Armata elenă îşi pierde încrederea în politicieni. „Calea către conflict este deschisă”

În urma măsurilor de austeritate impuse de UE şi FMI, armata Greciei începe să coboare la nivelul străzii şi să intre în dezbaterea politică, scrie Euobserver.

Vineri, circa 2.000 de ofiţeri în retragere au protestat în stradă, iar 300 dintre ei au atacat sediul Ministerului Apărării. Nemulţumiţi de reducerea pensiilor, ofiţerii au spart uşile ministerului şi au strigat „Jos hunta Pasok”, cu referire la partidul socialist aflat la guvernare. Pensionarii s-au liniştit abia dupa ce li s-a adresat şeful Statului Major General.

Grecia a fost condusă de o huntă militara în perioada 1967-1974.

Reacţia ministrului Apărării a fost imediată. „Militarii în retragere nu pot actiona ca şi cum ar fi stat în stat şi nu au dreptul să acţioneze antidemocratic”, a spus ministrul Panos Beglitis. „Asemenea intimidări şi comportament antidemocratic împotriva unui guvern democratic sunt o insultă care va fi imediat pedepsită”, a spus ministrul.

Duminică, asociaţia profesională a angajaţilor din armată a avertizat guvernul că forţele armate elene urmăresc „cu îngrijorare sporită” acţiunile guvernului şi că încrederea lor în „intenţiile statului” a fost „zdruncinată”. Aceeaşi asociaţie a condamnat discursul dur al ministrului Apărării, rostit după incidentul de vineri.

Ministrul Beglitis a averizat, în urmă cu două săptămâni, că, în lipsa unor sacrificii din partea populaţiei, „calea către conflict este deschisă în Grecia”. Ministrul a insisitat că nu va recurge la armată în faţa tot mai deselor proteste. Pe de alta parte însă, în februarie 2011, brigada 71 aeropurtată a armatei elene a efectuat exerciţii de „evacuare a mulţimii”, „intimidare” şi control al conflictelor de stradă.

Deşi este strict interzis, sindicalismul a pătruns în armata elenă, iar membrii reţelei sindicale Diktio Spartakos, printre care se află şi tineri recruţi, au relatat presei despre un ordin strict secret legat de anunţarea noilor măsuri de austeritate (concedierea a zeci de mii de funcţionari şi noi taxe pe proprietate) care „pot provoca tulburări sociale pentru care armata trebuie să fie pregătită”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.