Antonescu: Nu vreau să fiu un preşedinte momâie, să asist cum diverşi domni îşi taie bucăţi din ţară

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus, sâmbătă, că doreşte să devină preşedintele României, dar nu vrea să fie un preşedinte „momâie”, care să asiste „cum diverşi domni îşi taie bucăţi din România, aşa cum au tăiat fier vechi, şi fac cu ea ce vor”.

„Ponta vorbeşte despre un preşedinte liniştit, cuminţel, care să cumpere covrigi cu Dragnea şi cam atât. Eu le dau câţi covrigi vor ei, dar să fie limpede că, atâta vreme cât românii doresc să îşi aleagă preşedintele, nu doresc să îl aleagă ca să facă poze la ocazii, ci ca să aibă un rol major de jucat în fruntea statului român. Eu vreau să fiu preşedintele României, nu vreau să fiu un preşedinte momâie, care să asiste la modul în care diverşi domni îşi taie bucăţi din România, aşa cum au tăiat fier vechi şi fac cu ea ce vor sau fac ce vor cu acele bucăţi din România”, a declarat Crin Antonescu, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la lansarea regională a candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare.

Potrivit acestuia, cei pe care premierul Victor Ponta îi declară ca fiind „reazemul PSD”, Mazăre, Duicu, Nicolescu, nu vor doar să nu fie hărţuiţi, nu vor doar să nu fie persecutaţi de un preşedinte ostil, „ci doresc să fie ei şi clientela lor deasupra legii”.

„Ceea ce simt este că dacă aceştia pun mâna şi pe Preşedinţie vor folosi instrumente împotriva adversarilor politici, împotriva celor care mişcă. Pentru că ce face baronul într-o bucată din România? Pune stăpânire pe ea astfel încât nimic în economie, în presă, nu mai mişcă fără aprobarea lui. Când aceşti oameni pun mâna pe instituţiile judiciare prin intermediul Preşedinţiei, asta se va întâmpla cu toată ţara”, a mai spus Antonescu.

Guvernul condus Victor Ponta va cădea cu o moţiune de cenzură

Crin Antonescu a mai spus că Victor Pontaar putea pleca în urma unei moţiuni de cenzură şi că cea pe care PNL o pregăteşte deja va fi iniţiată în mai, iar o altă discuţie „care s-ar putea îndrepta spre moţiune de cenzură” este legată de numirile la Poliţie şi DNA.

Întrebat cum poate fi înlăturat Victor Ponta, Antonescu a răspus că în urma unei moţiuni de cenzură.

„Cum se dă jos? Cum se pune. Cum a venit Ponta prima dată prim-ministru? În urma unei moţiuni de cenzură, în care Ungureanu a căzut. Eu mă gândesc că şi Ponta o să cadă printr-o moţiune de cenzură, acum, mai târziu, la care vom participa, pe care, probabil, chiar o vom iniţia. E simplu. Una o vom iniţia la începutul lunii mai, dacă nu se precipită lucrurile, dar încercăm să păstrăm pacea pascală. Grupurile parlamentare pregătesc deja o moţiune pe cele două teme economice, reducerea CAS şi scutirea pe impozitul reinvestit. Aşteptăm lămurirea la povestea cu Duicu şi Tobă şi cum se puneau şefii Poliţiei de Duicu şi cum se puneau procurorii la DNA. Şi acesta poate fi un motiv de discuţie publică ce se poate îndrepta spre o moţiune de cenzură”

Crin Antonescu a mai spus că premierul a încercat să păcălească PNL-ul prin neintroducerea măsurii în scrisoarea de intenţie cu FMI, dar că liberalii au intervenit la timp.

Unificarea dreptei, fără o nouă alianţa

„Noi nu am vorbit despre unificarea dreptei, abia am terminat o alianţa (USL – n.red.) şi nu mai dorim aşa ceva. (…) Noi am vorbit despre şansă de a unifică alegătorii non-pesedişti”, a mai spus Antonescu.

