Apocalipsa care se abate încet, dar sigur peste companii

De la 1 septembrie va fi introdus un nou mecanism de colectare a TVA despre care PSD susține că va duce la creșterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, având în vedere că taxa încasată de la clienți nu mai poate fi direcționată pentru alte plăți, ci doar pentru taxa datorată furnizorilor sau bugetului de stat. Numai că notele de fundamentare și proiectul de Ordonanță privind plata defalcată a TVA arată că viața contribuabililor, persoane juridice, va fi puternic îngreunată. Practic, firmele vor crea un cont separat de TVA care se va numi Spit VAT. Ele vor lucra prin intermediul acestui cont atunci când achiziționează ceva sau când fac plăți, dar din acel cont nu se vor putea retrage banii. Acești bani vor fi blocați pentru transferul de TVA către furnizor sau către stat. Astfel, instituit ca o măsură prin care se dorește stârpirea evaziunii, split payment-ul pus la cale de PSD lovește în principal în contribuabilii onești care se vor putea folosi contul de TVA doar cu aprobarea prealabilă a Fiscului iar actul normativ pus în dezbatere publică nu precizează în ce constă această aprobare. În plus, în document nu există termen în care ANAF să dea aprobare și nici sancțiune. În cazul în care se face plata greșită a TVA-ului, sancțiunea este de 50% din sumă. Penalizarea este valabilă și atunci când contribuabilul declară că își plătește TVA corect. Statul are voie însă să greșească pentru că nu este pedepsit.

Contul de TVA va fi obligatoriu începând cu luna octombrie. Guvernul grăbește aplicarea cât mai rapidă a acestei ordonanțe și pentru asta Ministerul de Finanțe a convocat Comisia de Dialog Social. Până atunci toate firmele din țară vor trebui să deschidă la bănci sau Trezorerie conturi noi de TVA și vor trebui să își modifice sistemele informatice pentru a putea ține evidență automatizată. Modelul este preluat din Italia, numai că acolo acest sistem s-a aplicat doar la un număr mai mic de firme. Prin split payment se va creea un circuit financiar suplimentare prin care comapniile nu vor mai putea să compenseze direct TVA plătit cu TVA colectat. Vor fi afectați cei care vor face investiții. În nota de fundamentare a actului normativ se spune că prin aplicarea mecanismului plăților defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenți economici le realizează prin utilizarea TVA în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, având în vedere că TVA nu reprezintă un venit al persoanei impozabile și ar trebui să aibă doar destinația de a acoperi TVA datorată furnizorilor/prestatorilor și TVA de plată către bugetul de stat. TVA este un impozit colectat de persoana impozabilă în numele statului, fără a reprezenta în niciun moment un venit al acesteia, însă în condițiile actuale reprezintă o lichiditate pe care o poate utiliza temporar, persoana ajungând astfel în unele situații să nu mai poată reconstitui aceste sume la momentul la care are obligația să plătească taxa aferentă propriilor achiziții și TVA datorată bugetului de stat. Având în vedere gradul de conformare la plata TVA a persoanelor impozabile (81,78% în anul 2014, 81,05% în anul 2015, 82,35% în anul 2016), prin aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA, se preconizează o reducere semnificativă, susțin guvernanții, a acestui decalaj între taxa declarată și taxa plătită voluntar. ANAF și-a asumat public creșterea ratei de conformare voluntara la plată pentru TVA la 85% în anul 2018, urmând ca acest indicator să fie ridicat la 90% până la finele anului 2020, după cum urmează: 85,0% la finele anului 2018, 87,5% la finele anului 2019, 90,0% la finele anului 2020, ceea ce va conduce la încasări suplimentare estimate de circa 6000 milioane lei în perioada 2018-2020, doar din aplicarea acestui nou mod de plată a TVA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.