Artiştii români celebrează Ziua Naţională a României pe meridianele lumii

Soprana Irina Iordăchescu şi pianistul Ştefan Doniga, în concert, la Veneţia

România îşi sărbătoreşte Ziua Naţională la 1 Decembrie, dată care aminteşte şi celebrează momentul cel mai reprezentativ al istoriei şi existenţei poporului român, unirea tuturor conaţionalilor într-un singur stat, realizată în 1918. Purtători de cuvânt ai romanităţii orientale, românii şi-au păstrat neîntinate limba şi numele, amintitor Romei Eterne. Ca şi Italia, România s-a format la mijlocul secolului al XIX-lea, dispărând succesiv hotarele care-i despărţeau pe români. Italia a reprezentat, totodată, unul dintre modelele care i-au ajutat pe bărbaţii de stat români în construirea statului modern.

Pentru a celebra Ziua Naţională a României, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Opera Naţională Bucureşti, în colaborare cu Teatrul La Fenice din Veneţia, organizează concertul Confluenţe, care se va desfăşura în data de 29 noiembrie, ora 20.00, în Sala Apollinee a Teatrului La Fenice.

Recitalul vocal-instrumental de muzică românească şi italiană va fi susţinut de soprana Irina Iordăchescu şi pianistul Ştefan Doniga.

În program piese de: George Enescu, George Grigoriu, Remus Georgescu, Tiberiu Brediceanu, George Stephănescu, Giacomo Puccini, Alfredo Catalani, Vicenzo Bellini şi Giuseppe Verdi.

Soprana Irina Iordăchescu s-a născut la Bucureşti, într-o familie de artişti şi este una dintre cele mai apreciate soliste de operă ale generaţiei sale. Palmaresul său cuprinde premii foarte importante la concursuri naţionale şi internaţionale ca: Ionel Perlea (Marele Premiu), Mihail Jora (Premiul II), G.B. Viotti (Premiul special Cesare Bardelli, Italia), Maria Callas (Premiul III, Grecia), Sylvia Geszty (Premiul III, Spania), Vincenzo Bellini (Premiul II, Italia), IVC– s’ Hertogenbosch (Premiul III şi Premiul Publicului, Olanda). În anul 2009 a primit Premiul pentru cel mai bun solist de operă din România acordat de Revista VIP.

A cântat roluri principale în producţii de operă şi concerte cu orchestra, pe scene importante din Europa, Asia şi SUA ca: Teatro alla Scala din Milano (Italia), Teatro Dante Alighieri din Ravenna (Italia), Teatro Municipale di Piacenza (Italia), Teatro Massimo Vicenzo Bellini din Catania (Italia), Festivalul de Opera de la Glydebourne (Anglia), Festivalul de Operă de la Sankt Margarethen (Austria), Sala de Concerte Isaac SternCarnegie Hall din New York (USA), Teatrul Perez Galdos din Las Palmas (Spania), Opera Naţională Bucureşti (România), Opera Naţională Româna Cluj (România), Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa, Operele de Stat din Sofia, Russe, Plovdiv şi Varna, Thessaloniki Great Concert Hall (Grecia), Sala de Concerte P.I. Ceaikovski din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg, Sala Mare a Filarmonicii din Mulhouse (Franţa), Salle Flagey din Bruxelles (Belgia), Sala Auditorium din Barcelona (Spania), Abay State Opera House din Almaty şi Opera de Stat din Astana (Kazakhstan).

În anul 2005 a revenit pe scena Operei Naţionale Bucureşti (după debutul din 2001, în rolul Paminei din Flautul fermecat de W.A. Mozart), unde, în continuare, a debutat în rolurile principale ale operelor Lucia di Lammermoor, La Traviata, Rigoletto, Don Pasquale (a cântat în Premiera din 2010), Le Nozze di Figaro, Cosi fan tutte (a cântat în Premiera din 2006), Flautul fermecat, Turandot, La Bohème, Văduva veselă, Elixirul dragostei etc.

