×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:15
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Cotroceniul – ca în vremea ceaușistă
Apelul academicienilor, cenzurat de Iohannis
Proiect de ţară la Academie şi la Cotroceni
Proiect de ţară la Academie şi la Cotroceni

Cunoscutul Apel al academicienilor către poporul român şi instituţiile fundamentale ale statului, dat publicităţii în luna februarie a.c., a fost scos de pe site-ul Academiei Române, la cererea expresă a Cotroceniului, gest incredibil şi incalificabil, care aminteşte de sinistra perioadă comunistă, când până şi cel mai reprezentativ for al ştiinţei şi culturii din ţară era considerat o feudă a cuplului dictatorial.

Faptul a devenit public vineri, cu prilejul Adunării Generale a Academiei Române, prilej cu care, deşi subiectul nu figura pe ordinea de zi, unii dintre cei din sală au cerut explicaţii prezidiului referitoare la scoaterea de pe site a acestui emblematic document, la puţină vreme după ce a devenit public, acesta fiind semnat la început de 84 de ilustre personalităţi.

În dezbaterile apărute ad-hoc s-au remarcat intervenţiile lui Daniel Dăianu şi Răzvan Theodorescu. Primul, cu aplombul unui vechi combatant cu opinii albastre, a criticat documentul, adoptând poziţia unui adept al dictaturii străzii, şi nu al primatului raţiunii, lucidităţii şi responsabilităţii faţă de destinul naţiunii şi al ţării, dovedind că nu are nicio conectare la semnalul de alarmă, judicios argumentat şi bine punctat ştiinţific de colegii săi. Al doilea, în stilul său clasic oportunist, a scăldat-o, începând prin a spune că nu ar fi semnat Apelul la ora lansării lui şi încheind cu precizarea că azi ar face-o.

Cum cineva din prezidiu a spus că „nu a ştiut nimic despre Apel“, afirmaţia a fost amendată imediat prin precizarea că documentul „a fost votat de patru din cei şase membri ai Prezidiului Academiei“. Încolţit, preşedintele Academiei, acad. Ionel Valentin Vlad, le-a spus colegilor din sală că a scos Apelul de pe site-ul instituţiei în urma cererii exprese a preşedintelui României, formulată printr-un consilier, amănunt care, cum era şi firesc, a provocat consternare în sală, întrucât ne aflăm la începutul anului 2017, iar aşa ceva nu se mai petrecuse niciodată în istoria de după 1990 a Academiei, ci în vremea comunistă, când, indiferent de instituţie şi numele ei, se aplica rolul conducător al partidului, exprimat prin dictatură!

Pornind de la cele de mai sus, se impun două observaţii. Prima – sperăm să nu asistăm de acum încolo la o atitudine vindicativă şi punitivă a Cotroceniului, cu efecte total nefericite asupra Academiei. A doua porneşte de la carotarea făţişă a României pe plan extern de către Ungaria, sub pretexte supraevaluate, şi de la gestul Ucrainei de a sfida minorităţile ei naţionale, inclusiv pe cea română, ceea ce subliniază caracterul deosebit de actual al Apelului.

Ca urmare, ne întrebăm: la sugestia şi presiunea cui a reacţionat preşedintele Klaus Iohannis, intervenind în stil ceauşist în viaţa Academiei? Cunoaşte el un caz similar în Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, ca să vorbim despre Estul Europei, în care eventuale resuscitări ale trecutului comunist ar fi fost plauzibile?

Ce l-a deranjat pe preşedintele Iohannis că semnatarii Apelului erau „îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate «corectitudini politice», dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva statului şi poporului român (rescrierea tendenţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea generaţiilor care vin după noi prin vânzarea pământului, a resurselor solului şi subsolului, prin defrişări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităţilor economice, prin degradarea învăţământului şi a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului şi societăţii, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupţia, lipsa de eficienţă, apariţia unor tensiuni sociale)“ şi că cei 84 de academicieni erau „preocupaţi în mod deosebit de încercările recurente de «regionalizare» a României sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice, contrare Constituţiei României şi tendinţelor de integrare europeană, total neproductive din punct de vedere economic, social, al calităţii vieţii în aceste zone“?

Prin ce s-a simţit lezat, încât a cerut scoaterea Apelului de pe site-ul Academiei, preşedintele României, cel care, în luna mai 2015, când s-au împlinit 70 de ani de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, nu a depus o coroană de flori la Bucureşti, nici la Oarba de Mureş, unde au murit mii de militari români în luptele cu naziştii, şi nici la Carei, ultimul oraş românesc eliberat de sub cizma hitleristă? Acelaşi Iohannis care, în schimb, s-a dus în Polonia, unde a depus o coroană de flori la monumentul soldaţilor polonezi decedaţi în luptele cu hoardele hitleriste.

