×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:16
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
La pupitru, maestrul Cristian Mandeal
Aplauze şi ovaţii pentru Orchestra Română de Tineret la "Konzerthaus" din Viena
Dirijorul Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Române de Tineret. Foto Virgil Oprina
Dirijorul Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Române de Tineret. Foto Virgil Oprina

Orchestra Română de Tineret, avându-l la pupitru pe maestrul Cristian Mandeal, a susţinut miercuri, 28 octombrie, de la ora 19.30, un concert în Sala Mare a Wiener Konzerthaus. Evenimentul a încheiat turneul Orchestrei Române de Tineret, realizat de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română cu sprijinul Institutului Cultural Român, care a cuprins concerte în Italia, Germania şi Franţa.

Concertul a fost deschis cu un discurs al ambasadorului României în Republica Austria, E.S. Bogdan Mazuru. Programul serii a stârnit ovaţiile publicului: peste 1.700 de spectatori – printre care Ruxandra Donose şi Ioan Holender – au aplaudat îndelung interpretarea strălucită a partiturilor Rapsodia română de George Enescu, Patetica de Piotr Ilici Ceaikovski şi Rapsodia spaniolă de Maurice Ravel, bucurându-se de două bis-uri mult aşteptate.

Orchestra Română de Tineret este formată din 100 de muzicieni cu vârste cuprinse între 20 şi 28 de ani, conduşi de dirijorul principal al orchestrei, Maestrul Cristian Mandeal. Fiind prima orchestră simfonică de tineret din România, a fost înfiinţată în anul 2008 de violoncelistul Marin Cazacu, actual manager la „Tinerimea Română“, şi dirijorul Cristian Mandeal, cu sprijinul Fundaţiei Prietenii muzicii – „Serafim Antropov“. Proiectul, pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene, a cunoscut o evoluţie rapidă, orchestra având apariţii de succes pe scena Ateneului Român, concerte în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“ (ediţiile 2011, 2013 şi 2015 – când a deschis seria Mari orchestre ale lumii) şi concerte la Paris şi Strasbourg în cadrul unui proiect cultural european. Orchestra Română de Tineret a concertat în deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional Sergiu Celibidache şi a susţinut un concert extraordinar în cadrul prestigiosului Festival Internaţional Young Euro Classic 2012 de la Berlin. În noiembrie 2011, ansamblul a devenit membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret - EFNYO.

Orchestra Română de Tineret a avut un succes extraordinar la Viena. Foto Virgil Oprina

Cristian Mandeal cultivă, educă şi dirijează Orchestra Română de Tineret constant, începând din 2008. Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul la Braşov şi Bucureşti, urmând apoi cursurile de măiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin şi ale lui Sergiu Celibidache la München. În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. Au avut loc peste 30 de turnee atât în Europa, cât şi în Asia. S-a realizat o discografie relevantă pe CD şi DVD, printre care integralele Enescu şi Brahms. Au avut loc o mare serie de concerte-eveniment de răsunet naţional şi internaţional şi o constantă participare la toate ediţiile Festivalului Enescu. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent). Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a realizat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii George Enescu din Londra.

Managerul orchestrei, Marin Cazacu, a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din Bucureşti cu profesorul Ion Urcan, apoi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursuri de măiestrie. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna, Belgrad. Din 1983 este solist al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în străinătate, sub bagheta unor mari dirijori: Ghenadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Lu Jin, Nanse Gum, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson. A cântat alături de artişti prestigioşi ca Vladimir Orlov, Valentin Gheorghiu, Radu Aldulescu, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Ilia Grubert, Jeremy Menuhin şi ca membru al formaţiei Pro Arte şi colaborator al cvartetului Voces, precun şi la mari festivaluri europene (München, Berlin, Milano, Veneţia, Valencia, Bratislava, Sofia). Din anul 1992 predă violoncelul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În 1998 a fondat cvartetul Cellissimo – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu –, formaţie cu care a concertat la festivalurile de la Veneţia, Mateus (Portugalia), Macao, Singapore, Istanbul, Madrid şi România, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de la 8 la 12 violoncele în formaţia Violoncellissimo. A înregistrat pentru „Electrecord“ şi „Olympia“. În anul 2006, Marin Cazacu a obţinut titlul de Doctor în muzică sub îndrumarea prof. doctor Octavian Lazăr Cosma.

Magdalena Popa BulucPublicat Joi, 29 octombrie 2015
2157
 | 8
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Cristian
+1
In sfarsit ceva frumos pentru Romania. Felicitari pentru profesionalismul lor. Avem atatia oameni de valoare in Romania...incet ,incet aratam Europei ce sunt romanii cu adevarat.
Publicat Joi, 29 octombrie 2015
+Răspunde
Recomandate
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 15 ore şi 24 minute
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 9 ore şi 58 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 25 minute