Articolul privind detașarea magistraților, neconstituțional

Curtea Constituțională a hotărât joi că articolul ce vizează detașarea procurorilor și judecătorilor la alte instanțe, parchete, CSM, Ministerul Justiției sau Institutul Naţional al Magistraturii este neconstituțional, deoarece nu precizează condițiile încetării detașării.

Potrivit unui comunicat al CCR, Plenul Curții a luat în dezbatere, joi, excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 58 alin. (l) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor care are următorul conținut: „Consiliul Superior al Magistraturii dispune detașarea judecătorilor și procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanțe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii, Ministerul Justiției sau la unitățile subordonate acestuia ori la alte autorități publice, în orice funcții, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituții, precum și la instituții ale Uniunii Europene sau organizații internaționale”.

CCR a admis excepția de neconstituționalitate a acestor dispoziții și a constatat că soluția legislativă, care nu precizează condițiile încetării detașării judecătorilor sau procurorilor, este neconstituțională.

„Curtea a reținut că textul de lege criticat — care reglementează condițiile detașării judecătorilor și procurorilor — nu precizează și condițiile încetării detașării acestora. Ținând de cariera judecătorului sau procurorului, atât condițiile detașării, cât și condițiile încetării acesteia trebuie prevăzute expres în statutul judecătorului sau procurorului. Lipsa unui text expres în cuprinsul art. 58 din Legea nr. 303/2004 care să prevadă condițiile încetării detașării judecătorului sau procurorului conduce la încălcarea dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, deoarece statutul judecătorilor și procurorilor trebuie reglementat prin lege”, arată forul constituțional.

Excepţia a fost ridicată în procesul în care fostul secretar de stat în Mininsterul Justiției Oana Schmidt Hăineală a atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, încetarea detaşării la minister în urma scandalului legat de OUG 13.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.