AP: Misiune de salvare eșuată în țara celor șapte servicii secrete

Prăbușirea unui avion mic într-un loc îndepărtat din munți nu ar fi suficient, în mod normal, pentru a înfuria o țară întreagă și pentru a amenința guvernul. Însă România are de-a face exact cu acest scenariu.

Până acum, patru oficiali, printre care ministrul de Interne, au demisionat sau au fost demiși, dupa ce, inițial, toți cei care se aflau la bordul acelui avion sanitar au supraviețuit accidentului ce s-a produs luni. Unul dintre piloți și o studentă la medicină au murit apoi din cauza hipotermiei, după o așteptare a salvatorilor care a durat ore. Niciun oficial al statului nu a spus că viețile lor ar fi putut fi salvate dacă echipele ar fi ajuns mai repede.

Românii au reacționat cu indignare, pe rețelele de socializare și la talk show-uri, acuzând guvernul de incompetență și nepăsare , mai cu seamă după ce s-a aflat că supraviețuitorii aflați într-o stare mai bună au sunat la serviciul de urgență de șase ori.

Au trecut patru ore și jumătate până când sătenii și un pădurar au localizat avionul căzut în Transilvania, dupa ce a pierdut altitudine și s-a prăbușit pe un munte la altitudinea de 1.400 de metri. Însă echipele medicale au ajuns cu ore întârziere și se pare că erau și slab dotate. Avionul, la bordul căruia se aflau doi piloți și cinci medici era într-o misiune de prelevare a unor organe pentru transplant.

”De obicei guvernul nu face nimic și în acest caz nu a făcut nimic pentru a localiza avionul. A trebuit să-l găsească un pădurar”, spune profesorul Nicolae Șerban Tomescu, specialist în aviație. ”Operațiunea de salvare a fost ca un șvaițer. Au fost lacune peste tot.”

Însă unii oficiali au apărat poziția guvernului în acest caz, spunând că salvatorii au acționat în condiții meteo grele și pe întuneric. Totuși furia publicului a crescut tot mai mult, pentru că mulți cred că guvernul nu a fost capabil să asigure echipamentele performante necesare pentru salvarea victimelor, în schimb dorește să investească multe resurse în aparatură de supraveghere a cetățenilor. România, o țară cu 19 milioane de locuitori, fără inamici externi, are șapte servicii de informații, printre care și princpalele serivicii de spionaj și contraspionaj. Activiștii organizațiilor pro-democrație susțin că cei de la putere se folosesc incorect de datele culese pentru a obține informații compromițătoare despre rivalii politici.

O caricatură de pe prima pagină a cotidianului Jurnalul National sugerează că victimele accidentului ar fi fost găsite mai repede dacă cineva de la bord ar fi fost sub supraveghere. Caricatura prezintă doi agenți secreți cu tehnica pe ei glumind: ”Cum dracu’ să localizăm avionul prăbușit?! Păi ce, zbura cu el vreun ziarist, vreun deputat, vreun senator?!!”

Furie este și pentru că serviciul de telecomunicații speciale, unul dintre cele șapte servicii de informații, a investit 40 de milioane de euro pentru sistemul numărului unic de urgență, dar se pare că nu au fost suficiente nici șase apeluri efectuate de unul dintre supraviețuitori pentru ca salvatorii să sosească la timp.

Repercusiunile s-au simțit la nivelul guvernului, care luptă pentru a câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie. Ministrul de Interne Radu Stroe și-a depus joi demisia și a devenit cel mai important oficial care a părăsit administrația după acest scandal. Șeful serviciilor de control aerian și seful serviciilor de urgență și un alt oficial important din Ministerul de Interne și-au pierdut și ei funcțiile. Fostul sef al serviciilor de urgență, Ion Burlui, care a demisionat miercuri, spune ca autoritățile și-au făcut treaba cum trebuie și in conditii dificile, inclusiv strat gros de zăpadă, întuneric și ceață densă. ”Iarna nu-i ca vara si la munte nu e ca la câmpie”, a spus el. ”Acești oameni au intervenit, și-au riscat viețile pentru a salva alți oameni.”

Premierul Victor Ponta i-a demis pe doi oficiali și a cerut demisia altor doi, care nu se aflau în sobordinea sa. El a fosloit cel mai dur limbaj de până acum pentru a sublinia ”erorile grave ale misiunii de salvare, ,,în special tehnica folosită pentru identificarea epavei”. El a promis ca autoritățile vor fi ”mult mai eficiente”.

Ponta încearcă să nu se facă de rușine, pentru că el însuși a declarat luni, la un talk show, ca toți cei șapte pasageri ai zborului au scăpat cu viață. Toți românii au rămas lipiți de televizoare, iar povestea a fost prezentată inițial de guvern drept una cu final fericit.

”Pilotul a făcut tot ce a putut pentru a salva viețile, dar autoritățile au fost neglijente”, spune Iuliana Popescu, bodyguard. ”De ce le-a luat atâtea ore? Chiar și dacă s-ar fi rătăcit, tot trebuiau să ajungă mai devreme. Nimeni nu trebuia să moară.” Cristian Tudorică, un funcționar bancar în vârstă de 36 de ani, a sintetizat starea de spirit generală. ”Acești medici zburau pentru a salva alți oameni. Este bine că ministrul de Interne a demisionat. Acești oameni nu trebuiau să moară.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.