Premierul a devenit titirezul baronilor, le cântă în strună

Liderul PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că „a devenit titirezul baronilor” şi că, în loc să încerce să modernizeze România şi să împiedice să fie alcătuită din feude, „le cântă în strună baronilor”, ceea ce ne îndepărtează de democraţie, de Europa şi de NATO.

„Când am putut să ieşim dintr-o guvernare în care nu mai puteam opri tăvălugul lui Ponta, devenit titirezul baronilor, am dovedit că esenţa noastră nu stă în corupţie şi clientelă, ci PNL este un partid apt să practice înţelesul democratic al funcţiei publice. Suntem legănaţi în iluzia că fiind membri NATO, ţară a UE, lucrurile vor merge de la sine, dar v-aţi întrebat cât va mai dura faptul că suntem singura ţară a UE în care există feudalism?”, a afirmat liderul PNL.

El a mai spus că există feudalism politic, electoral, economic, nu degeaba există termenul de baron, şi, în loc ca premierul să încerce să modernizeze ţara, în a o împiedica să fie alcătuită din feude, acesta „le cântă în strună baronilor”, ceea ce înseamnă că România este departe de democraţie, de Europa şi de NATO.

Crin Antonescu a afirmat că nici PNL nu e scutit de flagelul corupţiei, dar aceste lucru nu sunt esenţa şi proiectul partidului, aşa cum sunt la PSD.

„PNL nu este un partid scutit de flagelul corupţiei, de mecanisme ample de clientelă şi favoritism, dar şansa formaţiunii este că aceste lucruri nu sunt esenţa şi proiectul PNL, aşa cum ne-am convins că sunt esenţa şi singurul proiect al PSD”, a adăugat Crin Antonescu.

Niciun PNL, nici cu Antonescu, nici fără, nu se va întoarce vreodată în genunchi la PSD

„Niciun PNL, nici cu Antonescu, nici fără Antonescu, nu se va întoarce vreodată în genunchi la PSD”, indiferent de scorul la orice alegeri,a spus Antonescu.

Întrebat  cum comentează declaraţiile referitoare la un eventual eşec al PNL la europarlamentare pentru a se reface USL, Crin Antonescu a spus”

„Speranţa PSD este una absurdă. Niciun PNL, nici cu Antonescu, nici fără Antonescu, nu se va întoarce vreodată, indiferent de scorul la orice alegeri, în genunchi la PSD. Asta este limpede, deci PSD trebuie să înţeleagă acest lucru, pentru care stă dovadă toată istoria noastră în momente mai grele. PNL nu a acceptat să intre într-o guvernare în condiţiile lui Traian Băsescu, când a fost în momente-cheie invitat. PNL a făcut o alianţă pe picior de egalitate cu PSD şi din prima până în ultima zi aşa am fost. Nu se va întoarce nimeni la PSD, pentru că nu din cauza deciziei lui Antonescu am plecat. Motivele pentru care PNL a pus capăt acestei alianţe au fost, de fapt, că nu mai suntem în termenii iniţiali ai alianţei şi aceste motive nu s-au shimbat, se înmulţesc de la o zi la alta. Nu noi am rupt USL din senin, că nu ne-a mai plăcut USL”, a spus preşedintele PNL.

Decizia luată în cazul Mircea Diaconu a fost corectă 

„Decizia luată în cazul Mircea Diaconu a fost corectă, pentru că în acel moment sentinţa şi punctul de vedere al preşedintelui ICCJ au fost cele date şi către BEC şi de aceea şi BEC, pe aceeaşi bază, a invalidat. Noi am luat corect decizia, chiar dacă cu părere de rău. Dacă Mircea Diaconu va candida, şi va candida în urma deciziilor, e un lucru foarte bun, nu sunt deloc alarmat şi deplâng pe cei care ţes speranţe false. Unii cred că o să ne ia nouă voturi, poate o să ne ia nişte voturi, dar chiar aşa încât să se simtă pe lista noastră, eu nu cred. Dacă Diaconu va reuşi ca independent şi va obţine un mandat, ceea ce îi doresc, noi îl aşteptăm în grupul liberal ALDE, pentru că în PE, ca independent, nu prea ai ce să faci”, a spus Antonescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.