Armistițiu fragil în estul Ucrainei

Separatişii din Donețk au acuzat sâmbătă forţele guvernamentale de la Kiev că au încălcat armistiţiul, transmite AFP.

„Ieri (vineri – nr.), la ora 21.00, au fost mai multe tiruri de rachetă la periferia Doneţkului, precum şi un convoi de armament greu care venea din Zaporijjia”, regiune vecină cu Doneţk, a declarat pentru AFP liderul separatist Vladimir Makovici din cadrul așa-zisului Parlament separatist.

La rândul său, Kievul a acuzat sâmbătă separatiștii că au tras asupra poziţiilor armatei. „Vineri au fost 28 de focuri de armă împotriva poziţiilor forţelor ucrainene, dintre care zece după intrarea în vigoare a armistiţiului”, le-a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt militar ucrainean, Andrei Lîsenko, citat de AFP.

Acesta a susținut pe de altă parte că „forţele din cadrul operaţiunilor antiteroriste respectă cu scrupulozitate ordinul de încetare a focului”.

Un incident a fost semnalat și de presa ucraineană. O companie a batalionului de voluntari Aydar a fost prinsă într-o ambuscadă de forțele speciale ruse, a relatat espreso.tv, citat de deschide.md. Potrivit sursei citate, militarii prinşi în ambuscadă au fost ucişi.

Armistiţiul de încetare a focului între rebeli și Kiev a intrat în vigoare vineri, la ora 18.00, ora României.

Vineri seară, reprezentanta OSCE Heidi Tagliavini a declarat că autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi au ajuns la un acord asupra retragerii trupelor şi unui schimb de prizonieri, după ce au anunţat armistiţiul.

„Am continuat consultările şi am ajuns la mai multe acorduri, inclusiv armistiţiul, retragerea trupelor, accesul convoaielor umanitare şi un schimb de prizonieri în baza principiului «toţi contra tuturora»”, a anunţat oficialul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.