Artişti şi regizori români aplaudaţi în străinătate

“Însemnările unui nebun”, la Florenţa

„Însemnările unui nebun” de N.V. Gogol, în regia lui Felix Alexa, producţie ArCuB, ce îi are ca protagonişti pe muzicianul Alexander Bălănescu şi pe actorul Marius Manole, s-a jucat recent la “Teatro Cantiere Florida” din Florenţa, Italia, în cadrul “Festivalului Internaţional Fabbrica Europa”.

“Fabbrica Europa”, festival de prestigiu din Italia, reuneşte producţii teatrale de pretutindeni, care tratează din punct de vedere artistic problema condiţiei umane în contemporaneitate, punând accent pe noţiunea de identitate, societate şi alteritate.

Lansat în februarie 2013, spectacolul a avut un succes evident atât în faţa publicului bucureştean, cât şi a multor spectatori din ţară. Până în prezent, pe scena Sălii ArCuB, “Însemnările unui nebun” s-a jucat de 26 de ori, mereu cu casa închisă. Reprezentaţia a fost foarte bine primită şi de publicul italian, când montarea a fost inclusă în programul festivalului. Publicaţia italiană “Repubblica” spune despre spectacol că plasează publicul “între umor şi dramă, între nebunie şi teatru, între iubire absolută şi singurătate. Vioara lui Alexandru Bălănescu devine un alter ego al protagonistului, evocând prin intermediul muzicii tumultul sufletesc al acestuia. Însemnările unui nebun este o relaţie continuă între text şi muzică”.

Alexander Bălănescu, Felix Alexa şi Marius Manole

Roberto Bacci, regizor şi director al secţiunii “Teatru” a festivalului, declara că “spectacolul este o realizare remarcabilă a celor trei artişti, Felix Alexa, Marius Manole, Alexander Bălănescu, şi un moment de vârf al acestei ediţii a festivalului «Fabbrica Europa»”.

Succesul înregistrat în cadrul festivalurilor de amploare sporeşte valoarea acestei producţii, semnată de Felix Alexa, care se afirmă atât prin profunzimea şi ineditul abordării regizorale, cât şi prin interpretarea remarcabilă a celor doi artişti, care rezonează vizibil unul cu celălalt, redând perfect ideea de dedublare a sinelui.

Urmează turnee la festivalurile de la Ploieşti, Alba Iulia, Cluj şi continuarea reprezentaţiilor, din toamnă, la sediul ArCuB.

Dorel Vişan deschide seria “Poets to the Bone” la Londra

Dorel Vişan susţine un recital la Londra

Dorel Vişan, unul dintre coloşii scenei şi filmului românesc, deschide, pe data de 29 mai, noul program al ICR Londra, intitulat „Poets to the Bone”/ „Românul s-a născut poet”, cu un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu.

Inspirat de tradiţia marilor recitaluri de poezie, dar cuprinzând şi alte tipuri de spectacole de mici dimensiuni, „Poets to the Bone” îşi propune transformarea sediului din 1 Belgrave Square într-un adevărat teatru care să ofere publicului român şi britanic în aceeaşi măsură posibilitatea de a se bucura de spectacole de foarte bună calitate, având ca protagonişti importante personalităţi artistice. Pe parcursul anului 2014, organizatorii şi-au propus să invite în cadrul celui mai nou program al ICR Londra mari actori români precum Adela Mărculescu, Ion Caramitru sau Mihai Mălaimare.

În cadrul evenimentului inaugural, Dorel Vişan va oferi publicului un emoţionant parcurs prin opera eminesciană, punctat de notele subtile ale violoncelului lui George Paşca, într-o fascinantă combinaţie de poezie, teatru şi muzică.

Recitalul maestrului Dorel Vişan, intitulat „Eminescu: om, geniu şi sfânt”, este, în acelaşi timp, turul de forţă al unui mare actor, dar şi o încercare, izvorâtă din iubire, de a apropia publicul secolului XXI de creaţia eminesciană, o trecere în revistă a „stărilor” şi vârstelor lui Eminescu, un monolog despre creaţie, cunoaştere şi autocunoaştere.

