Apud Stiglitz Joseph și impostura doctoratelor cu stele și epoleți

M-aș bucura ca România să aibă un ministru al Internelor care a citit măcar o carte a laureatului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz. Ca fost vicepreședinte și economist șef al Băncii Mondiale, omul nu scrie doar despre ce știe, dar mai și știe despre ce scrie. Am însă mari dubii și semne de întrebare când un ministru pretins tehnocrat îl citează în lucrarea sa de doctorat pe autorul Apud Stiglitz Joseph ori pe autorul Apud, Barry Buzan (să nu fie vreun dubiu, citările apar la bibliografie la litera ”A”, după autorul Apap Joanna și înainte de autorul Astri Suhkre, așadar într-o ”corectă” ordine alfabetică! –vezi aici). Înainte chiar de a vorbi despre plagiat, suntem în fața unui caz evident de impostură. Că nu te poți pretinde doctor în științe fără să cunoști ce înseamnăapud(trimiterea la o sursă ori citarea unei surse, și nu sursa!).Apude o chestie de tehnică a științei, e abacul și abecedarul unei lucrări cu caracter științific, e ca și cum ai putea fi doctor în filologie cu o teză despre Marin Preda ori Borges, fără să știi ce înseamnă punctul sau virgula, ori doctor în matematică fără să ai habar ce semnifică plus sau minus. Cum să nu te pufnească râsul sau iritarea când îl vezi citat pe Apud Stiglitz Joseph? Pentru ce mai e nevoie de așteptat verdictul legat de plagiat, când e cât se poate de clar că dacă se găsește vreo comisie care să ”certifice” că omul nu a plagiat, atunci, pur și simplu, ne aflăm în fața unui incompetent?

Chiar să fie întreaga lucrare documentată și scrisă pe bune de însuși domnul Tobă, cum să nu-ți dea fiori scăparea unei asemenea gogomănii? Că dacă nu ești în stare să fii atent la bibliografia unei lucrări la care te-ai muncit doi-trei ani și de care depinde imaginea ta printre profesioniști, ce garanție prezinți că vei fi atent la toate notele de subsol de care depinde viața câtorva sute de oameni ieșiți seara într-un club în oraș? Că despre asta e vorba până la urmă și în tragedia de la Colectiv: faptul că în funcții de răspundere și de decizie au ajuns tot felul de personaje care, dacă nu au fost corupte, atunci cu siguranță habar nu aveau ce semnifică punctul și virgula, minusul și plusul. Că dacă nu știi sau nu ești atent la ce înseamnăapudîntr-o teză de doctorat și ajungi subiect de glume printre specialiști (prieteni sau detractori, nu contează) e una, dar e cu totul alta când de unapuddepinde viața a milioane de oameni.

Furt (plagiat), impostură sau incompetență, niciuna nu e compatibilă cu funcția de ministru. La Interne sau la orice alt minister. Dar dacă tot vorbim de Interne, e cazul să mai nuanțăm un pic. Pentru că e falsă ideea că un profesionist în domeniu e cel care a absolvit o școală de militărie. Asta e valabil până la funcția de ministru, dar dat fiind faptul că tocmai structura militar-ierarhică a Poliției și Jandarmeriei e una la limita democrației, în fruntea ministerului mai degrabă s-ar potrivi un expert în drepturi civile. Adică o persoană care să știe și să nu uite care e singurul scop al unor asemenea structuri – să-i apere pe cetățeni și drepturile acestora – nu cineva școlit în mentalitatea ordinului care se execută, nu se discută și care e mai degrabă predispus să le cânte în strună generalilor și coloneilor pe care îi coordonează (de care a fost coordonat și de care va fi coordonat când nu va mai fi ministru). Iar momentan, e taman pe dos: în loc să punem civili în funcții și posturi din care să exercite un control democratic asupra instituțiilor militarizate, punem colonei și generali, cu stelele mai la vedere sau mai ascunse, să conducă instituții civile. Și când aceștia mai și sunt experți încopy-pasteori înapudnu-ți mai rămâne decât să te rogi să ai talentului lui Marquez sau Llosa, măcar să scrii o carte bună. Evident, mă refer la Gabriel Garcia Marquez și Mario Vargas Llosa, nu la Apud Marquez ori Apud Llosa, că ăștia habar n-am cine sunt, dacă nu cumva vrea domnul Tobă să ne explice.

http://www.romaniacurata.ro/apud-stiglitz-joseph-si-impostura-doctoratelor-cu-stele-si-epoleti/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.