Arta din Pata Rât

La etajul trei al Fabricii de Pensule din Cluj se deschide în această seară expoziția Unitatea Mobilă, de Roland Váczi. Este vorba despre documentarea experimentului făcut cu o baracă de tablă, cu o suprafață de 141 mp, amplasată în Pata Rât. „Unitatea a găzduit o serie de activități ale proiectului Pata-Cluj, iar expoziția prezintă o selecție de fotografii care ilustrează aceste activități“, povestesc galeriștii. Existența Unității Mobile a fost marcată de relocări și lipsa de resurse. Astfel, în soarta Unității Mobile se citește soarta microunităților mobile – a persoanelor care trăiesc în câmpul de forță al violenței structurale care definește și afectează azi comunitatea din Pata Rât. Roland Váczi (n. 1983) trăiește și lucrează în Cluj. Este absolvent al Universității de Artă şi Design din Cluj și a lucrat în primii ani de activitate în fotografia comercială. Și-a dedicat munca din ultimii șase ani fotografiei documentare, fiind interesat de acțiunile oamenilor curajoși și constructivi. Roland a lucrat la documentarea vizuală a proiectului de incluziune socială Pata-Cluj și colaborează cu Fabrica de Pensule, festivalul Temps d’Images Cluj și Fundația AltArt, urmărind arhivarea fotografică a spectacolelor, expozițiilor, dezbaterilor și a altor evenimente culturale.

Pilot, unde are loc vernisajul de la ora 18.00, este un nou spațiu de proiecte al Federației Fabrica de Pensule, lansat în luna iunie 2016. Gândit ca o platformă independentă, Pilot este dedicat experimentării unor modele de lucru și de expunere bazate pe procesualitatea creației artistice într-un cadru de referință diferit de cel al unei galerii sau al unui spațiu de expunere clasic.

Expoziția rămâne deschisă până pe 30 martie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.