×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 25 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:47
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Poluarea cu deșeuri toxice de la Glina a ajuns și în Berceni
Apa de la robinet este otrăvită cu substanțe toxice

Mii de români se expun riscurilor, consumând apă infestată de la robinet, atenționează Asociația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă într-un comunicat. Direcția Sanitar Veterinară a avertizat în repetate rânduri locuitorii din Berceni și alte localități învecinate să nu folosească apa la băut sau gătit, potrivit Asociației.

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a anunțat că apa din mai multe comune din județ este infestată cu substanțe precum mangan, amoniu sau nitrați.
„La Berceni amoniul determinat a fost de 3,365 pe litru față de normalul de 0,5 mg, mangan tot la Berceni 55g/l față de maxima 50g/l, la Dărăști mangan 56,37 față de max 50/l, la 1 Decembrie amoniu 12,32 față de 0,5, Ghermănești nitrații 76,4 față de 50 mg/litru", a afirmat Dănuț Crăciun, director executiv DSP Ilfov.

Numeroase alerte au fost lansate de la începutul anului de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov cu privire la apa de la robinet. „Este un atentat la sănătatea publică”, atrag atenţia specialiştii care spun că apa infectată nu trebuie folosită nici pentru gătit. Analizele efectuate de autorităţile sanitare din Ilfov arată că în comuna Berceni apa care curge la robinet este otrăvitoare. În apa de la robinet s-au gasit cantităţi care depăşeau limitele admise de amoniu, nitraţi, mangan sau aluminiu.
„Cele mai recente bulentine de analiză a apei prelevate de operatorul SC Euro Apavol SA din sistemul centralizat de alimentare cu apa a locuitorilor din comuna Berceni evidenţiază neconformităţi după cum urmează: număr colonii la 36 de grade Celsius (la cişmea str. Domniţa Bălaşa, str. Înfăţişării, sursa F1 ieşire bazin); amoniu; nitriţi, mangan. Prin urmare, calitatea apei furnizate în această localitate nu este corespunzătoare, nefiind potabilă şi nu poate fi folosită de populaţie pentru băut, prepararea hranei şi alte scopuri casnice”, se arată în sesizarea Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Ilfov.
Localitatea Berceni se afla în imediata apropiere a gropii de gunoi Glina, unde în urmă cu ceva timp au fost depozitate cantități importante de deșeuri toxice periculoase cu conținut de cianuri provenite de la secția de galvanizare a fostei platforme ARO Câmpulung, deșeuri care „prezintă sau pot prezenta riscuri imediate sau întârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurător și care nu puteau fi depozitate în țara noastră”, așa cum susțin procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a firmei care a depozitat aceste deșeuri la groapa de gunoi Glina.

O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii șocante despre activitățile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanțe extrem de periculoase.
”Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, se arată în raportul procurorilor de la Parchetul General.

“Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, se arată în comunicatul procurorilor.
Deșeurie ecotoxice periculoase au fost amestecate cu mii de tone de deșeuri menajere provenite de la populație, contaminând tot corpul de deșeuri de la groapa de gunoi Glina, apele de suprafață și pânza freatică, prezentând riscuri imediate sau întârziate pentru sănătatea populației, așa cum spun procurorii în rechizitoriu.
Groapa de gunoi Glina este autorizată să primească doar deșeuri menajere și provenite din construcții și nu avea dreptul să primească aceste deșeuri cu conținut de cianuri deoarece nu deține instalațiile necesare pentru tratarea deșeurilor periculoase.
Deoarece dșeurile toxice au fost amestecate cu deșeurile menajere, contaminand toată masa de deșeuri iar sistemele de construcție sunt prevazute pentru un depozit de deșeuri menajere se pare ca acestea au fost penetrate de substanțele toxice care au ajuns în pânza freatica, până în Berceni și în zonele de unde acest cartier se alimentează cu apă.
Localitatea Berceni se alatură cetățenilor afectați din comuna Glina care sunt în prima linie de luptă împotriva deșeurilor toxice depozitate la groapa de gunoi Glina.
Cetățenii afectați din comuna Glina și din împrejurimi somează în mod public autoritățile competente să pună la dispoziția publicului rapoartele de control și situația exactă aferentă depozitării de deșeuri toxice și cianuri care a avut loc în urmă cu ceva timp la groapa de gunoi Glina. Acestea sunt informații absolut necesare pentru populație iar comportamentul autorităților trebuie să fie etic și conform obligațiilor legale care le revin.

