Arena Națională, fără o soluție reală

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a declarat vineri într-un interviu pentru Digi 24 că, pentru moment, nu există o soluție de punere în funcțiune a Arenei Naționale.

„Fără avizul de la pompieri, lucrurile sunt blocate în acest moment. Noi încercăm să găsim soluții, ca să putem deschide stadionul. O soluție reală nu există deocamdată. Pompierii spun că dacă nu au acel agrement nu pot să ia o decizie. Pentru agrement se fac teste cu membrana respectivă, producătorul se ocupă de acest lucru. Sper ca în cel mai scurt timp să îl avem. Am transmis și varianta ca acoperișul să fie strâns, dar nici în aceste condiții nu se poate obține avizul necesar de la pompieri. Producătorul nu ne-a indicat unde se fac aceste teste. Am făcut toate solicitările astfel încât să se grăbească, el și-a asumat această responsabilitate, dar nici de la laborator nu li s-a dat un termen. Depunem toate eforturile astfel încât meciul România-Spania să se poată desfășura în condiții de siguranță în București. Meciul este în martie”, a spus primarul.

Întreținerea Arenei Naționale îi costă pe bucureșteni șapte milioane de lei anual, a precizat Sava.

„Nu se pot ține acolo evenimente culturale, de pe urma cărora Primăria ar fi putut să câștige niște bani. Anual ne costă în jur de 7 milioane de lei întreținerea Arenei Naționale”, a spus acesta.

Întrebat cine și-a asumat răspunderea pentru modificarea proiectului ințial, ca acoperișul să nu fie de tablă și retractabil, edilul a răspuns: „Primăria Capitalei, administrația de la acea vreme. Acum unii nici nu mai lucrează la PMB. Din informațiile pe care le am la acest moment nu s-a evidențiat în mod clar dacă primarul Sorin Oprescu a vrut neapărat să facă acest lucru. Nu pot să indic persoane, nu doresc să fac acuzații. Toți cei care au participat la acest proiect. Până nu sunt lucrurile foarte clare nu aș vrea să aduc acuzații unei anumite persoane. La momentul acesta pun vina pe seama unei administrații iresponsabile”.

Chestionat dacă au trecut pe la primărie procurorii DNA, primarul a precizat că acest lucru nu s-a întâmplat.

DNA a anunțat joi că procurorii s-au sesizat din oficiu și efectuează acte de urmărire penală in rem pentru abuz în serviciu în cazul acoperișului Arenei Naționale.

„Sesizarea din oficiu a avut la bază următoarele : La începutul lunii noiembrie a anului 2015, Primăria Bucureşti a decis închiderea „Arenei Naţionale” din cauza membranei acoperişului ce ar fi fabricat dintr-un material neomologat în România. Din acest motiv, nu s-a emis aviz din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.). Din datele existente, rezultă că proiectul prevedea edificarea unui acoperiş de tablă, fix, pentru care exista aviz I.S.U. Ulterior, proiectul a fost modificat, fără a se cunoaşte motivele care au stat la baza deciziei, prevăzându-se construcţia unui acoperiş retractabil, din alt material, aspect care impunea obţinerea unui nou aviz I.S.U. La încheierea lucrărilor, deşi se ştia că nu este posibilă obţinerea avizului, s-a efectuat plata către constructor. Construirea stadionului a costat 234 milioane euro, din care acoperişul a costat 84 milioane lei”, se arăta într-un comunicat transmis de DNA.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.