×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:14
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Apelul academicienilor
Ioan Buduca
Ioan Buduca

Așteptam de multă vreme un manifest, un apel, sau orice altă formă de intervenție a Academiei Române întru semnalarea crizei naționale în care ne afundăm. Avem, iată, doar un apel al unor academicieni. Salut sensul general al acestui apel, dar sunt de acord și cu unele critici punctuale pe textul apelului, formulate de Andrei Cornea. Nu sunt însă de acord cu sensul general al acestor critici.

Diferența dintre criticii sensului general al apelului și susținătorii lui vine din viziunile divergente ale celor două, să le zicem, tabere: academicienii văd în mod critic efectele globalizării și ale ideologiei ei dominante; cei reprezentați aici prin Andrei Cornea nu văd nimic criticabil în globalizare și pun criza națională numai pe seama unor cauze interne.

Iată opinia mea, în cele ce urmează. Eu cred că una dintre cauzele interne ale crizei naționale în care ne aflăm este cuprinsă în incapacitatea negociatorilor politici ai țării de a dialoga pe teme pragmatice cu reprezentanții din România ai globalizării.

Orice analiză social-politică, oriunde, dacă nu ajunge la cauze, este vorbă goală. Aici, în România, identitatea noastră culturală este în criză, cum bine spun academicienii, din cauză că nu ne ajung niciodată banii pentru sistemul național de educație și pentru interesele noastre de promovare culturală.

Ceea ce nu vede (nu spun că nu vrea să vadă) tabăra proglobalistă este mișcarea financiară din adâncimile curentului globalist. Da, acest curent asigură aici, în România, locuri de muncă și plătește TVA. Locurile de muncă ce apar aici sunt locuri de muncă ce dispar în alte țări, cu salarii mai mari, neconvenabile eroilor globaliști. Dar nici aici, nici în țările cu salarii mai mari, eroii globaliști nu plătesc impozitul pe profitul lor real. Tehnicile fiscale de evitare a acestor plăți au toate legătură directă cu paradisurile fiscale din lume. Aceste tehnici n-au fost declarate nicăieri nelegale, dar sunt profund imorale și produc enormă inechitate financiară în relația globaliști – state.

Dacă negociatorii noștri politici ar ști să discute cu eroii globaliști într-atât de programatic încât să obțină rămânerea în țară a unui procentaj cu doar 10% mai mare din profiturile evazioniste ale globaliștilor, am avea resursele necesare pentru renașterea identității noastre culturale.

Calculați! Cifra de afaceri a globaliștilor în România este, azi, de 120 de miliarde de euro. Profitul real realizat din această cifră de afaceri este de 12 miliarde de euro. În țară rămâne un impozit corespunzător unui profit de sub 6 miliarde de euro. Dacă negociatorii noștri politici ar obține garanția unui impozit corespunzător unui profit de 8 miliarde de euro, am avea resursele care ne lipsesc pentru educație și pentru cultură. Nu știu de ce prietenii români ai globalizării ar alege să dea cu piciorul acestor resurse. Nu sunt ei cei mai importanți promotori ai echității în toate domeniile?! Nu sunt ei oameni de cultură?! Nu sunt ei eroi ai moralității publice?!

Marele nostru negociator Liviu Dragnea s-a dus în SUA, a dat mâna cu Trump și i-a spus că vrea mai multă substanță economică în cadrul parteneriatului nostru strategic. Ce nu este în regulă în chestia asta? Dragnea crede că SUA conduc marile corporații. În realitate, marile corporații conduc SUA și aproape întreaga lume contemporană.

Rămâne de lămurit o problemă: unde se află, azi, fractura cea mai adâncă din societatea noastră? Nu e indiferent ce mase se pot mobiliza (pot fi mobilizate) prin noile media? Numai în aparență fractura se află între stânga și dreapta. Pare a fi mai degrabă între cultura utilizatorilor acestor noi media și cultura generală a „tradiționaliștilor“ mai vechilor modele media. Ce separă cele două „continente“ umane este o percepție. „Progresiștii“ reduc totul la politică. „Tradiționaliștii“ mai au un rest de înțelegere a bazelor economico-financiare ale suprastructurii politico-ideologice. Falia dintre cele două percepții se va adânci; căci în lumea contemporană noile elite fac cel mai mic efort iluminist de a răspândi în public cunoaștere economică pe înțelesul tuturor. Dimpotrivă, această cunoaștere este îmbrăcată în concepte ezoterice, inutilizabile întru înțelegerea celor mai simple situații concrete.

