Artă de avangardă şi contemporană românească, la New York

Expoziţie în premieră cu lucrări de Marcel Iancu, la ICR New York

Continuând seria de proiecte a ICR New York dedicate avangardei în literatură şi în artele vizuale şi relaţia dintre avangarda românească şi cea internaţională, în perioada 18 septembrie-9 octombrie va fi prezentată o expoziţie de lucrări ale pictorului, arhitectului şi eseistului originar din România Marcel Iancu (1895-1984).

Organizată la sediul ICR New York, expoziţia reuneşte, în premieră absolută, aproximativ 50 de lucrări originale ale lui Marcel Iancu (ulei, grafică, litografie, tehnică mixtă) din colecţia Stephan Benedict. Astfel, pentru prima dată, publicul american va avea acces la o impresionantă colecţie privată cu lucrări semnate de Marcel Iancu. De asemenea, în seara vernisajului, vor fi prezentate două filme documentare despre Marcel Iancu.

Vernisajul expoziţiei din 18 septembrie, la ora 19.00, îi va avea ca invitaţi de marcă pe Juliet Kinchin, curator al departamentului de arhitectură şi design al Muzeului de Artă Modernă din New York, care va vorbi despre arhitectul Marcel Iancu, pe profesorul universitar de astrofizică Michael Finkenthal, de la Universitatea John Hopkins (SUA), un excepţional cercetător pasionat de autorii avangardei, care va vorbi despre personalitatea lui Marcel Iancu în contextul avangardei româneşti, europene şi americane, şi pe Stephan Benedict, inginer proiectant, pasionat colecţionar de artă, membru al unor importante muzee newyorkeze, care participă frecvent la vernisaje şi expoziţii de artă plastică. Doina Uricariu, directorul ICRNY, va vorbi, printre altele, despre creaţia lui Marcel Iancu, ilustrator la diverse volume, cum ar fi Antologia poeţilor de azi a lui Pillat şi Perpessicius. Va urma o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Lucrările expuse au ca temă peisaje, portrete, compoziţii abstracte şi datează din diverse perioade de creaţie ale artistului, începând cu perioada în care fondează, cu un grup de artişti şi poeţi, mişcarea de avangardă DADA (Euphorie Dada, 1917; Peisaj, 1918; Mandolină, 1919, Compoziţii DADA), continuând apoi cu anii petrecuţi în România (Teatrul străzii, 1933; Magicienii, 1935; Personaje pe plaja de la Jaffa, 1938), pentru a încheia cu perioada de creaţie din Israel (Două personaje, 1942; Personaje orientale, 1943; Personaje din portul Jaffa, No Man’s Land, Izvoarele Iordanului, 1945: Sosirea imigranţilor, 1950; Nud, 1960 şi 1970, Jean Arp, 1970, şi altele).

Expoziție Dan Voinea

Dan Voinea, Fragile II

ICR New York, în parteneriat cu Slag Gallery, prezintă două evenimente ce îl au ca protagonist pe artistul vizual român Dan Voinea.

În 8 septembrie, la sediul ICR New York, este programat un Artist talk & slideshow. O ocazie unică de a întâlni artistul în persoană!

În 11 septembrie, la Slag Gallery, va fi vernisată expoziţie personală Unborn Nursery. Absently Yours, Dan Voinea, ce va fi deschisăpână pe 11 octombrie.

În recenta sa serie de picturi Absently Yours, Dan Voinea propune o menajerie umană fragilă, o galerie de personaje atemporale şi lipsite de identitate. Artistul declară: „Fără intenţia de a explora conţinutul psihologic al caracterelor pe care le descrie, seria de portrete speculează totuşi nefirescul, adică gestica mecanică şi mimetică. Atitudinea personajelor rămâne în suspensie, cromatica solarizează contururile, iar lumina îmbracă întregul selectiv şi în deplină autonomie.Expoziţia de acum este parte din lumea creată deja, schizoidă, ca efect al neputinţei de adaptare sau chiar numai al refuzului acesteia.Albumul de familie care închide în paginile lui această colecţie de necunoscuţi îi aliniază fără cronologie, pentru că adulţii de acum, consternaţi de propria lor lipsă de biografie, nu au avut, de fapt, copilărie, căci nu s-au născut niciodată.”

Artistul foloseşte modele vii, pe care le dirijează să se comporte şi să se mişte “împotriva logicii”, pentru a crea compoziţii neliniştitoare şi atonale. Imaginile prevestitoare par să exprime natura fragmentară şi inconsecventă a viselor şi combină detaliile realiste, precise, cu abstracţia şi absurditatea contemporană.

