Ascensiunea dubioasă a comisarilor șefi Șugac

În urma articolelor referitoare la cel mai periculos grup de crimă organizată din județul Satu Mare, constituit în jurul firmei evazioniste Alrointernațional și alcătuit din oameni de afaceri, polițiști, ofițeri SRI, procurori, avocați, funcționari din organele de control fiscal ș.a., am primit la redacție o informare amplă din partea unor foști colegi și subalterni ai comisarului șef Emilian Șugac, care deține funcția de adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare și a cărui soție, comisarul șef Luminița Șugac, este ofițer de poliție judiciară în cadrul Serviciului Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție. Redăm în continuare integral această informare:

“INFORMARE
În cele ce urmează vă prezentăm câteva din uimitoarele ”realizări” profesionale ale celui care se visează viitor inspector șef, comisar șef de poliție Șugac Emilian, relatate de apropiați sau foști colaboratori de-ai săi și cunoscute de cea mai mare parte a colectivului de lucrători din cadrul I.P.J. Satu Mare.

După ce a absolvit cursurile Școlii de ofițeri de poliție București-Băneasa, promoția 1990, și-a început activitatea în cadrul Serviciului Criminalistic al I.P.J. Satu Mare, unde și-a câștigat reputația de cel mai puturos polițist.

La scurt timp se transferă la Serviciul Resurse Umane, unde hibernează până în 1997-1998, când este uns șef al Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare, fără a avea vreun merit. În această postură nu a ieșit în evidență cu nimic, exceptând două cazuri:

1. Unui influent personaj din acea vreme, foarte apropiat de polițiștii de la rutieră, i-a fost prezentat noul șef al Biroului Rutier, ocazie cu care l-a informat pe acesta că dacă vrea să aibă viață bună și să-i fie prieten, trebuie să treacă un test.
Mai exact, trebuia să restituie câteva premise de conducere ridicate de subordonați de la câțiva “prieteni”, în vederea suspendării dreptului de a conduce, fără a se dispune alte măsuri complementare. Șugac a trecut testul, deci a intrat în “gașcă” ;

2. Subordonații săi Tite Radu și Doroș Ioan au sustras un permis de conducere din cutia special constituită pentru depunerea permiselor ridicate în vederea suspendării, păstrată în Biroul Rutier, restituindu-l persoanei de la care fusese ridicat, prin intermediul interlopului Puskas (fost Ciocan) Mugurel și în schimbul unor sume de bani. Celor doi li s-a întocmit dosar penal, Tite fiind demis ulterior.

În mod paradoxal, Șugac Emilian a scăpat basma curată după aceste “întâmplări” !

În intervalul 20-22 august 2003, la Școala de Poliție Câmpina a avut loc concursul pentru ocuparea funcțiilor de șef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog din cadrul mai multor Inspectorate Județene de Poliție.

Rezultatele acestui concurs au fost fraudate în modul cel mai grosolan cu putință de către chestorul șef adjunct de poliție Toma Zaharia, poreclit “generalul heroină”, în acea vreme secretar de stat și șef al departamentului Ordine și Siguranță Publică, lucru dovedit ulterior în instanță. De această situație a profitat din plin Șugac Emilian, de loc din Câmpina, protejat al secretarului de stat pomenit mai sus și al mai multor domni din Comisia de concurs, printre care chestorul Miclea Damian, pe atunci director general al D.G.C.C.O.A. și președinte al Comisiei, precum și chestorul Fătuloiu Dan Valentin, adjunct al lui Miclea și membru în Comisie. Șugac Emilian a fost declarat “câștigător” al concursului pentru ocuparea funcției de șef al Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog Satu Mare, după ce a obținut nota 7,37. Contracandidatul său, Zbona Adrian Viorel a obținut nota 8,31 dar degeaba !!! împrejurările în care s-a desfășurat acest concurs sunt descrise în anexa la prezentul material ( Rezoluția de încetare a urmăririi penale din data de 18.05.2011, data în dosarul 900/P/2005 — 83 8/P/2008 al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție).

