Apocalipsa este aproape, iar războiul – inevitabil

Din echipa preşedintelui Donald Trump, unul dintre cel mai des citate nume este cel al lui Steve Bannon, consilier pentru probleme de securitate naţională, ceea ce nu este întâmplător şi se datorează atât funcţiei cruciale pe care o deţine în noua administraţie de la Washington, cât şi ideilor pe care le-a exprimat şi le exprimă cu diferite ocazii. Din această perspectivă, zilele trecute ziarul „The Huffington Post“ a dedicat un amplu documentar faptului că amintitul demnitar crede că asistăm la un moment crucial în istoria SUA.

Stephen (zis Steve) Bannon (n. la 27 noiembrie 1953, la Norfolk, Virginia) este om de afaceri, conducător de mass-media, realizator şi producător de cinema. Militant conservator, a fost între 2012 şi 2016 preşedinte executiv al Breitbart News L.L.C. În august 2016, a fost numit director executiv al campaniei electorale prezidenţiale a lui Donald Trump, iar după victoria acestuia a devenit „înalt consilier al preşedintelui SUA“. La 28 ianuarie a.c., Trump l-a numit în Consiliul Securităţii Naţionale, post deosebit de important.

Alternanța „crize majore“/„treziri brutale“

În anul 2009, istoricul David Kaiser, care pe atunci preda la Naval War College din Newport, în Rhode Island, a primit un telefon de la un anume Steve Bannon, azi principalul consilier al lui Trump la Casa Albă. Acesta dorea să-l intervieveze pentru un documentar inspirat de teoria generaţională a lui William Strauss şi Neil Howe. Spre surprinderea istoricului, interlocutorul lui cunoştea la perfecţie lucrările lui Strauss şi Howe. Potrivit acestora, istoria SUA funcţionează pe cicluri de patru etape, alternând crize majore cu treziri brutale. Pentru Bannon, ţara a început această etapă la 18 septembrie 2008, când Hank Paulson şi Ben Bernake au mers în Congres să-i ceară să salveze sistemul bancar mondial. „El cunoştea această teorie, povesteşte David Kaiser, și avea o plăcere evidentă să mă intervieveze.“ În întrebările sale insista în mod special asupra unui punct. „Vorbea despre războaiele legate de aceste patru turnante. Au fost Războiul de Independenţă, Războiul de Secesiune, Al Doilea Război Mondial, fiecare fiind mai important decât cel precedent. Evident, el se aştepta ca actuala etapă să cunoască un conflict major şi nu şi-a menajat eforturile pentru a mă face s-o spun în faţa camerei“, adaugă acesta.

Bannon – convins că vine sfârșitul lumii

Steve Bannon, azi principalul consilier al preşedintelui de la Casa Albă, este prezentat adesea ca principalul generator de idei al lui Trump. Totuşi, în interviurile sale, discursuri şi scrieri (şi îndeosebi în adeziunea sa la ideile lui Strauss şi Howe), el apare înainte de toate ca un ins convins de apropiata venire a Apocalipsei.
Pentru el, noi suntem într-un război existenţial şi fiecare participă la acest conflict. Tratatele trebuie denunţate, inamicii – nominalizaţi, societatea – transformată. Un conflict mondial, dacă ar fi să izbucnească, nu va face decât să valideze această teorie. A patra etapă a venit. „Campionul gri“, o figură cu autoritate mesianică, este probabil printre noi. Apocalipsa este aici. „Asistăm la naşterea unei noi ordini politice“, declara în „Washington Post“ luna trecută.

Fiecare ciclu durează 80 sau 100 de ani

William Strauss a murit în 2007, iar Neil Howe nu a răspuns cererilor noastre de a face comentarii despre aceste lucruri. Însă vorbesc cărţile lor. Prima, „Generaţii“, avansează ideea că istoria se desfăşoară în cicluri de câte patru etape, repetitive şi previzibile. Autorii afirmă că SUA sunt pe cale să traverseze ultima fază a ciclului actual. De altfel, ei au fost poate primii care au folosit în scris termenul „millenials“ ( „copiii mileniului“) pentru a desemna tânăra generaţie.

Teoria lor se bazează pe o serie de arhetipuri generaţionale – artişti, profeţi, nomazi, eroi – despre care s-ar putea zice că au ieşit dintr-un roman SF pentru adolescenţi. Fiecare ciclu complet, sau saeculum, durează între 80 şi 100 de ani. Volumul „The Fourth Turning“ („A Patra Etapă“), publicat în 1997, este consacrat acestei ultime faze a ciclului, Apocalipsa.

