Arta şi literatură română între Paris şi Zürich

„Just Another Brick in the Wall”, în Elveţia

Institutul Cultural Român din Berlin organizează pentru prima data în Elveţia, la galeria „Barbara Seiler” din Zürich, un important proiect expoziţional „Just Another Brick in the Wall”.

Titlul trimite la cunoscuta piesă a formaţiei Pink Floyd, dar şi la Zidul Berlinului şi la ideea de schimbare radicală a unui sistem politic, cu urmările pe care le aduce o astfel de schimbare în viaţa artiştilor şi a sistemului cultural. Expoziţia, dublată de o dezbatere cu câteva dintre cele mai reprezentative centre de artă contemporană din România, explorează responsabilitatea individuală a artiştilor vizavi de sistemul politic. Printre artiştii expuşi se numără Rudolf Bone şi Lia Perjovschi.

Expoziţia are loc între 8 decembrie 2011 şi 7 ianuarie 2012 la Galeria „Barbara Seiler”, cunoscută pentru promovarea artiştilor experimentali, promovaţi frecvent şi prin participarea la târgurile internaţionale de artă de la Rotterdam şi Zürich.

Curatorul expoziţiei, Olga Ştefan, promite o expoziţie dinamică cu lucrări, instalaţii, performance, proiecţii video şi elemente de documentare ale unor centre de artă contemporană şi galerii: grupul H’Arta (Maria Crista, Rodica Tache şi Anca Gyémánt), Centrul pe Analiza Artei (CAA), Paradis Garaj (Ştefan Tiron şi Claudiu Cobilanschi), Club Electroputere, Biroul Melodramatic (Irina Popa şi Alina Gheorghe), Centrul de Introspecţie Vizuală (Alina Şerban), Galeria Plan B, care vor sintetiza conceptele de „alternativ” şi „mainstream” de pe scena de artă românească.

Pe 9 decembrie va avea loc o dezbatere despre situaţia scenei artistice din România în contextul socio-economic actual. Se vor pune în discuţie strategii de dezvoltare şi recuperare ale decalajului artistic şi cultural faţă de celelalte ţări din Europa. La dezbaterea moderată de Olga Ştefan vor participa: Alina Şerban (Centrul de Introspecţie Vizuală), Adrian Bojenoiu şi Alexandru Niculescu (Club Electroputere), Mihai Pop (Galeria Plan B) şi Esther Eppstein, fondatoarea „Message salon”, cel mai vechi spaţiu artistic alternativ din Zürich.

Cioran epistolier

Emil Cioran

Astăzi va fi vernisată la Paris o inedită expoziţie, „Cioran epistolier”, organizată de ICR de la Paris în parteneriat cu mediateca „Maurice Genevoix” şi Muzeul Literaturii Române din Bucureşti. Expoziţia prezintă reproduceri ale unor facsimile de corespondenţă şi fotografii inedite Emil Cioran, din colecţia MNLR. Celor peste 20 de specimene de scrisori semnate de Emil Cioran către personalităţi ale culturii române din epocă, Lucian Blaga, Ion Chinezu, Horia Roman, Bucur Tincu sau Sergiu Dan, li se alătură scrisori în limba franceză semnate de Emil Cioran către Kenneth White şi specimene de corespondenţă cu Armel Guerne. De asemenea, în cadrul expoziţiei de la mediateca Genevoix va rula filmul documentar „Cioran 1911-1995” de Bernard Jourdain, din seria „Un siècle d’écrivains”.

Cu această ocazie, Mediateca din Eaubonne şi-a completat colecţia cu volumul „Cioran” din prestigioasa colecţie franceză „La Pleïade”, publicat în noiembrie 2011. Cioran se alătură astfel celor mai importanţi scriitori ai culturii franceze. „Biblioteca Pleïade” este o colecţie începută în 1931, care include în format „de buzunar” operele complete ale celor mai importanţi autori ai culturii franceze şi universale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.