După concurs Șugac a stat bine-merci 12 ani în funcția obținută “pe merit”, fără a avea rezultate notabile în această perioadă, cu mici excepții, bineînțeles ! Una dintre acestea îl constituie faptul că și-a rezolvat mobilierul din biroul de șef fără a plăti nici 5 bani pentru acesta !

În anul 2004 Șugac a devenit asociat al unei societăți comerciale, constituită la inițiativa lui Gliga Aurel Traian, originar din Alba și domiciliat în Satu Mare, sponsorul dintotdeauna și protectorul lui Șugac Emilian, care conducea mai multe afaceri de succes în Satu Mare și care, la un moment dat, când suspiciunile asupra influenței sale în ceea ce-l privea pe Șugac deveniseră tot mai pregnante, și-a mutat afacerile în județele limitrofe. Printre asociați, români și un cetățean ungur (fratele unui polițist din țara vecină), se numără si Moldavy Adalbert Aurel din Satu Mare.

Societatea a fost denumită MONDO PLANT S.R.L. și avea ca obiect de activitate “cultivarea plantelor; grădinăritul destinat pieței; horticultura”- ca domeniu principal respectiv “cultivarea legumelor, a specialităților horticole și a produselor de seră”- ca activitate principală. Amănunte despre împrejurările înființării acestei societăți aveți în cea de-a doua anexă la material. (Monitorul Oficial al României nr. 2187 din data de 21 iulie 2004). Ar fi interesant de aflat dacă dl. Șugac și-a trecut în declarația de avere și interese calitatea de asociat în cadrul acestei societăți comerciale.

Cea mai mare “realizare profesională “ a șefului S.C.C.O.A. Satu Mare datează din anul 2006 și reprezintă o mostră cât se poate de elocventă a incompetenței crase de care a dat dovadă de-a lungul carierei sale și care persistă și în prezent a “pregătit” în amănunt realizarea unui flagrant, folosindu-se de serviciile unui “voluntar” al Poliției, desemnat de el personal, pe numele său Bara loan zis “Ioțo” și de suma de 2500-3000 Euro, în bancnote falsificate, bani proveniți din confiscări și aflați în custodia Poliției (în fișetul lucrătorului de linie, căruia Șugac nu i-a spus pentru ce anume are nevoie de acei bani). Datorită “minuțiozității” cu care a fost pregătită acțiunea, persoana care urma să fie prinsă în flagrant a scăpat cu bani cu tot iar după un timp o parte din valuta falsă a fost repusă în circulație în județele Maramureș și Cluj. Primul polițist care s-a sesizat în legătură cu acest ultim aspect a fost comisarul șef de poliție (în rezervă) Isac loan, fost șef al I.P.J. Maramureș, la acea vreme șef al S.C.C.O. Maramureș, care a întocmit acte premergătoare în cauză și a sesizat șefii de la București. De această istorioară nu sunt străini nici Batin Laurențiu, pe atunci comisar șef la S.C.C.O.A. Maramureș, devenit ulterior șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, nici dl. Blahovici Marcel, la acea vreme procuror în cadrul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Satu Mare, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, dar nici comisarul șef Furtună Constantin, pe atunci director general adjunct al Direcției Antidrog, în prezent șef al B.C.C.O. Ploiești, care s-a deplasat la Satu Mare pentru verificări. Și ce dacă ?!? Nici de această dată Șugac Emilian, care și-a cerut iertare și a plâns amarnic pe umărul prietenei de familie, Șuta Viorica, procuror șef la D.I.I.C.O.T. Oradea — Biroul Teritorial Satu Mare și fostă colegă de liceu a soției lui, nu a pățit absolut nimic, deși procurorul Blahovici a solicitat destituirea sa !!!

