Arta românească și banii ei din 2016

Marți, 20 decembrie, casa de licitații Artmark a urcat recordul celui mai mare preț plătit pentru o operă de artă în România la 320.000 de euro.

Licitația de iarnă a inclus o colecție Jules Pascin și lucrări din colecțiile Lucian Blaga și Constantin Doncea. „Pentru colecţionari, sărbătoarea Crăciunului înseamnă şi propunerea Artmark, o întoarcere la valorile tradiţionale româneşti reprezentate de: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu“, anunțau cei de la Casa de Licitații înaintea vânzării.

Recordul a fost stabilit odată cu adjudecarea lucrării „Țărăncuțe“ („De la fântână“), de Nicolae Grigorescu. Organizatorii evenimentului se așteptau ca tabloul să fie vedeta de necontestat a serii, anunțând că iubitorii de artă vor avea ocazia să liciteze pentru „cea mai importantă pictură a lui Nicolae Grigorescu ieșită până astăzi din colecțiile private și pusă în vânzare în piața de artă“. Opera era recunoscută ca provenind din colecția sculptorului Constantin Baraschi și a făcut parte din lucrările prezentate în expoziția de la Muzeul de Artă al RPR, în 1957, când s-a marcat o jumătate de secol de la moartea pictorului. Lucrarea se află în curs de clasare în patrimoniul cultural naţional, acest lucru indicând faptul că, pe lângă valoarea artistică excepțională, opera capătă un statut special. „Colecționarul care o pune în vânzare speră că, date fiind simbolistica națională și celebritatea iconografiei conținute, aceasta va fi achiziționată de un muzeu, pentru a fi expusă publicului larg“, notau cei de la Artmark.

Final fericit pentru un an greu

Anul nu începuse prea bine pentru casele de licitații românești, luna februarie aducând o acțiune de amploare a procurorilor, care au percheziționat mai multe persoane bănuite că dețineau ilegal obiecte de patrimoniu. Nu mai puțin de 2.000 de tablouri erau atunci ridicate de autorități și mai multe obiecte antice și statuete făceau obiectul unor dosare penale pentru spălare de bani. În 2015, toate cele 12 lucrări semnate de Nicolae Grigorescu în România abia adunaseră 279.500 de euro. Potrivit indexului pieței de artă din România oferit de Tudor-Art, anul acesta se cumpăraseră cinci lucrări ale pictorului, suma totală urcând numai până la 85.091 de euro. Până la ora vânzării de marți, cea mai mare sumă pentru vânzările din România în 2016 era înregistrată în dreptul lucrărilor lui Ion Țuculescu, opt tablouri ale acestuia adunând 272.447 de euro.

„Pictura e unicul mediu pentru a exprima visceralitatea lumii“ – Adrian Ghenie

Fenomenul „Ghenie“

Până acum, recordurile prețurilor de vânzare pentru lucrări semnate de artiști români pe piața internă s-au făcut pentru opere ale clasicilor. „În iatac“, a lui Tonitza, sau „Țărăncuță odihnindu-se“, de Grigorescu, apropiindu-se ușor de 300.000 de euro. Cu totul altfel stau însă lucrurile pentru arta de la noi imediat ce treci granița. Nu doar sumele plătite sunt diferite, ci și artiștii căutați sunt cu totul alții. În luna octombrie, lucrarea „Nickelodeon“ de Adrian Ghenie a fost adjudecată la Londra pentru 7,1 milioane de lire sterline. Lucrările pictorului format la Cluj-Napoca ajunseseră de câțiva ani la cele mai mari prețuri plătite vreodată pentru picturi semnate de artiști români. Până în 2014, când tabloul său, „The Fake Rothko“, a fost vândut pentru 1.426.500 de lire sterline, cele mai scumpe lucrări românești de pe piața de artă erau semnate de Victor Brauner, opt dintre lucrările sale vândute la New York și Paris trecând de 300.000 de euro.

Piața internațională

Pentru acest an, prețurile cele mai mari plătite pentru picturi au fost realizate la licitațiile de la Sotheby’s și Christie’s. Rubens a salvat anul pentru vechii maeștri, lucrarea sa, „Lot și fiicele sale“, ajungând la suma de 58 de milioane de dolari. Cea mai mare sumă la care a fost adjudecat un tablou a fost din nou pentru pictura modernă. „Femme Assise”, de Pablo Picaso, lucrare definitorie pentru cubism, a ajuns la 63,4 milioane de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.