Prin ce a fost deranjat de îngrijorările fireşti, exprimate în acest excepţional document de vibraţie şi ataşament faţă de cauza identităţii naţionale, care este Apelul celor 84 de academicieni, Klaus Iohannis, cel care, ajuns la Roma, Madrid sau Berlin, caută cu mare atenţie mâinile românilor aflaţi pe acele meleaguri spre a le strânge, dar, ajuns în vizită oficială la Kiev, nu a catadicsit să aloce o oră măcar spre a se întâlni cu reprezentanţii minorităţii române, atât de oropsită şi supusă unei asimilări atroce? Explicaţia e simplă: cei din diaspora sunt şi prezumtivii lui votanţi, iar românii din Ucraina sunt pentru el o cantitate neglijabilă. În mod cert, şi acest ultim amănunt a contat pentru autorităţile din Ucraina când au interzis învăţământul în limbile minorităţilor, inclusiv în română.

Azi, Cotroceniul este egal cu: nesocotirea statutului celui mai reprezentativ for al ştiinţei şi culturii româneşti – Academia Română; ignorarea jertfei sutelor de mii de ostaşi români în ultimul război mondial; abandonarea iresponsabilă a comunităţii românilor din Ucraina.

Dumitru ConstantinPublicat Luni, 11 septembrie 2017
22287
 | 47
 | 84
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Charlie
-1
Nastratin nu realizeaza ca actualul conducator e de aceeasi teapa cu Ilici, doar asasinatele avand forme diferite. Ca si filiatia, unul este kgb-ist sovietic, celalalt saSS. In vremea actualului se perpetueaza statul securist-ceausist de nedrept. Alta deosebire, unul, asa asasin prin ordinele date, e chirias la stat, celalalt sef de Imobiliare acumulate prin fals si uz de fals, dar are la activ si samavolnicia forumului care a preluat prin frauda patrimoniul...SS!!! Daca tot se da anticomunist macar sa fie consecvent si sa-i bage in acelasi tzucal pe toti... Dar flacaul cu pseudonim neaos,mioritic, e devotat aripii ceausist-basist-iohaniste a Securitatii, deci face doar pe anticomunistul!!!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Valer Trida @ Charlie
+1
Tovarășe charlie, ai grijă că lupta pe care crezi că o duci cu trecutul nu scuză afirmațiile prostești. Nici nu poți desființa argumente căci, vezi doamne, mata lupți. Lasă cuvintele mari și vezi-ți de drum, cum bine zice amicul dumitale. Toamna e frumoasă în parc, la vie, în livadă, mergând pe jos. Sunt chestiuni prea grele pentru mata și păcat de osteneală.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
N. Fab
-3
Apelul respectiv era o insailare de prostii patriotarde total nedemna de niste academicieni. Bine a facut Iohannis ca a scos-o. Ne facea de rusine.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Decan clujean @ N. Fab
+1
Ai dreptate. Puțini vor să vadă că este un text scris prost. Autorii încurcă noțiuni elementare. Fiind academiecieni! Cultura lui Ion Aurel Pop este de o sărăcie patentă. A lui voica nu mai vorbim. Clișee. patrotismul trebuie apărat, dar n u așa de elementar. Cei doi luptători pentru șefia Academiei compromit patriotismul. Nu-i destul că primul a coborât UBB în banalitate (cu Vasile Dâncu ca doctor honoris causa), iar al doilea nu are decât realizări birocratice.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Nastratin
-3
@Eugen Mihaescu : Bre academicianule , nu toata lumea poate fi consilierul lui Ion Iliescu ! Iliescu e cool , iar Iohannis e de porc , n'asa ? Voi astia care ati respirat duhoarea criminalului Ion Iliescu ar trebui sa va ascundeti ca sobolanii ! Ma adresez cu limbajul asta pentru ca sa pricepi cine sunteti astia care ati jucat kazaciocul de gat cu ala care a initiat distrugerea Romaniei ! Pe toate nenorocirile care s-au abatut asupra Romaniei de 27 de ani , scrie Ion Iliescu ! Din 27 de ani , 18 ne-a calarit haita securisto-comunista din jurul asasinului Iliescu ! Asta nu o vezi ?
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
prof univ dr Felicia Burdescu
+5
K Johannis, te-am votat, nu insa pt tradare fatisa tarii noastre,...daca interventia la functionarea Academiei Romane ai produs...unii din servicii pareau/se presupuneau a fi patrioti.. insa nu mi-l prezentati pe Teodorescu... totdeauna s-a definit bizantin....intrupat in Romania de azi, platit cu bani grei pe la tv-uri ciudate, prin forrrumuri lunecoase
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Felix @ prof univ dr Felicia Burdescu
+3
Pe Johannis l-ati criticat, dar cu limba romana ce-ati avut??? De ce ati siluit-o in halul asta?
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Hiperboreus
+5
