Arte fortificate

Sâmbătă a început Festivalul ICon Arts (International Contemporary Arts), ediția 2017. Până pe 29 iulie, în satele cu biserici fortificate din sudul Transilvaniei (Alma Vii, Richiș, Biertan, Mălâncrav), precum și la Filarmonica din Sibiu, se derulează programe care îmbină artele noi cu tradițiile vechi.

Anul acesta, unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, ICon Arts, a ajuns la ediția cu numărul XV. Organizatorii anunță că peste 150 de artiști din întreaga lume se întâlnesc aici an de an, dezvoltând un laborator de creație unic în peisajul internațional. Muzicieni, coregrafi, dansatori, actori, artiști multimedia își unesc experiențele profesionale și calitățile umane pentru căutarea de noi limbaje artistice, fie că vin la ICon Arts să predea, să învețe, să performeze sau pentru toate acestea la un loc. Evenimentul cuprinde în timpul zilei Academia ICon Arts, dedicată artiștilor profesioniști, găzduind masterclass-uri pentru diferite ramuri ale artei contemporane. Iar la ceas de seară, ICon Arts devine festivalul în cadrul căruia sunt prezentate artele noi, recent ieșite din laboratorul de creație, și nu oricum, ci în ambientul natural al colinelor Transilvaniei, al cetăților și conacelor vechi, alături de tradiții și gastronomii locale. Toate acestea sunt reunite sub un nou concept, cu numele de „Șezătoarea postmodernă“.

Fuziune de debut

Sâmbătă a avut loc un Cine-concert la cetatea Alma Vii. Acest prim eveniment a dus artiștii în localitatea ce datează din secolul XIII. Evenimentul a fost organizat în incinta bisericii fortificate și a inclus un program dedicat meșteșugurilor și gastronomiei locale, la Centrul de Interpretare a Culturii Tradiționale Alma Vii. Ziua s-a încheiat cu o proiecție-eveniment: Cine-concert – difuzarea filmului „Träume non Träume – Hans Richter“, cu muzica live a grupului CelloFun.

Interacțiuni în premieră

Organizatorii au promis pentru ediția cu numărul XV lucrări prezentate în primă audiție absolută, proiecții de film și un spectacol al tradițiilor păstrate din generație în generație. Potrivit unui comunicat, „începând cu acest an, Academia și Festivalul ICon Arts adaugă numelui lor spațiul de basm al Transilvaniei, oferind artiștilor și publicului prezent la evenimente inspirația unor locuri neatinse de secole“. Ascunse după dealuri spectaculoase și păduri dese, satele cu biserici fortificate din Transilvania conservă astăzi valori de patrimoniu universal, unde apartenența la comunitate rămâne la baza vieții de zi cu zi. „Prin ICon Arts Transilvania dorim să abordăm arta contemporană ca expresie a îmbinării tradiției cu avangarda și a meșteșugurilor vechi cu tehnologiile noi. Vom apropia comunități diferite (artiști, vizitatori și localnici) și le vom provoca să interacționeze, să exploreze o cultură nouă și să se bucure de ceea ce poate oferi fiecare. Am ales pentru aceasta câteva sate din comunele reînsuflețite ale Transilvaniei, una dintre cele mai autentice zone din Europa“, a declarat Sebastian Gheorghiu, directorul de proiect.

Exercițiu de excelență

De-a lungul anilor, la ICon Arts au participat, în calitate de profesori, maeștri de renume internațional de la Beijing Conservatory, Harvard University, Boston University, Royal Academy of Music and Royal College of Music in London, Univeristy of Birmingham, Oklahoma University, Metropolitan Opera New York și de la alte instituții de vârf, alături de profesori ai Univerisității Naționale de Muzică din București.

Principalele arii artistice ale Academiei pe anul 2017 sunt: muzica (vioară, percuție, chitară, flaut, ansambluri de jazz, rezidența creativă a compozitorilor) și secțiunile de actorie, fotografie, performance și dans contemporan. Cea de-a XV-a ediție a Academiei ICon Arts se desfășoară între 19 şi 30 iulie, în sudul Transilvaniei, iar între 31 iulie şi 7 august va avea loc ediția a V-a ICon Arts Roma, la Accademia di Romania, Italia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.