Anunțul Băncii Centrale Europene pentru Grecia

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat duminică că a decis să mențină furnizarea de lichiditate de urgență (ELA) pentru băncile grecești la nivelul decis pe 26 iunie, „ținând cont de circumstanțele actuale”.

„Vom continua să lucrăm îndeaproape cu Banca Greciei și sprijinim puternic angajamentul statelor membre de a acționa pentru a contracara fragilitățile economiilor din zona euro”, a declarat șeful BCE, Mario Draghi.

BCE a decis să menţină dar să îngheţe finanţarea băncilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri, decizie care reflectă riscul de incapacitate de plată a datoriilor şi de introducere a controlului capitalului, scrie Bloomberg.

Decizia ar sugera că BCE intenţionează să îşi protejeze propriile fonduri în condiţiile în care statul elen se îndreaptă spre colaps financiar.

Consiliul guvernatorilor BCE s-a reunit duminică pentru a decide dacă menține finanțarea pentru băncile grecești, după ce au fost întrerupte negocierile între Atena și creditorii săi și Guvernul elen a decis să convoace un referendum pe tema propunerilor creditorilor internaționali.

Anunțul BCE vine în contextul în care surse citate de BBC precizau anterior că banca ar urma să oprească duminică finanțarea de urgență destinată băncilor grecești, ceea ce le-ar putea obliga să rămână închise luni.

„BCE este independentă, dar nu cred că va tăia rațiile (pentru greci – nr.). Cel care suferă este poporul elen”, a estimat anterior anunțului BCE premierul francez Manuel Valls.

La sfârşitul săptămânii trecute, finanţarea primită de băncile elene prin intermediul ELA se ridica la aproape 89 de miliarde de euro.

Fără ELA băncile grecești ar avea probleme mari în a acoperi retragerile de cash în contextul în care grecii continuă să scoata bani din sistem.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.