Donald Trump şi Steve Bannon, cardinalul său din umbră, atrag atenţia că Armaghedonul se apropie

Un lider neaşteptat: „Campionul gri“

Postulatul lor este că, în timpul acestei crize, un lider neaşteptat al vechii generaţii va veni spre a conduce naţiunea şi generaţia de „eroi“ (copiii mileniului) spre o nouă ordine. Acest om, „Campionul gri“, va accede la putere prin intermediul unei alegeri sau al unui alt eveniment (un război, poate). Regimul său va dura până la sfârşitul crizei. „Câştigătorii vor avea acum puterea de a conduce programul lor, mai radical şi mai puţin gradual, la care ei au visat multă vreme, şi pe care adversarii l-au denunţat în preziceri sumbre“, scriau ei în „The Fourth Turning“. „Acest nou regim va prelua puterea pe toată durata crizei. Indiferent de ideologia lui, îşi va impune autoritatea şi va cere sacrificii de la popor. Contrar conducătorilor actuali, înclinaţi să uşureze presiunile societăţii, noul regim le va agrava în mod deliberat, spre a acapara atenţia ţării.“

„A patra etapă majoră din istoria SUA“

„Asistăm la a patra mare criză a istoriei americane“, declara el, în 2011, în cadrul unui discurs rostit la Liberty Restoration Foundation, o asociaţie cu scop nelucrativ, foarte de dreapta. „Au fost Revoluţia, Războiul de Secesiune, Marea Depresiune şi Al Doilea Război Mondial. În prezent, abordăm a patra etapă majoră din istoria SUA, iar ţara se va transforma complet odată ce am depăşit-o.”

Crizele majore „se produc potrivit unor cicluri de 80 sau 100 de ani“, preciza el în acelaşi an, într-o conferinţă de presă organizată de ProjectGoPink, grupul de femei din Partidul Republican. „Iar în următorii 10 sau 20 de ani, vom traversa o criză de acest tip. Vom vedea atunci dacă ţara noastră este demnă de moştenirea care ni s-a transmis sau dacă vom asista la ceva total diferit. (…) Occidentul iudeo-creştin este pe cale de a se prăbuşi, de a face implozie sub ochii noştri. Urmările acestui eveniment vor fi gigantice.“
„Războiul se apropie, spunea el. În fapt, suntem în aşa ceva. Este război. Este război. Zilnic, vom pune titluri mari: America este în război. Suntem în război.“ (Steve Bannon, director de strategie şi consilier al preşedintelui SUA, în 2015)

„E ceva putred în inima Occidentului iudeo-creştin“

„Suntem angajaţi într-un război deschis împotriva fascismului jihadist şi islamic“, declara acesta în 2014, într-un discurs la Vatican. „Conflictul se extinde mult prea repede pentru diferitele guverne…“ Pentru a contra aceste ameninţări, susţinea el, Occidentul iudeo-creştin trebuie să se apere, altfel va pierde războiul, ca în 1453, odată cu căderea Constantinopolului. Anul trecut, el califica islamul „religie a supunerii“, o apreciere diametral opusă celei a lui George W. Bush, care, după 11 septembrie, vedea în ea o religie a păcii. În 2007, Bannon a redactat prima versiune a unui documentar ce descria o a „cincea coloană“ compusă din asociaţii musulmane, organe de presă, organizaţii evreieşti şi agenţii federale ce acţionează concertat pentru a răsturna guvernul şi a impune Șaria – legea islamică. „E clar că există o a cincea coloană, chiar aici, în SUA“, avertiza el în iulie 2016. „E ceva putred în inima Occidentului iudeo-creştin“, spunea în noiembrie 2015. „Laicitatea i-a retras Occidentului iudeo-creştin forţa de a-şi apăra idealurile“, susţinea în conferinţa de la Vatican. Potrivit acestuia, „elitele politice“ şi mass-media lucrează mână-n mână cu Islamul şi China expansionistă, pentru a submina fundamentele Americii iudeo-creştine.

Acest tip de conflict existenţial ocupă un loc central în predicţiile lui Strauss şi Howe. Potrivit lor, o a patra etapă poate urma patru scenarii diferite. În trei cazuri din patru, aceasta presupune o bulversare masivă.

Un „Armageddon omnicide“

America poate „renaşte“ atunci din propria cenuşă şi trebuie să aşteptaţi 80 sau 100 de ani înainte ca noul ciclu să atingă iarăşi un punct critic. Acesta ar putea fi sfârşitul lumii moderne (secvenţă a istoriei occidentale, care, pentru autorii acestei teorii, a început în secolul al XV-lea). Catastrofa „va ocoli, probabil, modernitatea, dar va marca sfârşitul ţării noastre“. Sau vom asista la „dispariţia umanităţii“, într-un război global ce va conduce la un „Armageddon omnicide“. Azi, un adept al acestor teorii, pe cât de vagi, pe atât de faimoase, se află la Casa Albă şi este mâna dreaptă a preşedintelui.

„Vom petrece zile sumbre înainte de a contempla apariţia unor zori noi în SUA“, anunţa în 2010. „Vom cunoaşte suferinţe atroce. Toţi cei care-şi imaginează că vom putea evita această încercare se înşală.“
„Această mişcare nu este decât debutul unei prime runde“, mai preciza în noiembrie 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.