Dorel Vişan este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi actori români de teatru şi film, dar şi un poet sensibil, autor al mai multor volume de versuri şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. Artistul a jucat peste 40 de roluri de teatru în toată ţara, de la personajele lui Molière la Shakespeare şi de la Marivaux la Büchner. El a apărut, de asemenea, în peste 50 de producţii cinematografice româneşti şi internaţionale, dintre care amintim peliculele „Iacob” (1988), în regia lui Mircea Daneliuc, „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), în regia lui Şerban Marinescu, şi „Senatorul melcilor” (1995), în regia aceluiaşi Mircea Daneliuc.

Violoncelistul român George Paşca a studiat la Conservatorul de Muzică şi Dans „Trinity Laban” din Londra cu Joely Koos şi Susan Sheppard. Este deţinătorul mai multor premii obţinute în concursuri regionale, naţionale şi internaţionale, eforturile sale fiind sprijinite de diverse fundaţii precum “The Sidney Perry Foundation”, “The Raphael Summer Music Scholarship Trust” şi “The Ofenheim Charitable Trust”. În prezent, muzicianul este un interpret activ atât în Londra, cât şi în Aradul natal, el urmând cursurile postuniversitare tot la „Trinity Laban”, unde aprofundează studiul violoncelului cu Naomi Butterworth.

Emil Boroghină recită Eminescu şi Shakespeare în SUA şi Canada

Emil Boroghină într-un recital Eminescu

Turneul în SUA şi Canada al cunoscutului actor, regizor şi director de teatru Emil Boroghină a fost iniţiat de Institutul Cultural Român din New York la începutul anului 2014. Anul acesta, ICR şi-a propus să ofere o serie de recitaluri excepţionale, ce invită audienţa din SUA şi Canada la o nouă lectură a poeziei eminesciene şi a pieselor de teatru ale lui Shakespeare. Acest turneu va avea loc în luna iunie. Evenimentul a fost conceput pentru a comemora împlinirea a 125 de ani de la dispariţia „poetului-nepereche”, pe de o parte, şi pentru a omagia geniul marelui dramaturg englez, pe de altă parte. Dar ideea acestui dublu recital pe care a avut-o Emil Boroghină a fost aceea a dialogului celor două genii ale literaturii române şi engleze, peste timp, peste graniţe, dincolo de curente literare şi de genuri literare. În dramaturgia lui Shakespeare, la fel ca şi în sonetele sale, există poezie cât în opera celor mai mari poeţi ai lumii. În poezia lui Eminescu, în proza şi piesele de teatru pe care le-a scris există teatralitate, poezie pe roluri, nucleele unor piese de teatru, monumentale scenarii dramatice. Eminescu a fost îndrăgostit de teatru, a tradus chiar din limba germană ample texte de estetica teatrului, iar Shakespeare şi-a scris piesele, împlinind fiecare rol şi caracter cu imagini poetice, un lirism abisal şi existenţial, aflat mereu în zona sentinţelor, aforismelor, comparaţiilor şi antitezelor lirice.

Cele două recitaluri – “Recitindu-l pe Eminescu … La steaua care-a răsărit” / “Re-reading Eminescu… Up to the star that’s just appeared” şi “Recitindu-l pe Shakespeare… Lumea-ntreagă e o scenă” / “Re-reading Shakespeare… All the world’s a stage” – sunt concepute într-o relaţie de complementaritate, ca două feţe ale aceleiaşi medalii, punând în lumină paralelismele existente între operele celor doi mari creatori şi revelând astfel structurile romantice şi dramatismul antitezei – perene dincolo de curentul romantic în literatură. Această perspectivă va nuanţa astfel remarca, transformată într-un clişeu, privitoare la Eminescu drept “ultimul romantic”, depăşind orizontul temporal al judecăţilor de valoare şi estetice, prin integrarea lui Eminescu în spaţiul valorilor literare universale şi perene.