Am făcut un mic experiment în acest sens. I-am întrebat pe cei mai inteligenți „progresiști“ din preajma mea (scriitori, jurnaliști, artiști, chiar economiști și politicieni) ce înțeleg ei prin „productivitate“. Niciunul dintre ei nu înțelegea esența conceptului: felul de a investi un leu, de pildă, și de a scoate de aici o cât mai mare valoare adăugată. Când i-am rugat să facă o propoziție care să cuprindă acest concept, n-a ieșit niciuna corectă din punct de vedere economic.

Ioan BuducaPublicat Vineri, 17 februarie 2017
3281
 | 13
 | 16
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Mihai@Nicu Olahus
0
Marele parjol De fapt este metoda parjolului pe care au inventat-o tatarii si o practica fermierii la liziera junglei Amazonului.... Dupa parjol, urmeaza un an-doi de recolte bogate supa care trebuie parjolita o noua fasie.... Romania a fost parjolita asa ca ar trebui sa urmeze Moldova si Ucraina. Dar cum rusii se opun, masinaria fermierei Merkel s-a poticnit si da rateuri....
Publicat Duminică, 19 februarie 2017
+Răspunde
tibi
+1
n-ar trebui academicienii sa se ocupe de dialogul de care vorbiti in articol??
Publicat Duminică, 19 februarie 2017
+Răspunde
Sergiu
0
Bun editorial, bravo. Perfect pentru Russia Today, tovarase Buduca.
Publicat Duminică, 19 februarie 2017
+Răspunde
Ionică Amicu @ Sergiu
+2
Buduca se bagă și el în seamă cu cea aude pe la cafenele. Ar trebui să-i de o ruprică de De la lume adunate!
Publicat Duminică, 19 februarie 2017
+Răspunde
Nicu Olahus @ Sergiu
+3
Nu-i adevarat ! Articolul este intr adevar bun . Si atinge esenta faliei : Multinationalele vor sa fure in voie, sa nu fie impozitate , in timp ce Guvernul vrea sa le puna la plata prin schimbarea impozitarii pe profit (unde evaziunea este crunta) cu impozitul pe cifra de afaceri(mult mai greu de masluit). Strainii nu vor nici marirea salariului minim pentru ca vor fi fortati sa creasca si ei si astfel sa li se diminueze profiturile colosale obtinute in Romania coloniala. Deasemenea, "globalistii" nu vor nici crearea Fondului Suveran de Dezvoltare pentru ca ar realiza investitii cu bani romanesti, ieftini, adica fara dobanzi inrobitoare .... Aceste trei masuri ii turbeaza pe "globalisti"!! .... Nu vor sa crestem, sa ne dezvoltam. Vor aici doar o amarata de piata de desfacere. Asta-i !
Publicat Duminică, 19 februarie 2017
+Răspunde
Radu Humor
0
Cum să nu fie ăsta cu coarne globalist, când ai lui au venit pe tancurile sovietice tocmai în numele acestui globalism. Pe care voiau să-l extindă în toată Lumea . Că ce altceva era Comunismul ? Sau ce altceva este acum capitalismul ? Tot un drac !
Publicat Duminică, 19 februarie 2017
+Răspunde
QX
+3
Una calda, alta rece. Asta-i goanga - ghiveciul globalizarea / productivitatea nu prea a iesit, e chiar toxic grav. Globalizarea vine cu acapararea resurselor, productivitatea e despre munca - globalisti nu au timp cu munca ci cu secatuirea resurselor - singura productivitatea a acestora ramand cat de mult pot exploata (fura) pana se vor trezi pradatii (iar cand resursele se vor epuiza - de exemplu cand padurile nu vor mai exista pentru a putea fi furate, interesele globalistilor pe aici vor fi zero, doar dupa aceia se v-a vorbi iar despre productivitate - ca generatoare de plusvaloare).
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
c.g.
+1
Ce spune domnul Ioan Buduca pe finalul articolului legat de '' productivitate '' nu are a face cu ce este in continutul articolului decat asa poate tangential ! Cred ca dupa o lecturare atenta a articolului putem cita oarece vorbe de duh: '' banii vorbeste '', '' banul este ochiul ... necuratului '', dar in statul asta mafiot, se sugereaza asa poate tot in stil mafiot sa putem sa ii strangem cu usa pe unii veniti din afara, care profita la greu de poporul asta amarat, sa cotizeze mai mult in tara, sa nu mai faca coscarii la amplituduinea asta chiar nesimtita, sa ajungem sa dublam ( pe acolo ... ! ) salariile, pensiile, majoritatii celor in trai mizer de sorginte fanariota sa spunem intr-un orizont de timp rezonabil pana in anul 2019-2020 ! '' Marele nostru negociator Liviu Dragnea s-a dus în SUA, a dat mâna cu Trump și i-a spus că vrea mai multă substanță economică în cadrul parteneriatului nostru