Dan Voinea

Artist cu un ascuţit simţ al detaliului, Voinea abordează un stil dens, greu – hainele “sângerează” în piele, ori cămăşi albe acoperă rănile întunecate ale nefericitelor sale personaje. Dincolo de talentul său ca pictor, aspectul cel mai interesant pentru el din propia muncă este faza imaginativă, care precede actul fizic al pictării. După cum mărturiseşte, „mă ataşez de procesul de creaţie al fiecărei lucrări, dar nu de lucrări în sine, căci, de îndată ce acestea sunt finalizate, simt că nu îmi mai aparţin. Pânza mea preferată este cea pe care am nu am pictat-o încă”.

Dan Voinea (n. 1970, Braşov) a absolvit Universitatea Naţională de Artă Bucureşti (azi, UNARTE), în 1997. A lucrat apoi, timp de 2 ani, ca ilustrator de carte, şi, încă 10 ani, ca Art Director în câteva agenţii de advertising şi multinaţionale din Bucureşti.

În paralel, şi-a continuat munca de atelier şi a avut două expoziţii personale în Franţa: East Wind, la Galeria Les Cordeliers din Romans-sur-Isère (1999), şi Finish the Poem, la Galeria S.A.N. din Sénart (2002), pe lângă numeroase expoziţii de grup, în ţară şi peste hotare (Olanda, SUA).

În 2008, urmează prima expoziţie personală ca propunere de pictură monumentală, Urban Capella / Eroi şi Judecători, la Galeria Cărtureşti din Bucureşti.

În 2010 renunţă definitiv la munca de advertising şi se dedică exclusiv celei de artist vizual. Se afirmă ca pictor figurativ în 2011, cu Playboy Afternoon, la Dancona Budis Gallery din Bucureşti şi, apoi, în 2013, cu A Momentary Rise of Reason, la Beers Lambert Contemporary Gallery din Londra, înscriindu-se astfel în pictura emergentă românească.

În cronica dedicată personalei artistului din 2013, criticul londonez Simon Longman scria: „Opera lui Voinea prezintă o estetică îndrăzneaţă a tradiţionalismului manipulat, reinterpretat în mod inteligent pentru a spune poveşti – pentru a explora fantezia interacţiunii umane şi pentru a reprezenta un teatru vizual al suprarealismului”.

Împreună cu Slag Gallery din New York, Dan Voinea participă în 2014 şi 2015 la două târguri importante de artă, Volta Basel şi Volta New York. Este prezent, din nou, în SUA, luând parte la expoziția de pictură românească contemporană Defaced, curatoriată de Mardee Goff, la Boulder Museum of Contemporary Art (BMoCA), Colorado (2014).

Noua lui expoziţie de la Slag Gallery (11 septembrie-11 octombrie 2015) reprezintă prima personală în SUA.

Slag Gallery, patronată de Irina Protopopescu, a fost inaugurată în iunie 2008, în legendara zonă a galeriilor de artă Chelsea (Manhattan), într-un spaţiu cu o suprafaţă de cca. 185 de metri pătraţi. În 2012, galeria s-a mutat în Bushwick (Brooklyn), noul cartier artistic al New York-ului.

Galeria reprezintă un grup de artişti emergenţi, americani şi internaţionali, între care se numără şi românii Dumitru Gorzo, Dan Voinea şi Cătălin Moldoveanu, şi îşi propune să le faciliteze dezvoltarea carierei artistice pe termen lung, prin asigurarea contactelor cu alte galerii internaţionale, cu curatori, instituţii, muzee şi colecţionari de artă.

Artiştii galeriei au fost incluşi în numeroase expoziţii de renume din întreaga lume, precum: Bienala de la Veneţia (2001); Bienala de la Istanbul (2011); Bienala de la Praga (2011), Bienala de la Gwangju (2014), ca şi în expoziţii organizate de muzee şi instituţii prestigioase, ca: PS1 (spaţiu expoziţional ce aparţine de Museum of Modern Art / MoMA, dedicat mai ales artei experimentale) din New York; The Drawing Center, NY; Brooklyn Museum, NY; Marina Abramovici Institute, San Francisco; Kunsthalle Budapesta (Mucsarnok); MODEM Modern and Contemporary Art Center, Debreţin; Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti; MKM Museum Kuppersmühle, Duisburg; NJMoCA; Herzliya MoCA; Queens Museum of Art; Birmingham Museum of Art; BMoCA, Colorado; Islip Museum of Art, NY; Haifa Museum of Art, pentru a da doar câteva exemple.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.