variantă pe care o exclude este ca Daniel Morar să rămână în acest post. El nu a respins   posibilitatea ca Laura Kovesi să fie numită la DNA.

„Un cuvânt important în aceste numiri, o opinie importantă pentru mine este – şi o recunosc, nu are rost să mă ascund – acceptabilitatea la nivelul partenerilor noştri europeni. Nu mai vreau să mai aud că USL vrea să pună procurori care să protejeze pe cine.Vreau să închidem această problemă care stă pe masă (…) Sunt domenii în care Bruxelles-ul este un reper, asta e realitatea”, a afirmat premierul.

Preşedintele a desfăşurat o amplă acţiune pentru a-l impune la Parchetul General pe Daniel Morar şi la DNA pe Laura Codruţa Kovesi, dar rocada propusă de Băsescu a fost receptată extrem de negativ şi catalogată drept o perpetuarea a puterii acestuia asupra justiţiei.

Având şanse mici  cu Mona Pivniceru la Justiţiei şi cu Victor Ponta la Palatul Victoria, Băsescu schimbă strategia, în pofida poziţiei sale politice şubrezite.

Respinge propunerile Monei Pivniceru pe motiv că procedura nu a fost suficient de transparentă, pentru ca apoi, printr-o răsucire la 180 de grade, să afirme nonşalant: “Nu poţi să te ascunzi după proceduri (…)”.

În pofida manevrelor eşuate, Traian Băsescu nu renunţă.  Urmeză anunţul despre numirea lui Daniel Morar, care dispare de pe lista candidaturilor procurorilor-şefi şi apare, prin decret prezidenţial, la Curtea Constituţională. Dispare apoi şi “obstacolul” Mona Pivniceru de la Ministerul Justiţiei.

Ponta  devine apoi ministru interimar al Justiţiei, care anunţă că vrea să rezolve problema ce trenează de atâta vreme. Pare dispus să o accepte pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, nu pronunţă explicit numele ei, însă nici nu îl infirmă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.