O parte din perioada în care “a condus destinele” S.C.C.O.A. de la Satu Mare coincide cu cea în care a exercitat funcția de președinte al I.P.A. România – Regiunea l Satu Mare, și în această postură fără rezultate notabile.

Singura sa realizare pe aceasta linie datează, culmea!, din perioada imediat următoare expirării mandatului de președinte, când a înmânat din partea I.P.A. mai multe plachete de onoare unor colegi și colaboratori, de Ziua Poliției Române. Nici vicepreșsedintele de atunci al organizației, Pop Mircea și nici altcineva nu cunoaste proveniența banilor cu care acele plachete au fost achitate dar poate știe cel care le-a comandat la Oradea și le-a înmânat, din moment ce numele său apare la rubrica “președinte”!

În perioada când a urmat cursurile Școlii de Poliție, Șugac a fost coleg de clasă cu comisarul șef Sandu Tudor Dorel, fost șef al Serviciului Încadrare și Promovare Resurse Umane din cadrul Direcției Management Resurse Umane a I.G.P.R., actualmente director al Direcției Control Intern din cadrul I.G.P.R., un motiv ultrasuficient pentru ca acesta să-i dea o mână de ajutor, în sensul avansării înainte de termen la gradul profesional de comisar a soției lui Emilian, Luminița.

Aceasta nu avea merite deosebite care să impună această avansare, însă avea nevoie de acest grad în obținerea avizului favorabil pentru detașarea pe 6 ani (!) la D.N.A. Oradea, mutare care a fost efectuată în anul 2009, pe când aceasta ocupa funcția de adjunct al șefului I.P.J. Satu Mare, comisar șef de poliție Tăut Ioan Liviu și nu mai suporta managementul autoritar exercitat de acesta !

Un alt exemplu grăitor al incompetenței susnumitului îl reprezintă afirmația făcută în 2009-2010, în cadrul unei ședințe de analiză a unor activități specifice pe linia grupărilor infracționale din municipiu, conform căreia “este prematur să analizez și să mă pronunț dacă Tukacs Dorel Vasile face obiectul criminalității organizate” !!! De precizat faptul că persoana în cauză (Tukacs) este un infractor vechi, arhicunoscut, cu numeroase condamnări pentru săvârșirea de infracțiuni de natură judiciară și din sfera crimei organizate.

În primăvara anului 2011 în presa locală a fost declanșată o amplă campanie de denigrare a lui Zbona Adrian Viorel. Coincidență sau nu, aceasta a fost demarată după publicarea, în data de 18 mai 2011, a actului din anexă (cel privind concursul pentru ocuparea funcției de șef al S.C.C.O.A. Satu Mare).

De la data detașării soției sale la D.N.A. Oradea, lui Șugac Emilian i-a încolțit ideea de a deveni șef al I.P.J. Satu Mare, sens în care a început o activitate laborioasă de tatonare a terenului, care includea și eliminarea unor potențiali contracandidați la această funcție. În acest demers a beneficiat de susținerea mai multor persoane și personaje din proximitatea sa:

– în primul rând este vorba despre soția sa, care nu se sfiește să declare, cu diverse ocazii și în diferite anturaje, că ”nu mă las până nu-l pun pe Emil inspector șef, ca să se poată pensiona din aceasta funcție !” Despre această afirmație a sa au cunoștință inclusiv polițiști din cadrul I.P.J. Sălaj.

– în al doilea rând vorbim despre unchiul soției sale, dl. Molnar Alexandru, fost șef al I.P.J Satu Mare, un influent om de afaceri din Satu Mare, care hotărăște din umbră cine să ocupe anumite funcții din I.P.J. Satu Mare.