Poluarea cu substanțe toxice a gropii de deșeuri Glina și răspândirea acestora în zonele limitrofe și în Berceni trebuie să fie bine cunoscută de cetățeni pentru a nu-i pune pe aceștia într-un pericol și mai mare față de expunerea actuală și să îi împiedice pe cei afectați direct să ia măsuri de prevenție.
Cetățenii speriați și afectați solicită urgent să se publice prin mijloacele de comunicare în masă adecvate procesul verbal întocmit la groapa de gunoi Glina odată cu depozitarea deșeurilor toxice și amestecate ulterior cu deșeuri menajere de către societatea Global Eco Center S.r.l. în înțelegere cu Ecorec S.A. și administratorii acesteia.
De asemenea se solicită Administrației Naționale Apele Române luarea de măsuri urgente pentru protecția apelor subterane, evitarea răspândirii substanțelor toxice și în alte zone ale Bucureștiului, cât și suspendarea Autorizației de Gospodărire a Apelor deținută de Ecorec în vederea limitării poluării în viitorul apropiat.
Alături de cetățenii care au solicitat până în prezent către Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov suspendarea procedurii de atribuire a unei noi Autorizații Integrate de Mediu gropii de gunoi de la Glina și stoparea poluării iar nu continuarea acesteia, se alătură și cetățenii afectați din Berceni care au apa otrăvită la robinete și sunt expuși pericolelor asemenea cetățenilor din localitățile Glina și Popești-Leordeni.

Despre Asociația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă

A.E.D.E are ca obiectiv siguranța și protecția mediului și reprezintă interesele comunității locale din localitățile Glina și Popești-Leordeni afectate de factorii de mediu dăunatori proveniți de la groapa de gunoi Glina și apără cetățenii de abuzurile comise pe seama sănătății acestora, fiind sprijinită în prezentul demers de Comisia Europeană și de Președintele acesteia, dl. Jean-Claude Juncker, prin reprezentantul său, dl. Georges Kremlis.
Experiența consolidată a membrilor Asociației A.E.D.E în cadrul altor asociații au dus la obținerea de rezultate remarcabile în lupta pentru protecția mediului.
A obținut un prim succes privind identificarea funcționării fără Autorizație de mediu a gropii de gunoi Glina. În perioada 21.06-26.06.2017, la sesizarile noastre, Garda Națională de Mediu a efectuat o acțiune de control la depozitul de deșeuri Glina și a descoperit funcționarea fără autorizație a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravențională de 60.000 lei, precum și sancțiunea complementară de suspendare a activității operatorului economic.

