Aproape 8 % din averile lumii, deținute în paradisuri fiscale

Aproximativ 7.600 de miliarde de dolari, adică 8 % din bogăția mondială, sunt deținute de persoane particulare în paradisuri fiscale, afirmă un recent studiu apărut în Journal of Economis Perspectives, citat de AFP, transmite AGERPRES.

Familiile europene se clasează pe primul loc în acest top cu 2.600 de miliarde localizate în state în care fiscalitatea slabă cooperează cu opacitatea financiară, afirmă francezul Gabriel Zucman, profesor asistent la London School of Economics.

În urma lor, contribuablilii asiatici (1.300 miliarde) se distanţează puţin de cei americani (1.200 miliarde), urmaţi de persoane particulare din ţările Golfului Persic (700 de miliarde), afirmă Zucman, autor şi al „Bogăţiei ascunse a naţiunilor. Anchetă asupra paradisurilor fiscale” (2013).

Studiul nu ţine cont decât de activele financiare, nu şi de bunurile mobile şi imobiliare, care pot fi de asemenea ascunse serviciilor fiscale naţionale.

„Dacă pare clar că averea deţinută offshore este în creştere, principala incertitudine ţine de partea care relevă evaziunea fiscală”, indică Zucman, potrivit căruia unii contribuabili declară ‘în stare bună şi oficială’ conturile lor în Elveţia sau în Insulele Caiman.

Ţinând seama de această incertitudine, Zacman estimează la „190 de miliarde” de dolari anual pierderea veniturilor fiscale sustrase statelor, în profitul „cvasiexclusiv” al contribuabililor cei mai bogaţi.

Studiul său arată, de asemenea, că multinaţionalele americane utilizează tot mai mult paradisuri fiscale pentru a se sustrage impozitării. În 2013, 55 % din veniturile lor realizate în străinătate erau localizate în aceste jurisdicţii, în special în Luxemburg şi Singapore, faţă de mai puţin de 20 % în urmă cu 30 de ani.

Acest studiu apare într-un moment în care polemica asupra optimizării fiscale a marilor întreprinderi a căpătat amploare o dată cu dezvăluirile din scandalul „LuxLeaks” despre rolul de placă turnantă jucat de Luxemburg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.