Armata Ucrainei primește avertismente de la Pentagon

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a inlocuit, miercuri, pe seful Statului Major General al Armatei, iar imediat ministrul Apararii a avertizat ca fortele armate ar puteaparticipa la operatiunile antiteroriste organizate de serviciul de contraspionaj (SBU) pe teritoriul tarii.

Fostul sef al SMG era generalul Vladimir Zaman, un personaj privit cu relativa incredere in Occident, mai ales dupa ce acesta declarase ca armata nu are ce cauta in operatiunile de reprimare a revoltelor din tara, a fost inlocuit de amiralul Iuri Ilin. Fostul comandant al armatei s-ar fi opus initiativei presedintelui de a decreta stare de urgenta in tara.

Ingrijorarea a sporit, in special la Washington, dupa ce oficialii americani au incercat sa-i contacteze pe inaltii responsabili din armata ucraineana, insa ”nimeni nu a raspouns”, dupa cum a declarat un responsabil din Departamentul de Stat. Imediat, Pentagonul si-a reinnoit avertismentele la adresa Ucrainei privind neimplicarea armatei in reprimarea protestelor.

”Departamentul Apararii este incurajata de faptul ca nu a observat o implicare a fortelor armate in criza. Le cerem sa raman deoparte”, a transmis purtatorul de cuvant al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

”Cred ca mesajul pe care l-am transmis rusilor este ca nu suntem intr-o competitie pentru viitorul Ucrainei. Interesul nostru este ca poporul Ucrainei sa poata sa-si aleaga viitorul, si nu un actor extern”, a spus consilierul pentru Aparare al Casei Albe, Ben Rhodes.

Si presedintele Barack Obama a facut apel la armata ucraineana sa nu intervina si a avertizat ca cei care vor face aceasta vor avea de suportat consecinte. ”Consideram ca guvernul Ucrainei este primul responsabil pentru a se asigura ca ii trateaza corespunzator pe protestatarii pasnici, ca populatia este libera sa se asocieze si sa-si exprime liber interesele, fara teama de represiune”, a declarat Obama, care miercuri se afla summit-ul Americii de Nord, in Mexic.

Criticii conservatori ai lui Obama nu vad insa in aceste avertismente decat repetarea scenariului ”liniei rosii” privind folosirea armelor chimice in Siria, atunci cand Barack Obama a cedat in fata Moscovei si nu a pus in aplicare planul de a ataca Siria.

Fostul ambasador american la ONU, John Bolton este extrem de nemultumit de pasivitatea de care a dat dovada Obama in ce priveste situatia din Ucraina. ”Unde a fost Obama. A lipsit nemotivat, este singurul mod in care ii poti descrie atitudinea”, a spus Bolton. ”Cred ca este un test important la care este supusa America in fata lui Vladimir Putin. Presedintele tot apasa butonul de resetare a relatiilor inca din 2009… Nu inteleg, presedintele este din Illinois. In Chicago este o comunitate ucraineana mare de tot si te-ai gandi ca dupa atatia ani ca senator, el ar fi mai sensibil la problemele lor. Si cu toate acestea, el nu-si face simtita prezenta”, a mai spus Bolton. Fostul oficial din timpul presedintelui George W. Bush a mai declarat ca o solutie negociata este tot mai greu de atins la Kiev. ”Puterea guvernului ar fi suficienta pentru a-i alunga pe protestatari din Piata Independentei si pentru a impune un control strict. Protestatarii au aratat ca sunt divizati, ca opozitia nu este unita…Presedintele are sptijinul Rusiei si al lui Vladimir Putin, deci, din pacate, cred ca el este cel care detine avantajul in acest moment”, a mai spus Bolton.

Republicanii americani sunt ce care pun puncul pe ”i”, vorbind in mod clar despre faptul ca in spatele presedintelui Ianukovici se afla Vladimir Putin si ca Rusia lui Putin este adevaratul interes al SUA in regiune, necuim Ucraina. ”Atentie la Vladimir Putin, pentru ca va incerca sa creeze probleme, el crezand ca Ucraina este parte a Rusiei”, a spus senatorul deArizaona John McCain. ”Viitorul Ucrainei este in Europa, nu in Rusia lui Putin”, a spus si senatorul republican Marco Rubio, potential candidat la prezidentialele din 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.