Publicat Joi, 17 august 2017
2263
 | 4
 | 8
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
moser
+2
pai nun era suficienta nepasarea si incompetenta ro,anilor ati chemat crimoinalii trantzuji sa ne termine d abinelea... uite constat ca la robinetu meu vine apa criminala ...cred ca am sa chem in instanta m pa fornizoriu si daca ma ignora l impusc
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
ILeo
+2
Cu privire la alimentatia publica, calitatea apei de baut, conditii d e viata si mediu Parchetul general, DIICOT,DNA, politia judiciara, politia economica, directiile anticriminalitate ,Garzile de Mediu,trebuiau sa taie in carne vie si demult inchisa Glina cu condamnare si plata la despagubiri civile si reparare de prejidiciu ,toate firmele functionand fara autorizatie, efectuand operatii ilegale ,incasand beneficii uriase ! Materiale toxice deversate la gropi de gunoi, afectarea apei potabile de ani la Glina etc., nemiscarea org. abilitate de control si de dispozitie ,totul lasat la voia intamplarii desi au incasat retributii uriase toti care s-au perindat, pt. a se acoperii ,au luat mite uriase ! Ce merita toti acesti fosti primari de sectoare si generali, ministrii si secretari de stat,sefi de departamente ,toata ac.administratie stagnanta si complice, corupta ,hartuita pt. nimicuri si gainarii de o Kovesi nu pt. fapte majore ce lezeaza interesul public ?Ei nu s-au atins de interesele corporatiilor straine ce se afla in spatele dezastrului ,ei sunt complicii crimei publice si de stat ,pt.ca s-au imbuibat cu salarii si pensii,lasand dezatrul in urma lor, sa continue ! Copiii,tinerii, familiile, oamenii supusi pericolelor si lipsei de securitate elementara ,abandonati amenintarilor de tot felul, coruptiei si sabotajului generalizate. Sub nasul de rroma al" DNA "se exercita coruptia de defrisare si taiere salbatica a padurilor, se otravesc apele si o iau dealurile la vale, s e impotmolesc asezari si cai rutiere , se fabrica sustrageri imense d e fonduri pe "studii de fezabilitate", se exporta ,confiscate-lemnul si gazele si petrolul romanesc, romanii ramand saraci, otraviti si lipsiti de servicii elemntare, de securitate si siguranta zilei de maine. Toate "abuzurile in serviciu"ale paranoicei "DNA" ,nu au nici-o percutie, marile probleme sunt aceleasi.Glina ,simbolul perfect al "Anticoruptiei"!
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Constantin Gajban
+3
Când am spus, în comentariile anterioare, că atât autoritătile de mediu, cât şi municipalităţile sunt repetente la capitolul protecţia factorilor de mediu , cred că nu am greşit. Ştiu, din propria experienţă, că cei vinovaţi de situaţie sunt toate partidele politice, care s-au perindat la putere şi care au reuşit şi în acest domeniu, din interes propriu, să altereze competenţele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale. Groapa de gunoi de la Glina trebuia demult închisă, iar Primăria Capitalei să treacă la dotarea cu staţii de incinerare atăt a deşeurilor urbane, cât şi a celor periculoase, care să incinereze si deşeurile depozitate. Primarii generali, care au fost aleşi, inclusiv actuala primăriţă, care ne dă doar spectacole electorale, au neglijat problema gestionării corespunzătoare a deşeurilor şi acelaşi lucru îl vor face în continuare, că atât le-a ajuns capul. Căt priveşte calitatea apei potabile, furnizată de captarea din apă de suprafaţă, trebuie să menţionăm că staţiile de tratare nu sunt dotate cu instalaţii de tratare avansată pentru eliminarea unor compuşi ca nitraţii, aluminiu, manganul şi alte microelemente.La aceasta se mai adaugă şi depunerile de pe apeducte şi reţelele de furnizare a apei.Problema este mai veche, iar rezolvarea ei a fost evitată, deoarece instalaţiile suplimentare necesare sunt costisitoare în funcţionare şi necesită supraveghere atentă. Personal, nu mă aştept ca cineva, din factorii responsabili, să citească acest comentariu din motive de moralitate politică şi lipsă de interes faţă de cetăţeni.Veţi asista, în continuare, la degradarea situaţiei, acesta fiind nivelul de responsabilitate şi competenţă a celor care ne-au condus şi ne mai conduc astăzi. Un dosar penal pentru cei vinovaţi, cu încadrarea în legislaţia existentă, care are prevederile corespunzătoare, poate fi întocmit de DNA sau DIICOT, acest lucru fiind prima măsură ce interesează sănătatea populaţiei.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
kelemen funar
-5
aha, deci tot soros!