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și-a exprimat îngrijorarea față de soarta comunității românilor și moldovenilor din Ucraina după adoptarea noii legi ai învățământului, care presupune lichidarea tuturor școlilor cu predare în limba română. "Îmi exprim îngrijorarea pentru situația comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei, o comunitate care în prezent riscă să fie supusă unui proces de deznaționalizare printr-o lege nedreaptă impusă la Kiev", a scris Dodon pe pagina sa oficială Facebook. Șeful statului atrage atenția că există numeroase reacții ale românilor și moldovenilor din Ucraina, care solicită sprijinul statelor vecine și organizațiilor internaționale în apărare drepturilor la educație în limba maternă.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
cum e turcu' si pistolu' @ Hiperboreus
+3
Iar Marele Mut tace .
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Pascalopol
+3
A facut bine ca l-a retras, ca se face tam-tam si aflam si noi de el. Daca in loc de 74 de academicieni il semnau zece vlogeri cu fani multi deja lumea era in strada!
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Charlie
-2
Pt. Septimiu. Aparitie meteorica de cate ori asasinii umanitatii sunt demascati. Postac securist incapabil sa emita judecati de valoare drept contraargumente, evitand toate aspectele pe care le infatisez. Obtuz, se incapataneaza sa nu vada macar in ceea ce se intampla in Romania mana marxistilor care dovedeste ca de 170 de ani contrafac istoria Lumii dupa ce o fac(istoria) in mod samavolnic, subversiv. Nu ii e suficienta penetrarea pana si a celui mai inalt For cultural al tarii. Absenta capacitatii sale de sintetizare imi provoaca sincer mila. Asa ca ce sa mai vorbim de conexiuni vizibile din stratosfera. Slujbas de rand care asteapta indicatii de la Centru prin ofiterul acoperit coordonator... Gruparea marxista la conducere in acest moment da ordine telefonic prin "consilieri". Adica prin ofiterii de legatura, iar ordinele se executa fara stiinta cetatenilor tarii, daca si academicienii au aflat intamplator!!! "Curat", fara urme si discret. Sa nu aiba postacul capacitatea de a interpreta RATIUNEA telefonului dat pentru scoaterea de pe SITE a unui Apel cu urmari in constiinta opiniei publice? Venind de la Elita Romaniei, asa penetrata partial cum este!!!
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Aurel @ Charlie
+1
Zici că Johannis e marxist și ss-ist, nene? Îți perzi cumpătul, dacă îl ai. Compromiți și România, și orice. Asta ți-e misiunea, să lansezi prostii să vadă lumea că recordul nu s-a atins? Locotenent-colonel? Chiar colonel? Sau asta-i lupta la nivelul de locotenent major?
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Felix @ Preda
+1
Hmm, pai uite ce probleme am cu academicienii. Nu exista manuale la scoala si ei tac malc. Romania are 22 milioane de avorturi in cateva zeci de ani, si ei tac asurzitor. Jumatate din absolventii de liceu sunt analfabeti functionali, si dinspre academie vine aceiasi tacere. Romania nu are nici o universitate in top 200 si pe academicieni ii doare in basca. O buna parte din ei au in CV... nimic, sau mai bine zis un nimic functional - lucrari pe care nu le citeste nimeni, compilate din alte lucrari. A, si sa nu uitam de fabricile de diplome, de plagiatul cronic, de "lucrarile stiintifice" ale analfabetilor cu bani ajunsi in puscarii. Da' "tarisoara" o apara pana la unu, ca la unu jumate merg la masa.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
ardeleanul patriot @ Felix @ Preda
0
• "Romanii sunt o natie de tradatori, hoti, oameni fara onoare, fara cuvant, lipsiti de spiritul dreptatii, solidaritatii, virtutii. In aceste conditii orice comparatie cu cehii, maghiarii,polonezii sau alte popoare europene este chiar penibila." - Emil Isac -
Publicat Vineri, 15 septembrie 2017
+Răspunde
roman
+20
Corect ar fi: "la cererea formala a lui Iohannis". In realitate s-a facut la cererea expresa a Israelului prin agentii mosteniti de Mut la Cotroceni de la Basescu.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Obuz @ roman
+4
Nu este exclusa ipoteza!Oricum suntem vai si amar la capitolul " Turn for turn".
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Felix
-21
Cred ca sunt doua chestii aici: 1 daca intr-adevar un consilier de la Cotroceni a determinat scoaterea textului de pe site: asta ar fi cel putin neinspirat din partea Cotroceniului, e de vezut cat de legal a fost. 2. Apelul in sine: un jeg cu pretentii intelectualiste, in limbajul Coanei Leana cand ii scria vreun cacademician discursurile. In conditiile in care PSD-ul dadea ordonante noapte prin care spunea ca ai voie sa furi daca esti de la PSD, pe cacademicienii ii freca grija de strainii care se dau la tarisoara noastra.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
preda @ Felix
+10
Aveti o problema cu academicienii. Ar trebui sa va dea de gandit frustrarea asta.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 17 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 24 minute