– nu în ultimul rând amintim aici o altă ,,personalitate marcantă” a Poliției din Satu Mare, Urâte Dinu Florin pe numele său, în prezent șef al Poliției Municipiului Carei, despre care numai domnii din cadrul I.G.P.R. care îl sprijină necondiționat nu au aflat sau nu vor să afle că are preocupări care exced profesiei de polițist. Urâte a fost recrutat de serviciile speciale pe vremea celebrului Remus Șpan, când subordonații acestuia din urmă obținuseră informații de interes operativ, pe linia traficului de droguri, despre cel care avea să-i devină cumnat lui Urâte (nume de familie Turcu) iar Șpan l-a iertat, cerându-i în schimb lui Urâte să-i furnizeze date.

Despre colaborarea fructuoasă dintre Șugac și Urâte urmeză să relatăm pe larg, într-un material viitor.

Relativ recent, în urma unei înțelegeri cu un furnizor din Municipiul Carei, Șugac Emilian și-a ,,achiziționat” o centrală termică pentru imobilul în care domiciliază, situat pe str. Solidarității din Municipiul Satu Mare. Persoana în cauză a așteptat un timp ca centrala respectivă să-i fie plătită, însă fără rezultat, întrucât dl. Șugac a înțeles că centrala i-a fost oferită drept cadou ! După câteva discuții în contradictoriu cu furnizorul, Șugac Emilian a achitat o sumă de bani însă, din ceea ce se aude prin Carei, nu ar fi vorba de prețul întreg, ci doar despre o parte a acestuia !

În baza activității susținute pe care a desfășurat-o și a rezultatelor uluitoare pe care le-a obținut în toată cariera sa, începând cu data de 1 septembrie 2015 dl. comisar șef de poliție Șugac Emilian a fost împuternicit de către Tobă Petre, șeful I.G.P.R. și finul lui Toma Zaharia, adjunct al șefului I.P.J. Satu Mare, pe o perioadă de 6 luni. La data de 1 februarie 2016, când au expirat cele 6 luni, nu s-a mai anunțat nimic oficial despre prelungirea perioadei de împuternicire a susnumitului, care a rămas în continuare în aceeași funcție, probabil pentru a încerca să duca la bun sfârșit visul său și al sotiei sale de a deveni inspector șef.”

Informarea primită relevă că polițistul Emilian Șugac a avut de la început și până în prezent o carieră dubioasă, bazată pe pile, cunoștințe și relații, în care nu s-a remarcat prin merite deosebite, în toate compartimentele în care a activat în Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare: Serviciul Criminalistic, Serviciul Resurse Umane, Biroul Rutier din Poliția municipiului Satu Mare și Serviciul de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog. O rezoluție emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 18.05.2011, în dosarul nr. 900/P/2005, în care au fost cercetați chestorii Toma Zaharia și Miclea Damian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, confirmă faptul că polițistul Emilian Șugac a fost numit nelegal în funcția de șef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Satu Mare, în condițiile în care a obținut la concurs media 7,37 în timp ce contracandidatul său Adrian Viorel Zbona a obținut media 8,31.

Anticorupția folosită în interes personal

Documentul confirmă și aspirațiile și jocurile care se fac de câteva luni în scopul ocupării de către comisarul șef Emilian Șugac a funcției de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, acest fapt fiind cunoscut de polițiști din IPJ Satu Mare și din IPJ Sălaj. Așa cum am arătat anterior, în vederea atingerii acestui obiectiv s-au implicat îndeosebi colonelul Vasile Dragoș, șeful compartimentului de monitorizare și combatere a infracționalității economico-financiare din SRI Satu Mare, și comisarul șef Luminița Șugac, ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA Oradea. Un prim pas a fost făcut în prima parte anului trecut, când comisarul șef Luminița Șugac și procurorul cu care lucrează, Cristian Ardelean, i-au întocmit un dosar penal adjunctului de atunci al șefului IPJ Satu Mare, chestorul Liviu Tăut, care a deținut și funcția de șef al IPJ Satu Mare în perioada 2005-2010. În dosarul respectiv chestorul Tăut a fost inculpat pentru trafic de influență, dispunându-se măsura controlului judiciar împotriva sa, motiv pentru care a demisionat din funcție. După câteva luni, respectiv în data de 1 septembrie 2015, în funcția rămasă vacantă a fost numit, cu împuternicire pe șase luni, taman soțul ofițerului anchetator de la DNA, comisarul șef Emilian Șugac. Împuternicirea a expirat la 1 februarie 2016 dar polițiștii din IPJ nu au știință de prelungirea acesteia sau de o numire definitivă, cert fiind că Șugac a rămas adjunct al șefului inspectoratului.

