Apicultorii protestează faţă de autorizarea pesticidelor de mare risc

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România – ROMAPIS vor protesta vineri, timp de două ore, în faţa sediului Ministerului Agriculturii, împotriva autorizării pesticidelor de mare risc pentru albine, informează un comunicat de presă al federaţiei, potrivit Bursa.

„Federaţia Asociaţiilor Apicole ROMAPIS va susţine în data de 9 octombrie 2015, între orele 10,00 – 12,00, în faţa sediului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un protest al apicultorilor din România ca urmare a politicii de sfidare pe care MADR o practică în raport cu apicultorii şi cu albinele, acordând derogări succesive de la Regulamentul (EU) 485/2013 prin care se interzice utilizarea în UE a pesticidelor neonice”, se arată în comunicat.

MADR a emis derogări succesive de la prevederile UE ceea ce a adus la depopulări masive ale coloniilor de albine din România, potrivit sursei citate.

Preşedintele Federaţiei ROMAPIS, Mircea Ciocan a declarat: Interdicţia, valabilă pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 decembrie 2013, a fost anulată pe teritoriul României prin deciziile repetate ale MADR, care a emis derogări succesive de la aceste prevederi, punându-ne de fiecare dată în faţa faptului împlinit şi cauzând pierderi apicultorilor.

Protestul este susţinut de apicultori care au suferit depopulări masive ale coloniilor de albine. Solicităm Ministrului Agriculturii să înceteze acest gen de politică partinică şi să reia dialogul cu apicultorii aşa cum a promis la ultima întâlnire din luna martie a acestui an. Considerăm utilizarea acestor otrăvuri dăunătoare nu doar la adresa albinelor şi a apiculturii, dar şi a mediului şi sănătăţii umane şi cerem respectarea reglementărilor europene pe teritoriul României”.

Pesticidele care au o toxicitate deosebită pentru albine aparţin unei noi clase denumită neonicotinoide şi au fost introduse pe piaţa europeană în anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficienţă pentru că sunt de 7.000 de ori mai toxice decât DDT.

Potrivit reprezentanţilor ROMAPIS, neonicotinoidele sunt o clasa de insecticide neuro-active care au o compoziţie chimică asemănătoare nicotinei şi au fost dezvoltate începând cu anii ’90 de către firma Bayer

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.