Arhiva Mitrohin – lumea văzută de KGB

La mai bine de 20 de ani după defectarea în Marea Britanie a maiorului KGB Vasili Mitrohin, arhiva serviciului secret sovietic pe care acesta a reuşit să o aducă în Vest este acum pentru prima oara deschisă publicului, la Churchill Archives Center.

Arhiva Mitrohin a fost descrisă de FBI drept “cele mai ample şi complete informaţii secrete primite vreodată”. Arhiva a fost întocmită de maiorul Vasili Mitrohin în perioada 1972-1984, când acesta a lucrat ca arhivist în spionajul sovietic şi a avut acces la sute de mii de dosare furnizate de reţeaua globala de spioni ai URSS. Pe de altă parte, Mitrohin a inceput să fie tot mai dezgustat de represiunea brutala la care se deda regimul sovietic şi a inceput să ia notiţe din dosarele care-i treceau prin mână, reuşind să scoată în fiecare seara aceste informaţii din clădirea KGB-ului.

În 1992, după prăbuşirea URSS, el si familia lui, împreună cu întreaga arhivă astfel alcătuită, au fost scoşi din Rusia într-o operaţiune a spionajului britanic. Mitrohin a murit în 2004.

Informatorii britanici, o adunătură de beţivi

“Există doar două locuri în lume unde sunt asemenea materiale. Unul este arhiva KGB – care nu este deschisă şi unde ai acces foarte greu – iar celălalt este aici la Churchill College, unde acum s-a deschis publicului arhiva Mitrohin.

Printre cele 19 cutii cu mii de dosare se află note ale KGB despre papa Ioan Paul al II-lea, ale cărui activităţi în Polonia erau atent monitorizate, până la alegerea sa ca papă. Se găsesc şi hărţi ale depozitelor secrete de arme ale URSS în ţările occidentale, dar şi informaţii detaliate despre aşa-zisul grup Cambridge Five, format din studenţi racolaţi de serviciile sovietice în timp ce studiau la Universitatea Cambridge: Kim Philby, Donald Duart Maclean, Guy Brugess, Anthony Blunt.

Imediat după deschiderea arhivei Mitrohin, presa britanică a descoperit că KGB-ul îi considera pe aceşti celebri spioni drept o adunătură de beţivi incapabili să ţină un secret si in care nu se poate avea mare încredere. “Brugess nu se îmbracă cum trebuie şi este constant sub influenţa alcoolului”, se arată într-o notă a KGB, citată de Daily Mail. Se mai arată că Brugges, sub influenţa alcoolului, ar fi povestit despre activitatea sa secretă iubitului şi fratelui său, iar de mai multe ori a scăpat pe podeaua barurilor pe care le frecventa documentele sustrase de la Ministerul de Externe.

Mitrohin a riscat mereu să termine cu un glonţ în ceafă

“Arhiva Mitrohin se porneşte imediat după revoluţia bolşevică din 1917 şi ajunge până în perioada lui Gorbaciov. Iniţial, el a scos în fiecare zi note copiate de mână ascunse în pantofi. După câteva luni, a început să le scoată din sediu în buzunarele hainei, iar apoi le îngropa la casa familiei de lângă Moscova”, spune istoricul Christopher Andrew. “Totul se putea termina pentru el cu un proces secret şi cu un glonţ în ceafă într-o celulă. A fost un disident pregătit să facă sacrificiul suprem”.

Mitrohin s-a născut în 1922. Din 1948, a început să lucreze în spionajul sovietic, iar apoi a fost transferat la serviciul arhivistic al KGB. Din 1972 şi până în 1982 a coordonat transferul arhivelor de la Lubyanka într-un nou sediu, la Iasenovo.

După extragerea sa din Rusia de către spionajul britanic, Mitrohin a continuat să transcrie şi să dactilografieze materialele sustrase. Au rezultat nu mai puţin de 26 de volume.

Nu-i subestimaţi pe arhivişti

“Această colecţie ilustrează importanţa arhivelor şi a arhiviştilor. Poziţia aceasta i-a permis lui Mitrohin să aibă un acces fără precedent la dosarele KGB. Dorinţa sa a fost de a păstra aceste informaţii, dar şi de a deschide calea către adevar, asumându-şi un risc personal urias. Suntem mândri să găzduim dosarele sale şi să îndeplinim dorinţa sa ca acestea să fie expuse publicului şi cercetătorilor”, spune Allen Packwood, director al Churchill Archives Center.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.