În repertoriul vocal-simfonic a debutat în anul 2000 pe scena Ateneului Roman, alături de Filarmonica George Enescu, în Missa în do minor de W.A. Mozart şi, din acel moment, a cântat pe aproape toate scenele filarmonicilor din ţară în 26 de lucrări vocal-simfonice. În ultimii ani, a fost invitată ca solistă în diferite concerte cu orchestra în Germania, Luxembourg, Polonia, Turcia, Maroc, Italia, Israel, Bulgaria, Franţa, Spania, Armenia, Grecia, Kazahstan, Rusia.

În ordinea cronologică a evenimentelor, în străinătate a avut şansa să lucreze cu iluştri dirijori de talie internaţională, cum ar fi: Riccardo Muti, Roberto Abbado, Paul Nadler, Mihail Tatarnikov, Marco Boemi, Nayden Todorov, Kirill Karabits, Jin Wang, Julian Kovatchef, Cyril Diederich, Koen Schoots, iar în România a cântat sub conducerea muzicală a unor dirijori de mare valoare şi recunoaştere internaţională, dintre care amintim: Cristian Mandeal, Cristian Badea, Horia Andreescu, Iurie Florea, Tiberiu Soare, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Cornel Trăilescu, Florentin Mihăescu, Ilarion I. Galaţi, cu regizori extraordinari ca Ermanno Olmi, Cristina Muti, Plamen Kartaloff, Renzo Giacchieri, Ruggero Cappuccio, Lee Blakeley şi cu artişti de mare rezonanţă ca Giuseppe Giacomini, Marcello Giordani, Kaludi Kaludov, Boiko Svetanov, Vittorio Grigolo, Georg Tichi, Eduard Tumagian etc.

În perioada iunie – august 2012 a fost invitată să susţină rolul Musettei din La Bohème de G. Puccini, în toate spectacolele Festivalului de Operă de la Glyndebourne – Anglia.

În 2013, pe lângă prezenţa sa pe scena Operei Naţionale Bucureşti, a fost invitată să cânte pe scena Abay State Opera House din Almaty (Kazakhstan) în La Traviata şi a fost invitată să cânte la Ateneul Român (în Recviemul de W.A. Mozart) sub bagheta Maeştrilor Cristian Badea şi Horia Andreescu. De asemenea, a cântat pentru prima oară într-un concert extraordinar, alături de Orchestra de Tineret, dirijat de Maestrul Cristian Mandeal. Alte evenimente importante ale anului 2013 sunt recitalul Sub soarele Italiei la Opera Naţională Bucureşti, invitaţia de a cânta în La Traviata de Giuseppe Verdi la Astana Opera House din Astana (Kazakhstan), cu ocazia zilei de naştere a preşedintelui Kazakhstanului şi, din nou, în La Traviata în cadrul Festivalului de Operă de la Varna (Bulgaria).

În 2015 va debuta în rolul Desdemonei din Otello de Verdi şi va continua să interpreteze rolul Adinei din L’Elisir d’amore de G. Donizetti. Printre altele, în acest an, va interpreta o parte din Requiem de Giuseppe Verdi la Coventry Cathedral din Londra, sub bagheta Maestrului Paolo Leddington, Vier letzte Lieder de R. Strauss cu RTS Orchestra Sinfonica la Belgrad, sub bagheta Maestrului Bojan Sudjic, şi în ianuarie 2015 a fost invitată să susţină un concert la Kioi Concert Hall din Tokyo (Japonia).

Pianistul Ştefan Doniga

Ştefan Doniga, născut la Galaţi în 1979, a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în anul 1997, în decursul celor 5 ani de studii beneficiind de îndrumările maeştrilor Constantin Ionescu-Vovu, Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore.

În ultimii ani, Ştefan Doniga a susţinut recitaluri şi concerte pe scene importante din România, Luxemburg, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Austria, Slovacia, Norvegia, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia. În anul 2000 a reprezentat România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a evoluat, de asemenea, în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio.

Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat Integrala Mazurcilor pentru Pian de Alexandr Skriabin, o imprimare preluată live şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3. În lunile august – octombrie 2008, tânărul pianist român a imprimat în premieră mondială un disc conţinând Concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări susţinute de către Institutul Olandez pentru Muzică şi realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn.

În domeniul muzical, Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se susţinerea şi coordonarea organizării de cursuri de măiestrie în Austria, Cehia şi Coreea de Sud, realizarea unor cicluri de emisiuni de analiză muzicală pentru posturile culturale naţionale de radio şi televiziune, realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru, regie tehnică de operă, precum şi o bogată activitate managerială ce include înfiinţarea şi conducerea artistică timp de 8 ani a Filarmonicii din Giurgiu, înfiinţarea unei agenţii de impresariat artistic şi coordonarea a numeroase proiecte culturale în România şi peste hotare. Actualmente Ştefan Doniga este responsabil pentru contacte internaţionale al Teatrului de Operetă şi Musical Ion Dacian din Bucureşti.

Prestigiosul violonist Alexandru Tomescu va concerta în SUA

Alexandru Tomescu

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, Institutul Cultural Român de la New York l-a invitat pe renumitul violonist român Alexandru Tomescu şi vioara sa Stradivarius din 1702, pentru o serie de patru concerte, la New York, Washington, DC şi Chicago.

Turneul nord-american al violonistului Alexandru Tomescu va începe cu recitalul din 25 noiembrie, ora 18.00, de la Preston Bradley Hall (Chicago Cultural Center), programul cuprinzând lucrări de Enescu, Bach, Paganini.

Cel de-al doilea concert din această serie remarcabilă va avea loc în 26 noiembrie, ora 18.00, la Millennium Stage – Kennedy Center, din Washington, DC, unde Alexandru Tomescu va interpreta Enescu şi Paganini.

În 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, Alexandru Tomescu va concerta în celebra sală de concerte Weill, de la Carnegie Hall, prezentând sub titlul Paganini – înger sau demon? versiunea integrală a Capriciillor lui Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară.

Iată un citat relevant, care, deşi se referă doar la un singur concert al lui Alexandru Tomescu, poate fi extins la întreaga sa carieră: „Alexandru Tomescu scoate o muzică nemaipomenită din Capriciile de Paganini, evidenţiind contraste, lăsând fiecare frază să trăiască şi să respire. M-am aşteptat la o seară cu şampanie spumoasă, însă Alexandru Tomescu a servit whisky”, scria David Larsen în Metro Magazine, Noua Zeelandă.

În 3 decembrie, de la ora 18.00, Alexandru Tomescu va interpreta Enescu şi fragmente din proiectul său de succes Paganini – înger sau demon?, pentru distinşii oaspeţi ai Misiunii Permanente a României la ONU (Dag Hammarskjold Library Auditorium).

Capriciile lui Paganini se numără printre cele mai dificile lucrări scrise, vreodată, pentru vioară. Cele aproximativ 80 de minute de glorie şi paroxism muzical sunt rareori abordate de către violonişti, şi puţini dintre aceştia se încumetă să le înregistreze. Printre violoniştii care au acceptat această provocare se numără Ruggiero Ricci, Salvatore Accardo, Itzhak Perlman, Michael Rabin, Midori, şi, bineînţeles Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu consideră proiectul Paganini – înger sau demon? un punct de cotitură în cariera sa. După ce a studiat în Elveţia cu Tibor Varga şi în SUA cu Eduard Schmieder, a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, dorind să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora. Alexandru Tomescu a susţinut concerte în săli de prestigiu ca Théâtre des Champs Elysées din Paris, Metropolitan Art Space Tokyo, şi Carnegie Hall, sub bagheta unor mari dirijori ca Valery Gergiev, Kurt Masur şi Christoph Eschenbach.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Regal muzical pe scena Konzerthaus din Berlin

Cvartetul Arcadia

Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Ambasada României la Berlin organizează un eveniment de amploare. Pe data de 1 decembrie, de la ora 20.00, publicul va avea ocazia să audieze un concert de muzică clasică susţinut de soprana Mihaela Maxim şi cvartetul Arcadia. Concertul se va desfăşura în sala mică a Konzerthaus Berlin, cu o capacitate de 386 locuri. Pe lângă lucrări de Ludwig van Beethoven şi Felix Mendelssohn-Bartholdy, programul concertului va include şi cele şapte cântece pe versuri de Clément Marot, compuse de George Enescu, care vor fi prezentate în primă audiţie în Germania.