Al doilea pas îl constituie debarcarea din funcție a actualului șef al IPJ Satu Mare, comisarul șef Vlad Florentin, prin acțiuni de șantaj mergând până la compromiterea cu un dosar penal. Sugestiv în acest sens este faptul că, în primăvara acestui an, cu ocazia audierii comisarului șef Vlad la DNA Oradea, în calitate de martor, într-un dosar instrumentat de comisarul șef Luminița Șugac, aceasta a proferat la un moment dat amenințări la adresa șefului Poliției sătmărene. Șugac l-a acuzat pe Vlad că din IPJ Satu Mare se scurg multe informații.

Este de amintit faptul că, cu câțiva ani în urmă, comisarul șef Luminița Șugac i-a instrumentat un dosar pentru trafic de influență unui alt potențial concurent al soțului său, comisarul șef Vlad Boșca, șeful Serviciului de Investigații Criminale din IPJ Satu Mare, care a fost trimis în judecată de DNA Oradea, dar a fost achitat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel că se pune în mod firesc întrebarea dacă procurorii și șefii de la DNA Oradea fac jocurile ofițerului lor anchetator și grupului de interese de care acesta și soțul său sunt legați. A devenit anticorupția o moșie și o armă personală pentru realizarea unor interese individuale sau de grup?

Din informarea primită reiese că și Luminița Șugac a fost avansată cu cântec și cu pile, înainte de termen, la gradul profesional de comisar, în anul 2009, întrucât avea nevoie de acest grad pentru obținerea avizului favorabil pentru detașarea pe o perioadă de șase luni la DNA Oradea, ca ofițer de poliție judiciară. De asemenea, reiese că în 2004 polițistul Emilian Șugac a devenit asociat în SC Mondo Plant SRL, o firmă constituită cu afaceriști dubioși din România și Ungaria, care nu apare în declarațiile sale de avere și de interese postate pe site-ul www.integritate.eu, precum și că, în funcțiile deținute a obținut diverse beneficii materiale cu rezonanță penală (mobilier pentru birou, o centrală termică pentru locuință ș.a.). De asemenea, angajați ai unei firme de confecții îmbrăcăminte din Satu Mare au sesizat faptul că polițistul Emilian Șugac a luat odată nu mai puțin de cinci costume de top, pe care nu le-a achitat niciodată.

Așteptăm ca justițiarii de la DNA Oradea să se ocupe și să se pronunțe și cu privire la faptele cu iz de corupție ale clanului Șugac.

