Artele au cartier general argeșean

S-a deschis un spațiu complex dedicat promovării celor șapte arte în orașul Pitești, arată un text trimis redacției. Spațiul este dedicat atât pasionaților de artă, cât și publicului general, și va găzdui de la lansări de carte, concerte de muzică contemporană și expoziții de artă modernă până la proiecții de filme și piese de teatru.

Fundația Ilfoveanu reprezintă cea mai importantă investiție privată în domeniul culturii din orașul Pitești. Mai mult decât un spațiu dedicat celor șapte arte, Fundația Ilfoveanu își propune să devină și un spațiu educațional, pentru adulți și pentru adolescenți și copii deopotrivă – cursuri de arte vizuale (pictură, modelaj, desen sau istoria artelor), dans, muzică, teatru, scriere creativă, dar și cursuri de dezvoltare personală, astronomie sau astrologie.

Instituția culturală dispune de un spațiu special amenajat pentru expoziții de artă temporare care găzduiește, în acest moment, expoziția de familie Ilfoveanu, cu lucrări ale pictoriței Ana Ruxandra Ilfoveanu, ale fotografului Nicu Ilfoveanu, precum și ale sculptorului Adrian Alexandru Ilfoveanu. Pe lângă aceasta, fundația va prezenta expoziția permanentă Ilfoveanu, cu opere ale renumitului pictor Sorin Ilfoveanu, și va dispune de o sală de spectacole pentru concerte, dar și de un spațiu deschis pentru comercializarea de obiecte de artă, cărți și materiale pentru pictură. Piteștenii se vor mai putea bucura, la intrarea în incinta fundației, de o librărie-cafenea, unde vor avea acces la publicații de artă contemporană.

Cultivarea ca inițiativă privată

Librăria s-a născut ca o donație de 150 de albume de artă modernă, pentru care urmează să fie implementat programul „Adoptă o carte“, în cadrul căruia persoana care va dona un album va avea numele scris pe prima pagină a albumului respectiv. În semn de recunoștință față de donator, albumul va fi amplasat în locul unde Sorin Ilfoveanu a pictat pe peretele din incinta fundației citate din scriitorii și filozofii preferați. „Fundația Ilfoveanu își propune să devină un reper cultural și educațional important pentru iubitorii celor șapte arte, dar și pentru publicul larg, și să le ofere acestora o serie de opțiuni pentru a-și petrece timpul liber într-un cadru cultural organizat la standarde europene de nivelul unor țări precum Franța sau Anglia. Pentru moment, fundația va găzdui expoziții de artă modernă, lansări de carte, concerte de muzică contemporană, proiecții de filme sau piese de teatru. Pe termen scurt și mediu, ne dorim să creăm un program coerent care să le ofere artiștilor din toate domeniile posibilitatea de exprimare“, spune sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu.

Gândită ca o inițiativă privată care își asumă modele consacrate de dinamizare a spațiului public prin cultură, fundația Ilfoveanu este deschisă în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar
10.00 – 18.00, pe strada Armand Călinescu nr. 2.

„Statul nu mai sprijină deloc arta” – Sorin Ilfoveanu

Sculptorul

Lector la secția de Sculptură a Universității Naționale de Artă București, Adrian Alexandru Ilfoveanu s-a născut la Pitești și a urmat cursurile Academiei de Artă din București, secția sculptură. Prima expoziție personală a artistului are loc în anul 1998, la Galeriile de artă Bancorex din București, pentru ca peste patru ani să organizeze prima expoziție personală în afara Europei, la Galeria Littman & White din Portland, S.U.A. Începând cu anul 1997, Adrian Alexandru Ilfoveanu a mai participat la expoziții de artă contemporană internațională în Oslo, Sharjah, Helsinki, New Delhi sau Perugia.

Pictorul

Născut la Câmpulung Muscel, Sorin Ilfoveanu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani din România, a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, studiind grafica și pictura la clasa profesorului Corneliu Baba. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, din anul 1971, Sorin Ilfoveanu s-a remarcat de-a lungul deceniilor prin participarea la numeroase expoziții de grup și personale organizate în cele mai cunoscute galerii din muzee din țară și din străinătate. Începând cu anii 1970, lucrările sale au fost expuse la Berlin, Rostock, Oslo, Göteborg, Beratzhausen, Londra, Copenhaga, Viena, Veneția, Budapesta, Praga, Bratislava, Ljubljana, Helsinki, Atena, Sofia, Valparaiso, Chicago, Portland, Moscova, Teheran, Beijing, Tokyo, dar și în centre culturale românești precum București, Mogoșoaia, Iași, Pitești, Sibiu, Cluj, Timișoara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.