Aplauze pentru maeştrii scenei româneşti

ActOrchestra”, la Festivalului Internaţional de Vară, Ohrid 2016

Spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti, ActOrchestra, realizat ȋn cadrul programului 9G la TNB, participă la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Internaţional de Vară din Ohrid, Macedonia, manifestare de anvergură, cu profil unic în această zonă şi totodată unul din cele mai importante festivaluri europene, care se desfăşoară anual, ȋn perioada 12 iulie – 20 august.

Reprezentaţia TNB a avut loc în 28 iulie, ȋn aer liber, ȋntr-unul dintre spaţiile neconvenţionale ale festivalului – curtea bisericii medievale Sfânta Sofia.

Creaţie colectivă ȋn regia lui Horia Suru, cu Petre Ancuţa, Florin Călbăjos şi Emilian Mârnea ȋn distribuţie, ActOrchestra a avut premiera ȋn 2014 la Sala Mică a Naţionalului din Bucureşti. De atunci, spectacolul a participat la peste 20 de festivaluri, iar protagonistii au devenit unii din cei mai tineri actori ai trupei TNB. După îndelung aplaudatul lor recital muzical din Magic Naţional, pentru toamna acestui an vă pregătesc o altă surpriză pe scena TNB, premiera cu piesa Angajare de clovn de Matei Vişniec, în regia lui Ion Caramitru.

Biserica Santa Sofia din Ohrid

Ȋnfiinţat ȋn 1961, Ohrid Summer Festival are loc ȋntr-o zonă culturală şi istorică aparte. Oraşul, lacul Ohrid şi biserica – unde va avea loc şi reprezentaţia Teatrului Naţional din Bucureşti – sunt incluse ȋn patrimoniul mondial UNESCO. Din 1994, Festivalul Internaţional de Vară din Ohrid face parte din Asociaţia Festivalurilor Europene (EFA).

De-a lungul celor 55 de ediţii, pe scena festivalului au urcat artişti de renume, ca José Carreras, Leonid Kogan, Svyatoslav Richter, Grigory Sokolov, Maxim Vengerov, Zubin Mehta, Vadim Repin, Ennio Morricone, Andra Navara, Ruggiero Ricci, Katia Ricciarelli, mulţi alţii, între care şi Corul Madrigal din România.

În deschiderea ediţiei din acest an au participat mezzosoprana Elīna Garanča şi dirijorul Ion Marin, ȋntr-un concert susţinut de Opera din Macedonia. Între invitaţii actualei ediţii se numără şi Teatrul Sfumato din Bulgaria, Teatrul Naţional din Ljubljana, sextetul de jazz Arturo Sandoval şi mulţi alţii.

Festivalul este susţinut financiar de Ministerul Culturii al Macedoniei şi de sponsori şi este patronat de preşedintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov, cel care a rostit cuvântul de deschidere la actuala ediţie, subliniind importanţa culturală a acestei prestigioase manifestări artistice, al cărei renume, de la un deceniu la altul, a trecut graniţele Macedoniei, şi cele europene.

Teatrul românesc, la Festivalul Internaţional Shakespeare de la Gdańsk

Visul unei nopţi de vară în regia lui Silviu Purcărete

În perioada 29 iulie – 7 august 2016, la Gdańsk, are loc cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare, unde, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia, România va fi reprezentată de două producţii shakespeariene.

Prima dintre ele este spectacolul Visul unei nopţi de vară, în interpretarea Teatrului Casa Baltică din Sankt Petersburg, realizat de o echipă de creaţie românească – regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, muzica Vasile Şirli. Reprezentaţia va avea loc mâine, pe scena mare a Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, în prezenţa scenografului Dragoş Buhagiar, care va participa şi la o întâlnire cu publicul după spectacol.

Spectacolul Visul unei nopţi de vară la Festivalul Shakespeare de la Gdansk

A doua prezenţă românească în Festival va fi spectacolul Romeo şi Julieta – Iubirea mai puternică decât moartea, în regia Irinei Niculescu şi interpretarea Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte. Spectacolul a fost selecţionat în secţiunea–concurs intitulată ShakespeareOFF. Reprezentaţia va avea loc în 2 august, pe scena mare a Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, fiind de altfel singurul spectacol din această secţiune invitat pe această scenă.

Reunind actori, muzică live şi marionete mânuite la vedere, spectacolul se adresează unui public larg de adolescenţi şi adulţi, care se vor recunoaşte cu siguranţă în personajele de pe scenă, în încercările profunde ale primei iubiri. Scenariul și regia sunt semnate de Irina Niculescu, muzica şi tehnologia păpuşilor de John Lewandowski, iar scenografia de Vlad Tănase.

Romeo şi Julieta – Iubirea mai puternică decât moartea

Festivalul Shakespeare este o manifestare de tradiţie, singura de gen din Polonia, care atrage un mare număr de spectatori şi oameni de teatru. Organizatorii – Teatrul Shakespearian din Gdańsk și Fundaţia Theatrum Gedanense – invită anual cele mai bune spectacole shakespeariene din întreaga lume. O expresie a aprecierii internaţionale de care se bucură Festivalul este, printre altele, şi stabilirea la Gdańsk a sediului Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, organizaţie iniţiată în 2006. Institutul Cultural Român de la Varşovia este un partener constant al Festivalului, promovând an de an cele mai valoroase spectacole româneşti cu tematică shakespeariană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.