Ar trebui să lucrăm mai puțin după 40 de ani?

După 40 de ani, abilitățile de gândire sunt afectate de programul de lucru când acesta depășește 40 de ore de lucru într-o săptămână. Articolul din jurnalul Institutului pentru Economie Aplicată și Cercetări Sociale din Melbourne pe care îl comentează The Guardian cuprinde și precizarea că 60 de ore de lucru pe săptămână alterează abilitățile cognitive într-atât de puternic încât efectul pentru creier e similar cu a nu lucra deloc. Concluziile au fost extrase dintr-un studiu care a inclus 3000 de bărbați și 3500 de femei care au dat teste conținând acțiuni simple: citirea unor cuvinte cu voce tare, memorarea unor serii de numere și potrivirea unor numere și litere într-o anumită viteză. Testarea citirii este o măsură a capacităților de recunoaștere, explică unul dintre autorii principali ai studiului, profesorul Colin McKenzie, în timp ce celelalte două sunt probe pentru capacitățile de captare a gândirii (inteligența fluidă), memoria, raționamentul abstract și raționamentul executiv.

Concluziile contrazic convingerile că mintea se întreține prin antrenamente intense și lungi. Dar n-au fost descrise influențele variind de la o preocupare intelectuală la alta. Și nici cauzele care stau la originea perturbărilor funcțiilor cognitive când cei care au trecut de 40 de ani lucrează cu un program întreg. Studiul mai subliniază și variații de la o țară la alta în funcție de numărul și durata vacanțelor, al zilelor libere dintr-un an. Discuția este deosebit de valoroasa, apreciază The Guardian, pentru legislația muncii despre care statele gândesc că până în 2026 – 2028 ar urma să cuprindă lucrul cu normă întreagă până la 67 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Dobrescu 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.