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
da, @ kelemen funar
0
printre altii ca tine.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Rusu Radu
+5
Verificarea calităţii apei potabile se face conform unor programe de monitorizare. Acestea au în vedere monitorizarea "de control" (proprie producătorului de apă) şi pe aceea "de audit" (efectuată de Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică). Legislaţia stabileşte frecvenţa de prelevare şi analizare a apei din sistemele de aprovizionare cu apă de băut. Este vorba, în principal, despre Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile. Parametrii de calitate sînt de trei tipuri: microbiologici, chimici și indicatori. (v. Anexa 1 a legii mai sus menţionate, pentru lista lor completă). Metodele de analiză sînt acoperite de standarde românești (STAS), sau adoptate ca standarde românești (SR ISO). Problema este că majoritatea furnizorilor de apă nu verifică, cel puţin nu zilnic, TOŢI parametrii bio-fizico-chimici ai apei "de băut" furnizate. Aceasta, fie datorită lipsei unei dotări corespunzătoare, fie din cauza lipsei reactivilor, fie datorită lipsei de pregătire corespunzătoare a laboranţilor. Situaţia e agravată şi de faptul că aşa-zisa "monitorizare de control" specifică drept "obligatorii", doar următorii parametri: conţinutul de Aluminiu, Amoniu, Fier, bacterii "coliforme", culoare, gust, miros, pH, conductivitate, clorul rezidual liber, nitriţi, oxidabilitate, sulfuri şi hidrogen sulfurat, turbiditate, număr de colonii [de micro-organisme] dezvoltate (la 22°C şi 37°C). Atît. Pare mult; dar nu e suficient - pentru a avea certitudinea că apa "de băut" este realmente potabilă. Cine îi controlează pe... cei care ar trebui să controleze calitatea apei de băut?
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Rusu Radu
+5
(continuare) Altcumva, nici pe alte meleaguri situaţia nu e mai bună ca în Bucureşti. Un exemplu: conform dezvăluirilor din presa de provincie, "90% din probele de apă analizate şi prelevate din astfel de surse de apă, din 47 de comune [nemţene] NU se încadrează în parametrii de potabilitate" (cf. articolului "Apa din fântânile nemţene nu e bună de băut"). Cît priveşte alternativele la apa de robinet, voi cita un fragment din articolul intitulat "Cancerul din apa plată. Lista cu valorile nitraţilor existenţi în apa plată care se vinde în România": "Banala şi deloc ieftina apă pe care o luăm de la supermarket, ca să ne ferim de bolile ce vin pe ţeava din bucătărie, nu este deloc ceea ce credem. Şi ea conţine microorganisme, dar şi alte substanţe care pot provoca nu doar nelinişte în familie, ci şi tragedii. Şi pentru că mâncăm neadecvat, setea devine aprigă, astfel că ajungem să scoatem rapid multimilionari în euro pe cei care ne vând apă de la robinet îmbuteliată ca apa plată. Recent, "Evenimentul zilei" a scris despre pericolul care pândeşte în sticla de apă plată, sau apă minerală. În articol se menţiona că aproape toate produsele existente pe piaţa românească, comercializate drept apă plată, conţin substanţe dăunătoare. Avertiza, de asemenea, prin vocea specialistului Gheorghe Mencinicopschi, că un consum zilnic de apă plată găsită la noi în comerţ, poate provoca moartea bebeluşilor." Întrebarea este: ne confruntăm, sau nu, cu un atentat la siguranţa naţională? Iar dacă răspunsul de afirmativ, atunci SRI-ul ce păzeşte?
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
viki
+9
Ceea ce se intampla la Glina se intampla in multe gropi de gunoi din tara[mai ales la Craiova].Atata timp cat ele sunt gestionate de firme private si sunt considerate o afacere profitabila[in care sunt implicati oameni de afaceri si politicieni] ele reprezinta un atentat la sanatatea populatiei.De multe ori apa are un miros si un gust ciudat[de substante chimice].Nu cred ca analizele apei sunt emise intodeauna corect,mai ales in timpul sarbatorilor legale.Garda de Mediu nu are laboratoare sa faca analize iar Agentia de protectia mediului ,nu face analize daca nu cere in scris Garda de Mediu.Si uite asa lucrurile sunt facute ca sa nu functioneze nimic,mai ales ca toate conducerile sunt puse politic si ei intre ei ,nu vor sa se supere.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 11 ore şi 16 minute
UNJR şi AMR cer  CSM-ului să intervină
Publicat acum 8 ore şi 24 minute
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum o oră şi 55 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 4 minute