Totodată, în opinia lui Emil Boroghină, autorul scenariului şi interpretul celor două relecturi din opera a două genii, recitalurile reprezintă o modalitate de “a-l face şi mai cunoscut pe Eminescu prin intermediul lui Shakespeare”.

Recitalul Eminescu cuprinde, între altele, cunoscutele poeme “O, rămâi”, “Venere şi Madonă”, “Epigonii”, “Dormi”, “Atât de fragedă”, “Departe sunt de tine”, “Glossa” sau “Memento mori”. Versurile eminesciene recitate în limba română vor fi dublate de versiunea lor în limba lui Shakespeare, proiectată pe un ecran. Recitalul de poezie eminesciană va fi însoţit vizual de un slideshow cu o întreagă serie de portrete ale lui Eminescu, aşa cum a fost el văzut de importanţi artişti plastici – pictori, sculptori, graficieni -, precum şi cu fotografii de epocă ale poetului, pagini de manuscrise, ilustraţii de carte la volumele de poezie şi proză Eminescu, din diverse ediţii. De asemenea, în cadrul evenimentului, vor fi vizualizate CD-urile ce prezintă în format electronic integrala ediţiei facsimilate “Manuscrisele Mihai Eminescu” – volume ce au fost prezentate în premieră americană de Institutul Cultural Român de la New York, în ianuarie. Anul acesta vor fi transmise, ca avanpremieră a celebrării lui Eminescu, de către Institutul Cultural Român şi Academia Română, Bibliotecii Congresului SUA, în data de 2 iunie. Delegaţia ce va transmite Bibliotecii Congresului de la Washington această monumentală ediţie îngrijită de academicianul Eugen Simion va fi formată din Nagy Mihaly Zoltan, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Ioana Drăgan, director general ICR şi scriitoarea Doina Uricariu.

Actorul Emil Boroghină a susţinut pentru prima oară recitalul “La steaua care-a răsărit” în 2012, cu ocazia “Zilei Naţionale a Culturii Române”, pe scena “Ion D. Sîrbu” a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, şi a obţinut aprecierea criticilor şi a publicului. De atunci, spectacolul a cucerit mii de spectatori în diverse oraşe din România şi din lume. “Recitindu-l pe Eminescu… La steaua care-a răsărit” este genericul ales de Emil Boroghină pentru dubla sa semnificaţie: “Să inducă la re-citirea operei sale poetice şi să propună un traseu, prin codrul polimorf al versurilor sale, cât se poate de emblematic în perspectiva decelării unui mesaj unificator, pornind de la percepţia cadrului natural, trecând spre cel erotic şi cel social, vânând însă, admirabil, acel salt nu mai puţin miraculos în vaierul cosmic care-l face pe Eminescu unul dintre rarii poeţi ai lumii – alături de Dante şi Shakespeare, fără a-i uita pe Homer şi Vergiliu…”, scrie George Popescu.

În cadrul recitalului Shakespeare, Emil Boroghină va interpreta un colaj de fragmente din celebrele sonete şi piese de teatru ale marelui dramaturg – comedii, tragedii sau piese istorice –, precum “Hamlet”, “Henric al V-lea”, “Cum vă place”, “Poveste de iarnă”, “Visul unei nopţi de vară”, “Romeo şi Julieta”, “A douăsprezecea noapte”, “Neguţătorul din Veneţia”, “Othello”, “Timon din Atena”, “Regele Lear” sau “Richard al III-lea”. Recitate tot în limba română, în versiunea unor cunoscuţi traducători, ele vor fi însoţite, de data aceasta, de proiecţia textului original în engleză (sau a versiunii franceze, în spaţiul francofon din Canada).

