Apelul lui Putin în contextul confruntărilor din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a cerut separatiștilor proruși să asigure un coridor umanitar trupelor ucrainene încercuite în estul Ucrainei pentru a părăsi câmpul de luptă, afirmă Kremlinul într-un comunicat vineri, citat de agenţia Itar-Tass și Reuters.

„Fac apel la forțele de miliție să deschidă un coridor umanitar pentru militarii ucraineni încercuiți, pentru a se evita victimele inutile, a li se permite să părăsească zona de luptă fără impedimente, a se alătura familiilor lor… pentru a oferi ajutor medical de urgență celor răniți ca urmare a operațiunii militare”, a declarat Putin, potrivit comunicatului.

Putin a anunțat de asemenea că Rusia va continua să ofere ajutor umanitar civililor din estul Ucrainei, la mai puțin de o săptămână după ce primul convoi rus a livrat ajutoare în estul Ucrainei și apoi s-a întors în Rusia.

După apelul lui Putin, autointitulatul „premier” al „republicii” Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a anunțat că separatiștii de la Doneţk susţin iniţiativa preşedintului rus de a permite militarilor ucraineni să iasă din încercuire.

„Cu tot respectul faţă de Vladimir Vladimirovici Putin, preşedintele acelei ţări care, în primul rând, ne oferă susţinere morală, suntem pregătiţi să deschidem un coridor umanitar pentru militarii ucraineni aflaţi în încercuire”, a afirmat Zaharcenko.

Separatiștii pun însă condiții. „Singura condiţia este ca ei (militarii) să se dezarmeze, pentru ca pe viitor aceste arme să nu poată fi folosite împotriva noastră”, a precizat liderul separatist Aleksandr Zaharcenko.

Ucraina a acuzat joi Rusia de invazie armată. Kievul a afirmat joi că „trupe ruse” au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de Doneţk și a cerut UE să îi acorde un „ajutor militar de anvergură” în urma unei „invazii ruse nedisimulate”. De partea cealaltă, Ministerul rus al Apărării a susținut că în estul Ucrainei nu sunt militari ruşi. „Acuzaţiile privind prezenţa militarilor ruşi nu au nicio legătură cu realitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konacenkov.

Ambasadorii statelor membre ale NATO se vor reuni în regim de urgenţă, vineri dimineaţă, la Bruxelles, pe tema situației din estul Ucrainei, au anunţat surse diplomatice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.