Arhiva DIPI, militarizată pentru securitatea alegerilor

Zilele trecute, o ordonanță de urgență a trecut nebăgată în seamă. Este vorba despre decizia de schimbare a secretarului de stat Cristian Mărculescu și a subsecretarilor Cătălin Gâdici și Marius-Haientz Patriche din MAI. Măsura era necesară odată cu înființarea unității militare de Protecție Internă. Aceștia au fost împuterniciți în funcțiile de director general și director general adjunct. Decizia Guvernului a fost atacată de organizațiile profesionale pentru că este neconstituțională. Legea ordinii și siguranței publice din care face parte și DIPI este lege organică și nu poate fi modificată prin ordonanță de urgență. Printre cerințele de aderare la UE a fost demilitarizarea poliției, inclusiv DIPI.

Serviciul Secret din Ministerul Afacerilor Interne a fost zguduit în ultimii ani de numeroase scandaluri. Având de-a face cu informații sensibile, în special din mediul politic, dar și infracțional, arhiva acestei instituții a fost ținta tuturor partidelor politice. Unii, spun gurile rele, ar fi reușit să subtilizeze dosare cu informații fierbinți care ar putea arunca în aer clasa politică în prag de alegeri. De când a plecat longevivul șef al „Doi și un sfert“, Virgil Ardelean, alias Vulpea, nimeni nu a reușit să stăpânească instituția să nu fie târâtă în vreun scandal. S-au încercat tot felul de nume cu renume în Poliție, dar și aceștia și-au arătat limitele în fața politicului. Mulți dintre aceștia au fost considerați cozile de topor ale fostului șef.

Anul schimbărilor

În anul 2009, Direcția de Informații și Protecție Internă din MAI a fost în degringoladă. A început în martie, când șeful DIPI Cornel Șerban a fost acuzat de procurori că l-a sprijinit pe Puiu Popoviciu. Acesta și-a înaintat demisia, iar la comandă a fost numit Gelu Drăjneanu, fost șef al Poliției Capitalei. Nici acesta nu a rezistat prea mult. La începutul lunii octombrie și-a înaintat demisia. Scandalul a venit pe fondul campaniei electorale, când Marian Vanghelie a spus că arhiva a fost mutată. Încăierarea dintre Vanghelie și Vasile Blaga s-a soldat cu demiterea de către premierul Emil Boc a ministrului de Interne Dan Nica. La conducerea MAI a venit Gabriel Oprea. Acesta a spus, anul trecut, că în 2009 a fost obligat să numească politic un șef la DGIPI care, pe deasupra, ar fi avut legături cu crima organizată. Nu a vrut să spună despre cine este vorba, dar a menționat că a fost amenințat cu moartea.

700 de polițiști din Direcția de Informații și Protecție Internă nu mai au loc în noua Unitate de Protecție Internă

În mai 2012, la conducerea instituției a venit Gelu Oltean, un apropiat al lui Virgil Ardelean. Acest personaj, prieten cu Daniel Morar, fost șef al Direcției Naționale Anticorupție, a fost cel care a furnizat informațiile care au dus la cercetarea de către DNA a lui Cornel Șerban în dosarul Puiu Popoviciu. Gelu Oltean era cel care răspundea de ofițerii acoperiți. Numirea în funcția de conducere s-a soldat cu un scandal în interiorul instituției. Acesta a schimbat tot, de la directori adjuncți până la șefi de servicii. Mai mult, fiindcă intrase în legătură directă cu ofițerii acoperiți, lucru anormal în serviciile de informații, mulți dintre aceștia din urmă și-au dat demisiile. A fost chiar un întreg scandal când a fost publicată lista ofițerilor acoperiți pe ușa instanței. Acțiunea lui Gelu Oltean avea de fapt un substrat. Virgil Ardelean deținea o firmă de detectivi particulari și avea nevoie de oameni cu experiență. Şeful DGIPI Gelu Oltean a fost eliberat din funcţie, de premierul Victor Ponta, la propunerea lui Gabriel Oprea. Motivul demisiei a fost implicarea lui Gelu Oltean în dosarele Uioreanu și Isăilă. Fostul șef al DIPI negocia cu fostul președinte al CJ Cluj Horia Uioreanu, trimis în judecată pentru corupție, numirea unor șefi de poliție în Cluj. Vasile Pogăcean, omul de afaceri arestat în dosarul Uioreanu, este finul lui Gelu Oltean din prima căsnicie cu Angela Rusu, cântăreața de muzică populară.

Pe surse, s-a transmis informația că Gelu Oltean va fi într-un birou apropiat de Gabriel Oprea. La un moment dat, fiind chemat la ordin, acesta a fost de negăsit. Ulterior, s-a aflat însă că Gelu Oltean se afla la o întâlnire cu Terente Merce, fost consilier pe probleme de securitate națională al președintelui Traian Băsescu. Merce Terente este fost șef al SIIPI Bihor, bun prieten cu Vasile Blaga (fost șef al Vămii Bihor) și cu Virgil Ardelean. Întâlnirea avea loc în plin scandal Bercea Mondial și, pe surse, s-a lansat ideea că scandalul a fost orchestrat cu ajutorul serviciului secret al MAI, iar demisul Oltean ar fi fost implicat atât în scurgerea unor informații către Palatul Cotroceni, cât și în distrugerea unor interceptări audio-video care se refereau la președintele Traian Băsescu.

Militarizați pentru a fi iar demilitarizați

Arhiva veche și listele de acoperiți vor fi securizate și apoi preluate de noua structură militarizată UPI și nu vor fi transferate către alte instituții. Vor fi mutate 600 de funcții de la vechea structură către cea nouă. Noua formă militarizată de funcționare a Unității de Protecție Internă a atras deja reacții negative. Reprezentantul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Dumitru Coarnă, a anunțat că va ataca ordonanța de urgență la Curtea Constituțională, întrucât procedura de adoptare a acestor modificări încalcă Constituția, iar demilitarizarea poliției și înființarea de sindicate în Poliție au fost condiții fundamentale în Capitolul 24 Justiție și Afaceri Interne în procesul de preaderare a României la UE. „Legea siguranței și ordinii publice este o lege organică pe care guvernul nu o poate modifica prin ordonanță de urgență“. Surse din MAI ne-au declarat că prin această mișcare se urmărește demilitarizarea la pachet a SRI, SIE, și mai nou, UPI, conform cerințelor UE și NATO.

Unitatea de Protecție Internă, strict focusată pe MAI

Noua structură nu se va mai călca pe bombeu cu SRI și va desfășura activități informativ-operative, exclusiv pe domeniul de competență al MAI. Odată cu crearea acestei structuri, se va desființa DIPI. Noua structură UPI va desfășura activităti de informații, contrainformații și protecție în scopul identificării, prevenirii și contracarării amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională a MAI. De asemenea, spre deosebire de DIPI, DGPI, UPI nu va mai avea competențe în scopul prevenirii și combaterii criminalității, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei și spălării banilor, traficului și consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc. La nivelul MAI, aceste activități vor fi desfășurate de către Poliția Română. UPI va desfășura strict activități de culegere a informațiilor pentru protecția personalului MAI, inclusiv din perspectiva riscurilor la corupție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.