Cvartetul ArcadiaAna Török (Vioara I), Răsvan Dumitru (Vioara a II-a), Traian Boală (Violă), Zsolt Török – (Violoncel) – s-a format în anul 2006, în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A obţinut în scurt timp aprecierea atât a publicului, cât şi a criticii de specialitate, care îl consideră unul dintre cele mai bune cvartete din România.

Cvartetul s-a impus cu rapiditate pe plan internaţional, fiind câştigător al unor prestigioase concursuri precum International Chamber Music Competition Hamburg (2009), Almere International Chamber Music Competition (2011), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Osaka International Chamber Music Competition (2014). Cvartetul Arcadia a susţinut concerte pe marile scene ale lumii şi în cadrul unor festivaluri renumite, printre care amintim Budapest Spring Festival, George Enescu Festival din Heidelberg, Cité International des Arts Paris, Alte Oper Frankfurt, Pollack Hall din Montreal, Amsterdam Concertgebouw,Salle Gaveau din Paris.

Mihaela Maxim a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. A fost soprană a Operei Naţionale Române din Cluj, iar în prezent este membră a formaţiei Flauto Dolce, cântând o gamă largă de repertorii, de la Renaştere până la muzica contemporană. În 2003 a concertat la Grand Gala Unesco – UNICEF România de la Veneţia, iar în anul 2005 a obţinut Marele Premiu la concursul Haricleea Darclée.

Konzerthaus Berlin reprezintă o locaţie de renume a muzicii clasice din Germania, fiind înfiinţată în anul 1984. Clădirea în forma actuală a fost construită de arhitectul german Karl Friedrich Schinkel în prima parte a secolului al XIX-lea, găzduind în aceea perioadă Schauspielhaus Berlin. Pe scena acestei instituţii au avut loc concerte în interpretarea unor muzicieni prestigioşi precum Niccolo Paganini şi spectacole sub conducerea unor nume mari ale muzicii universale, printre care amintim Carl Maria von Weber, Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz Liszt, Richard Wagner. Totodată, scena a găzduit prima reprezentare a unor capodopere, precum Simfonia a 9-a, de Ludwig van Beethoven, şi Freischütz, de Carl Maria von Weber.

Concert pentru românii din sudul Basarabiei

Orchestra Tharmis concertează în Basarabia

Sâmbătă, 29 noiembrie 2014, de la ora 17.00, la Palatul de Cultură Taras Şevcenko din Ismail (regiunea Odesa, Ucraina), va avea loc un concert susţinut în premieră de Orchestra Tharmis şi Valentin Uzun. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia“, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni şi a Zilei Naţionale a României.

Renumita orchestră de la Chişinău, cunoscută şi în Ucraina, a fost înfiinţată de Valentin Uzun în anul 2007 şi abordează un repertoriu variat, care trece de la muzică populară românească la ritmuri balcanice, pop, rock, etno-jazz, folosind şi instrumente tradiţionale (caval, cimpoi).

După estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de peste 500.000 de persoane, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea rusă. Principalele comunităţi de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatia (Maramureşul de Nord).

Orchestra Naţională de Cameră şi pianistul Viniciu Moroianu, la Chişinău

Viniciu Moroianu

Ambasada României în Republica Moldova şi Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău vă invită la concertul simfonic dedicat Zilei Naţionale a României, susţinut de cunoscutul pianist Viniciu Moroianu şi Orchestra Naţională de Cameră condusă de maestrul Cristian Florea. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orgă pe data de 27 noiembrie 2014, ora 18.00. Intrarea este liberă.

