Aşa-zisa „Iniţiativa România” trage „sirena lui Roaită” pentru Traian Băsescu

„Poneiul roz” face casă bună cu „Iniţiativa României”. A început strigarea pentru regruparea suporterilor „civici” ai lui Traian Băsescu. Un blog nu este egal o asociaţie.

„Poneiul roz” s-a lipit de „Iniţiativa României”

Despre grupul restrâns de persoane autointitulat „Iniţiativa România” s-a scris deja. Din diferite unghiuri de vedere. Am arătat când am făcut prima analiză a mişcărilor din stradă, că IR a apărut din neant, în a doza sau a treia zi de proteste #Colectiv (când mişcările de stradă au fost deja deturnate) şi că am identificat persoane din echipele de tineret ale Mişcării Populare şi a partidului Monicăi Macovei. De altfel, în Piaţa Universităţii, cei care s-au autointitulat „Iniţiativa României” dirijau manifestanţii să solicite revendicări care vizau fix obiectivele aiuristice ale lui Traian Băsescu din perioada 2009 – 2013. De ce s-au disimulat „juniorii” MP şi M10 în „IR” este lesne de înţeles. La manifestaţiile de genul celor care au avut loc la începutul lui noiembrie, orice apariţie a vreunui grup politic, era urgent respinsă. De fapt, toate partidele (PSD a avut participarea cea mai masivă) au avut oameni în piaţă, dar nimeni nu şi-a declinat culoarea politică. Şi cum „acoperirea” „IR” a prins în Piaţa Universităţii ea este utilizată acum în scopuri electorale. După vreo două sau trei „acţiuni civice” (apeluri cu un ghiveci de revendicări) „acoperiţii” din IR au intrat direct în campanie electorală pentru „cele 7 primării din Bucureşti”. Cu un apel de „unificare” a ONG-urilor, şi a comunităţilor de bucureşteni !?, care „agrează valorile şi principiile care ne unesc”. Momentan numele lui Traian Băsescu evident nu este pronunţat. Nu este momentul încă. Dar şi metoda utilizată este una specifică lui Traian Băsescu – ascunderea în spatele a fel de fel de apeluri ale intelectualilor, ale ONG-urilor etc, atunci când nu exista legitimitate pentru vreo acţiune. Acum pentru a pune din nou mâna pe Primăria Capitalei, Traian Băsescu are nevoie cât mai mult de „stradă”. Pentru că ştie, că intrând în alegeri doar cu MP şi cu aliaţii din M10, nu scoate decât maxim 10%. De aceea o serie de membri (mai puţin cunoscuţi) MP şi M10 s-au disimulat în „Iniţiativa România”. Până în prezent, acest ultim apel al aşa-zisei IR au răspuns câteva nume care spun foarte mult:

– Cristian Neagoe: nimeni altul decât cel care a organizat expoziţia de la ICR New York cu celebrul ponei roz cu zvastică (suporter al lui Traian Băsescu)

– Andrei Cornea: membru GDS, cel care a făcut oribilul gest de a-l ataca la TVR 1, pe Adrian Păunescu exact în ziua şi la ora când era înmormântat (suporter al lui Traian Băsescu)

– Rodica Palade: membră a GDS (suporter Traian Băsescu)

– Ion Vianu: scriitor şi psihiastru în diaspora (autor al celebrei fraze „mi se pare că polarizarea „„Basescu e de vina”” e deliranta”)

– Cristina Hurdubaia – PR Manager, fostă ziaristă (apropiată politicii lui Traian Băsescu)

– Liviu Trandafir – admin. Grup FB România (în turul I al alegerilor a sprijinit-o pe Monica Macovei, în turul II pe Klaus Iohannis)

Mai sunt şi alţi 3 semnatari (cam puţin 9 semnatari !!) cărora nu le-am identificat orientarea politică.

Un blog şi o pagină web nu sunt o asociaţie

Grupul autointitulat „Iniţiativa României” susţin că sunt „mișcare civică cu peste 600 de membri”. O glumă excelentă. Toate ONG-urile – şi ne referim la cele cu vechime şi vocale, finanţate din fonduri direcţionate de miliardarul Soros sau din alte surse – nu au împreună atâţia membri. De fapt, un ONG din categoria celor de mai sus, nu are mai mult de 10-12 membri, de multe ori nici atât. IR are o pagină Web, şi o pagină pe facebook. Niciunde nu apare vreo adresă de sediu, nu apare un board, nu apare vreo persoană de contact, nu apare niciun nume, nu apare un statut. Pe pagina de web, la „cine suntem” apare un fel de slogan: „Aici.Acum. Impreună”. În două comunicate remise presei ce conţineau diverse „apeluri” sau „revendicări” au apărut două liste de membri. Din prima listă a dispărut numele Elenei Nicuţ. De ce? Pentru că este unul dintre fondatorii fundaţiei MP şi ai PMP. A doua listă a dispărut de tot. Pentru că au fost identificaţi membri ai M10. Conform legii, ca să existe, o asociaţie trebuie să se înregistreze cerere in Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie urmează să âşi aibă sediul. Cererea de înscriere trebuie să fie însoţită:

– Act constitutiv (forma autentica sau atestata de avocat – in cazul asociatiilor, forma autentica – in cazul fundatiilor)

– Statut (forma autentica sau atestata de avocat- in cazul asociatiilor, forma autentica – in cazul fundatiilor)

– Actele doveditoate ale sediului si patrimoniului initial

– Dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul Justitiei (prim document ce trebuie obținut pentru initierea procedurii de inregistrare a unei asociatii/fundatii). (sursa: stiriong.ro)

Amatorism de zile mari

Mai zilele trecute, „acoperiţii” din MP şi M10 care îşi zic „Iniţiativa România” au lansat un apel la adresa preşedintelui Iohannis, a ministrului pentru consultare publică şi dialog social şi a parlamentarilor. În primul rând NU există vreo semnătură pe respectivele apeluri. În textele trimise se face referire la modificarea legislaţiei electorale. O primă observaţie: preşedintele României NU elaborează legi. Eventual se consultă cu partidele politice pe anumite teme de mare importanţă ce urmează să fie legiderate. Se cere „adoptarea până la finalul anului 2015 (sic!) a unui act normativ de amendare a legislaţiei electorale”. Aici, respectivii probabil nu ştiu că în Constituţie există un articol care spune, „orice mandat imperativ este nul”. Pe fond, autointitulaţii „IR” solicită introducerea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari, eliminarea pragului electoral. Şi aici cei care clamează unificarea tuturor forţelor civice etc, dovedesc lacune privind prevederile Comisiei de la Veneţia şi decizii ale CCR, care arată că modificarea pe fond a legislaţiei electorale nu se poate face în interiorul unui an înainte de alegeri. Este şi motivul pentru care noul guvern a renunţat la modificarea legislaţiei electorale. De fapt, toată lumea ştia că nu se mai poate face NIMIC legat de legea alegerilor locale şi nici ceva legat de alegerile parlamentare, mai puţin „juniorii” trimişi la înaintare de MP şi M10 Toate aceste demonstrează un amatorism de zile mari a celor din „IR”. Trecem peste limbajul ultimativ din apeluri, comunicate etc pentru că nu avem de unde să cunoaştem gradul de educaţie al celui sau celor care le compun.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.