strategic. Ce nu este în regulă în chestia asta? Dragnea crede că SUA conduc marile corporații. În realitate, marile corporații conduc SUA și aproape întreaga lume contemporană'', spune autorul articolului, poate fi si asa cum spune, sincer m-as bucura sa poata cineva sa faca lucrarea asta, sa aiba '' colegii americani '' un pic de reparatie pentru noi romanii care am fost tranzactionati de ei si britanici in secolul trecut la 3o.dec. 1947, intr-un mod sa spunem superficial dar care a insemnat pentru noi un atentat la natia noastra din partea fostei URSS a serviciilor lor secrete care colcaiu de indivizi din stirpea '' poporului ales '', sa putem in viitor sa evitam si faramarea statului national unitar ROMANIA atat de dorita de dusmanii nostrii nu putini din randul carora se evidentiaza ungurii si rusii ! FELICITARI pentru articol, vine cu propuneri inedite, sa speram ca in anturajul celui care este jupan acum la Casa Alba putem sa avem un sprijin, putem sa ne cultivam un sprijin, Doamne Ajuta !
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
linx
-3
Bati apa-n piua mai demagogule ce putem invata de la tine : NIMIC
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
lili
-15
Intrebarea asta ar trebui pusa guvernantilor, lui Dragnea si Premierului Grindeanu! Cum explica ei ca in Romania, UNICAT MONDIAL, salariul mediu al bugetarilor e mai mare decat in mediul privat, cel care produce si care poate masura Productivitatea!! Nu mai pierd vremea sa detaliez lipsa de productivitate, adica de EFICIENTA a bugetarilor, ca sa platesti o taxa la ANAF stai la 3 Ghisee si vezi 4 mutre acre!! Doua dintre ele sunt in mana cu pixul si scriu in Registrul din Secolul Trecut!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Benjamin Costea @ lili
+7
Pierdere de vreme cu apeluri depășite și comentarii ca să ne aflăm în treabă. Jocul este deja departe. România are nevoie de idei serioase și de oameni cu capul pe umeri.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Crocodilul @ lili
+5
Lili draga aici intri in contradictie cu ziaristul Spamnu si multi altii ca el din redactie si cu propagandistii socialismului stiintific. Ziaristul cu articolul de mai sus ne-a dat un exemplu de am cazut pe spate. Cica Dracnea e negociator cu SUA si el nu stie nici cum functioneaza Teleormanul pe bune.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Anton Scotaru @ lili
+4
Buduca, academicienii au vreo părere despre ce a făcut Johannis și încălcarea deciziilor marilor puteri privind organizațiile naziste și averea lor? Inclusiv averile confiscate de nazism de la evrei! Sau este un patriotism de vorbe ușor de dus?
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
Sevastița Dancu @ lili
+4
Crocodile, ești meru pe sub apă și apa nu este limpede. Își place sau nu, Dragnea este singurul politician de pe scena actuală care a fost în stare să conceapă un program ca lumea. Tocmai de aceea îl atacă furibund Pleșu, Liiceanu, mai nou și purificata de Blandiana. Vrei cu Ciolos, Johannis și gașca / Nu a fost clar și de ajuns?
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
Juju @ lili
+2
Stai si astepti mai mult acum in era informatizarii ca sa platesti nu ca sa primesti ceva, decat stateai pe vremuri cand contopistii completau hartoagele cu pixul in mana. Este incredibila atata prostie si incompetenta! S-a intins ca un mucegai pe care nu mai stii cum sa-l cureti.
Publicat Duminică, 19 februarie 2017
+Răspunde
SCULERUL MATRITER
+27
Nenea analistu' o cam cotesti, sa stii ca locurile de munca care zici matale ca apar datorita corporatiilor sunt numai o parte din cele care au disparut la privatizarile frauduloase ale statului roman catre aceste corporatii. Uiti matale ca aproape toata forta demunca apta (ca varsta) din Romania muncea in anii "80, iar acum cel putin cateva milioane de persoane bine calificate muncesc in alte tari ?! Succes in alte activitati intelectuale ca la analize socio-economice esti cam pe-afara !!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 15 ore şi 23 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 6 ore
Protestul lui Tăriceanu la adresa lui Iohannis
Publicat acum 9 ore şi 12 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 23 minute