Anunțul lui Trump: Risc de conflict major

Președintele american Donald Trump a declarat că este posibil un conflict major cu Coreea de Nord în legătură cu programele sale nuclear și de rachete balistice, în timp ce China a atras atenția că situația din Peninsula Coreeană ar putea escalada sau scăpa de sub control, relatează Agerpres.

Într-un interviu acordat joi agenției Reuters, Trump a spus că își dorește să rezolve criza în mod pașnic, eventual prin folosirea de noi sancțiuni economice, deși opțiunea militară nu este exclusă.

„Există un risc să ajungem la un conflict major cu Coreea de Nord”, a spus Trump în interviu, realizat în Biroul Oval.

„Ne-ar plăcea să rezolvăm lucrurile prin diplomație, însă este foarte dificil”, a declarat el, adăugând că Phenianul este cea mai mare provocare globală.

În același timp, ministrul chinez de externe Wang Yi a spus că există un pericol ca situația din Peninsula Coreeană să escaladeze sau să scape de sub control, conform Ministerului de Externe al Chinei.

Wang Yi a făcut aceste comentarii într-o întâlnire avută joi cu un diplomat rus la Națiunile Unite, a precizat ministerul într-un comunicat.

China, singurul aliat major al Coreii de Nord, a fost tot mai deranjată în ultimele luni de continuarea programului de arme nucleare de către Phenian și de testele cu rachete balistice de rază lungă, prin încălcarea rezoluțiilor ONU.

Trump a salutat eforturile președintelui chinez Xi Jinping de a ține sub control Phenianul.

„Cred că se străduiește foarte mult. Cu siguranță nu vrea să vadă dezordine și moarte. Este un om bun”, a spus Trump.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat joi că Beijingul a cerut Phenianului să nu mai desfășoare teste nucleare și că Beijingul a amenințat că va impune sancțiuni unilaterale dacă regimul nord-coreean va continua.

„Chinezii ne-au spus că au informat regimul (nord-coreean) că dacă vor mai desfășura teste nucleare, China va lua propriile măsuri”, a declarat Rex Tillerson la Fox News, fără a specifica la ce fel de sancțiuni se referă.

Tillerson urmează să prezideze vineri o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor din Consiliul de Securitate al ONU, iar în discursul său va sublinia nevoia ca țările membre să implementeze pe deplin actualele sancțiuni, dar și să ia în considerare posibile noi măsuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.