Turneul va debuta la New York în data de 13 iunie 2014, la Sala “Auditorium” a ICR New York, cu recitalul “Shakespeare”. În deschiderea evenimentului, poeta Doina Uricariu, Director ICR New York, va susţine o prelegere despre creaţia eminesciană raportată la cea shakespeariană. De asemenea, domnul Boroghină va face în cadrul evenimentului prezentarea “Festivalului Shakeaspeare” de la Craiova, al cărui director este. A doua zi, în data de 14 iunie 2014, recitalul “Eminescu” va fi susţinut la Biserica românească Sf. Ioan Valahul din Alpine, New Jersey, ca urmare a cererilor venite din partea comunităţilor româneşti din New Jersey şi Queens, NY.

Turneul va continua în Canada, unde cele două recitaluri vor fi itinerate în perioada 16-22 iunie 2014, în parteneriat cu asociaţiile româneşti locale. Astfel, ICR New York, împreună cu “Communauté Moldave du Québec” (CMQ) şi preşedintele acestei asociaţii, Ala Mîndicanu, a programat recitalul Eminescu în data de 15 iunie – ziua morţii poetului –, în Piaţa României / Place de la Roumanie din Montréal, respectiv recitalul “Eminescu-Shakespeare” în data de 17 iunie, în sala “Pavillon de l’Entrepôt” din acelaşi oraş. În deschiderea spectacolului de la Montréal, Emil Boroghină va fi introdus de Oana Cajal, dramaturg laureat al Premiului UNITER şi artist vizual care trăieşte la Montreal. Mai multe asociaţii româneşti, scriitori şi personalităţi ale vieţii artistice şi culturale au fost invitate şi sunt implicate în acest eveniment. În zilele de 16 şi 18 iunie vor avea loc întâlniri ale lui Emil Boroghină cu personalităţi ale lumii teatrale din Canada, ocazie cu care domnia sa va face prezentarea “Festivalului Shakeaspeare” şi va stabili importante conexiuni profesionale. De asemenea, va fi invitatul unor posturi de radio şi televiziune locale, ziare şi reviste de cultură, care vor mediatiza evenimentele şi prezenţa domniei sale în spaţiul canadian. Spectacolul de la Montréal va beneficia de o transmisie TV, care va putea fi urmărită atât de telespectatorii din Canada, cât şi de cei din România. Audienţa evenimentului va creşte astfel semnificativ.

În a doua parte a turneului din Canada, la solicitarea Simonei Hodoş, director al “Association Rocade”, ICR New York a extins parteneriatul şi programul turneului, recitalurile Shakespeare-Eminescu urmând a fi itinerate şi în alte mari oraşe canadiene, după cum urmează: Québec, sala “Expo-Théâtre”, 20 iunie; Ottawa, “Théâtre de la Cour des Arts”, 21 iunie, şi Toronto, “Centrul Cultural Canadiano-Japonez”, 22 iunie.

Emil Boroghină este un actor şi om-orchestră

Emil Boroghină, un ambasador al teatrului românesc

Emil Boroghină este actor, regizor, societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, director fondator al Festivalului Internaţional „Shakespeare” din România, preşedintele Fundaţiei „Shakespeare”, vicepreşedintele Reţelei Europene a Festivalurilor „Shakespeare”, membru al Senatului Uniunii Teatrale din România. Din 1963 până în 1988 a fost actor şi regizor al Teatrului Naţional Craiova, iar între 1988 şi 2000, Director general al teatrului craiovean.

În anul 2000 i s-a conferit “Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler”, una dintre cele mai importante distincţii acordate de Statul român. Sub conducerea sa, “Festivalul Internaţional Shakespeare” primeşte “Premiul de excelenţă pentru calitatea excepţională a ediţiei din anul 2006”, acordat de Uniunea Teatrală din România. British Council îi acordă lui Emil Boroghină, în anul 1997, “Premiul pentru cel mai bun manager de teatru din România”, iar în anul 2011, “Premiul pentru întreaga activitate în sprijinirea şi promovarea relaţiilor culturale româno-britanice”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.