În program: Isbuc (Tarantella) din Suita Prin Munţii Apuseni, de Marţian Negrea, Concertul în Re major pentru pian şi orchestră de Joseph Haydn, Concertino de Dinu Lipatti şi Jocuri de Sabin Pautza.

Viniciu Moroianu s-a născut la Bucureşti, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu prof. Gabriel Amiraş. A fost distins cu premiul I la competiţii naţionale în 1973, 1977 şi 1978, este laureat al concursurilor internaţionale de la Paris (Guilde française des artistes solistes, 1979) şi Bucureşti (George Enescu, 1991). De asemenea, a fost distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali pe anul 1981 pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu şi cu Premiul Fundaţiei Dinu Lipatti pentru restituirea şi prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. A susţinut primul său recital la vârsta de 10 ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Activitatea sa artistică include peste 700 de apariţii scenice, în recitaluri, concerte camerale şi ca solist cu orchestra. Are un repertoriu vast, incluzând prime audiţii şi lucrări ample mai rar abordate. Ca partener de lied a colaborat cu solişti vocali precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Emil Crăsnaru şi Georgeta Stoleriu. A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi a susţinut numeroase recitaluri şi concerte camerale.

În generaţia lui, este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică”, aprecia Valentin Gheorghiu.

Suflet românesc, un one-man show cu Dan Puric

Suflet românesc este un spectacol complex, o izbucnire de revoltă, umor şi speranţă, o metaforă care ridică omul românesc din mizeria acestei lumi, pentru a-i dezvălui o perspectivă mistică asupra istoriei, de natură să-l facă să renască, o probă de inegalabil talent şi o excepţională virtuozitate în exprimarea artistică.

Dan Puric spune, prin pantomimă, teatru, dans, şi alte modalităţi de exprimare povestea ieşirii din comunism a poporului român, a încercării sale de acomodare la sistemul occidental, cu preţul unor umilinţe şi a unor suferinţe majore, în absenţa unei adevărate înţelegeri din partea Occidentului.

Scenariul şi regia: Dan Puric.

Coregrafie dans clasic şi modern: Svetlana Zotina. Coregrafie dans grecesc: Amalia Strinopoulou. Coregrafie dans popular: Costică Bălărău.

Costume: Lili Cenean. Sunet şi lumini: Alin Popa.

În 24 noiembrie 2014, pentru a celebra Ziua Naţională a României, Institutul Cultural Român Budapesta şi Ambasada României în Ungaria au organizat spectacolul de gală Suflet românesc, semnat de Dan Puric, pe scena RaM Colosseum.

Spectacolul a avut premiera în luna decembrie 2013, a mai fost prezentat la Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău şi, recent, la cea de a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru din Bucureşti.

La spectacol şi la recepţia care a urmat au participat aproximativ 600 de invitaţi: oficialităţi ungare, personalităţi politice şi publice, ambasadori, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Budapesta, ai institutelor culturale care funcţionează în capitala ungară, ai comunităţii româneşti din Ungaria, inclusiv un grup de elevi de la Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula. Aceştia au apreciat în mod deosebit calitatea spectacolului şi originalitatea abordării unei teme atât de sensibile.

Spaţiul Centrului Cultural RaM Colosseum, inaugurat în primăvara anului 2011, unul dintre cele mai solicitate spaţii artistice din Budapesta, a oferit cadrul perfect pentru desfăşurarea spectacolului de gală şi a recepţiei care a urmat.

Dan Puric revine în lumina reflectoarelor cu aceeaşi forţă şi aceeaşi subtilitate binecunoscute în one man show-ul Suflet Românesc pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, pe 1 decembrie.

„Dedic acest spectacol poporului român, frumuseţii lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să se refacă. Iubind această frumuseţe va avea puterea ca odată plecat în lume să-i tămăduiască şi pe alţii”, mărturisea Dan Puric.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.