Antonescu: Proiectul de buget este o colecţie de puşculiţe de partid, PNL va vota împotrivă

PNL va vota împotriva proiectului de buget pe 2010 în plenul Parlamentului, a anunţat preşedintele liberal Crin Antonescu, în condiţiile în care amendamente PNL au fost acceptate, arătând că acest proiect nu este un instrument politic de luptă anticriză, ci o „colecţie de puşculiţe de partid”."Noi avem decizii politice luate, vom avea şi mâine un Birou Politic în care vom consolida poziţia noastră politică faţă de buget şi vă spun încă odată că PNL va vota împotriva acestui buget, chiar dacă s-a străduit, după cum aţi văzut, zi şi noapte, la propriu, prin reprezentanţii săi, să depună amendamente, să le susţină, a venit cu soluţii, nu a obstrucţionat cu nimic dorinţa acestui Guvern de a avea cât mai repede un buget, bun sau rău, dar de a-l avea şi în sensul acesta poziţia politică a partidului va fi clară", a precizat Crin Antonescu duminică, într-o conferinţă de presă.

"Bugetul nu e nicidecum un instrument politic de a aşeza România într-un dispozitiv de luptă cu criza, ci este pur şi simplu o colecţie de puşculiţe de partid", a subliniat liderul liberal, arătând că înţelege acum de ce, deşi Parlamentul abilitase Guvernul să înainteze un proiect de buget, Emil Boc nu a venit cu acest proiect în Parlament înainte de alegerile prezidenţiale. "E un proiect de buget care este departe, chiar la polul opus de promisiunile deşănţate, nesimţite pe care încă odată în campania electorală Traian Băsescu, PD, Emil Boc le-au făcut", a constatat Antonescu.

Preşedintele PNL a subliniat că partidul este şi va fi în opoziţie faţă de Guvernul Boc, arătând că PNL are de gând să facă altfel de opoziţie decât s-a făcut până acum şi enumerând trei principii în acest sens. "Primul este că nu vom face doar opoziţia în sensul criticii actului de guvernare, ci vom însoţi, cum deja am făcut, cu proiecte, cu soluţii. Doi, vom face opoziţie cu adevărat, adică nu strigăm jumătate de zi cu glas mare şi cealaltă jumătate de zi ne mai întâlnim cu cei de la guvernare să vedem ce mai pică. Opoziţie care este făcută pentru a reprezenta într-adevăr ideea unei bune guvernări, pentru a reprezenta un electorat nemulţumit şi grav afectat de ceea ce înseamnă actuala guvernare, opoziţie principială pentru a oferi o alternativă. În al treilea rând vom deschide partidul, vom face toate eforturile să aducem oameni noi, oameni valoroşi, oameni din societatea civilă pe tot întinsul ţării în PNL sau într-o conlucrare cu PNL", a explicat Crin Antonescu.

Comisiile de buget-finanţe au reuşit să finalizeze duminică dimineaţă votul pe proiectul bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru 2010, în urma unei şedinţe maraton de 18 ore, presărate cu pauze de consultări, contradicţii şi marcate de o premieră-reluarea votului pe un buget respins anterior. PNL a depus aproximativ 1.600 de amendamente la bugete, unele dintre acestea fiind acceptate. De pildă, comisiile de buget-finanţe au adoptat un amendament, iniţiat de liberali, care prevede că bugetul asigurărilor sociale de stat va suporta diferenţa dintre valoarea biletului de tratament balnear sau de odihnă pentru 550.000 de locuri. De asemenea, parlamentarii au aprobat 5 amendamente ale deputatului PNL, Daniel Chiţoiu, cu impact bugetar de cca 2,5 mld. lei, printre care suspendarea impozitului minim, continuarea aplicării impozitului pe venit de 3% la microîntreprinderi şi reducerea TVA la tranzacţiile şi construcţiile de locuinţe la 5%. PNL a propus, alături de PSD şi un amendament care se referă la modul de alocare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor către administraţiile publice şi creşterea puterii de decizie a consiliilor judeţene şi care a fost adoptat. NewsIn

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.