Anul recuperării memoriei generalului Rădescu

Luni, 30 martie, ziua de naştere a generalului Nicolae Rădescu, a avut loc la Cimitirul Bellu din Capitală o ceremonie de comemorare organizată de preşedintele Emil Constantinescu în numele Fundaţiei Române pentru Democraţie în colaborare cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Asociaţia „General Nicolae Rădescu”.

Evenimentul a fost deschis de un ceremonial militar condus de general de brigadă Dorinel Duican, locţiitorul comandantului Diviziei 1 Infanterie Dacica, urmat de o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu pr. Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor. S-au depus coroane de flori din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I, reprezentat la ceremonie de AS Principele Radu, a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a prim-ministrului Victor Ponta, a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza, şi din partea familiei marelui dispărut.

Au luat cuvântul preşedintele Emil Constantinescu şi prof. dr. Alexandru Şerbănescu, nepotul generalului Rădescu.

În cuvântul său, preşedintele Emil Constantinescu a elogiat personalitatea exemplară a generalului Rădescu, erou al Războiului de întregire a neamului, apărător al demnităţii Armatei Române în faţa Reich-ului nazist, oponent al înaintării trupelor române dincolo de linia Nistrului în cel de-al Doilea Război Mondial, susţinător în colaborare cu Iuliu Maniu şi Dinu Brătianu al încheierii armistiţiului cu SUA şi Marea Britanie, şef al Statului Major al Armatei Române din 14 octombrie 1944 în timpul luptelor duse de Armata Română alături de forţele aliate pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, ultimul prim-ministru democrat al României, oponent al tentativelor Armatei Roşii de instaurare a comunismului şi dominaţiei sovietice şi preşedinte fondator al Comitetului Naţional Român în SUA. Preşedintele Constantinescu a propus ca anul 2015 să fie declarat Anul recuperării memoriei generalului Rădescu pentru a oferi românilor şi în special tinerei generaţii, la 70 de ani de la instalarea regimului comunist în România şi la 25 de ani de la prăbuşirea lui, modelul unui om de stat vizionar, cultivat şi curajos în momente de restrişte a istoriei, reper de care România are nevoie pentru renaşterea morală într-un moment de criză generalizată a societăţii.

Prof. dr. Alexandru Şerbănescu a evocat momente dramatice din tinereţea sa alături de unchiul său şi detalii privind repatrierea din SUA a osemintelor generalului Rădescu în timpul mandatului preşedintelui Constantinescu, cu sprijinul prim-ministrului Mugur Isărescu.

Fundaţia Română pentru Democraţie face un apel la societatea civilă şi la mass-media de a sprijini acţiunile pe care le va organiza în Anul recuperării memoriei Generalului Nicolae Rădescu în scopul restituirii adevăratei istorii a României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.