În urma articolelor referitoare la cel mai periculos grup de crimă organizată din județul Satu Mare, constituit în jurul firmei evazioniste Alrointernațional și alcătuit din oameni de afaceri, polițiști, ofițeri SRI, procurori, avocați, funcționari din organele de control fiscal ș.a., am primit la redacție o informare amplă din partea unor foști colegi și subalterni ai comisarului șef Emilian Șugac, care deține funcția de adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare și a cărui soție, comisarul șef Luminița Șugac, este ofițer de poliție judiciară în cadrul Serviciului Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție. Redăm în continuare integral această informare:
“INFORMARE
În cele ce urmează vă prezentăm câteva din uimitoarele ”realizări” profesionale ale celui care se visează viitor inspector șef, comisar șef de poliție Șugac Emilian, relatate de apropiați sau foști colaboratori de-ai săi și cunoscute de cea mai mare parte a colectivului de lucrători din cadrul I.P.J. Satu Mare.
După ce a absolvit cursurile Școlii de ofițeri de poliție București-Băneasa, promoția 1990, și-a început activitatea în cadrul Serviciului Criminalistic al I.P.J. Satu Mare, unde și-a câștigat reputația de cel mai puturos polițist.
La scurt timp se transferă la Serviciul Resurse Umane, unde hibernează până în 1997-1998, când este uns șef al Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare, fără a avea vreun merit. În această postură nu a ieșit în evidență cu nimic, exceptând două cazuri:
1. Unui influent personaj din acea vreme, foarte apropiat de polițiștii de la rutieră, i-a fost prezentat noul șef al Biroului Rutier, ocazie cu care l-a informat pe acesta că dacă vrea să aibă viață bună și să-i fie prieten, trebuie să treacă un test.
Mai exact, trebuia să restituie câteva premise de conducere ridicate de subordonați de la câțiva “prieteni”, în vederea suspendării dreptului de a conduce, fără a se dispune alte măsuri complementare. Șugac a trecut testul, deci a intrat în “gașcă” ;
2. Subordonații săi Tite Radu și Doroș Ioan au sustras un permis de conducere din cutia special constituită pentru depunerea permiselor ridicate în vederea suspendării, păstrată în Biroul Rutier, restituindu-l persoanei de la care fusese ridicat, prin intermediul interlopului Puskas (fost Ciocan) Mugurel și în schimbul unor sume de bani. Celor doi li s-a întocmit dosar penal, Tite fiind demis ulterior.
În mod paradoxal, Șugac Emilian a scăpat basma curată după aceste “întâmplări” !
În intervalul 20-22 august 2003, la Școala de Poliție Câmpina a avut loc concursul pentru ocuparea funcțiilor de șef al Serviciului de Combatere a CrimeiOrganizate și Antidrog din cadrul mai multor Inspectorate Județene de Poliție.
Rezultatele acestui concurs au fost fraudate în modul cel mai grosolan cu putință decătre chestorul șef adjunct de poliție Toma Zaharia, poreclit “generalul heroină”, înacea vreme secretar de stat și șef al departamentului Ordine și Siguranță Publică, lucru dovedit ulterior în instanță.De această situație a profitat din plin Șugac Emilian, de loc din Câmpina,protejat al secretarului de stat pomenit mai sus și al mai multor domni din Comisiade concurs, printre care chestorul Miclea Damian, pe atunci director general alD.G.C.C.O.A. și președinte al Comisiei, precum și chestorul Fătuloiu Dan Valentin,adjunct al lui Miclea și membru în Comisie. Șugac Emilian a fost declarat“câștigător” al concursului pentru ocuparea funcției de șef al Serviciului deCombatere a Criminalității Organizate și Antidrog Satu Mare, după ce a obținut nota 7,37. Contracandidatul său, Zbona Adrian Viorel a obținut nota 8,31 dar degeaba !!!împrejurările în care s-a desfășurat acest concurs sunt descrise în anexa la prezentulmaterial ( Rezoluția de încetare a urmăririi penale din data de 18.05.2011, data îndosarul 900/P/2005 — 83 8/P/2008 al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică dincadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție).
După concurs Șugac a stat bine-merci 12 ani în funcția obținută “pe merit”, fără a avea rezultate notabile în această perioadă, cu mici excepții, bineînțeles ! Una dintre acestea îl constituie faptul că și-a rezolvat mobilierul din biroul de șef fără a plăti nici 5 bani pentru acesta !
În anul 2004 Șugac a devenit asociat al unei societăți comerciale, constituită la inițiativa lui Gliga Aurel Traian, originar din Alba și domiciliat în Satu Mare, sponsorul dintotdeauna și protectorul lui Șugac Emilian, care conducea mai multe afaceri de succes în Satu Mare și care, la un moment dat, când suspiciunile asupra influenței sale în ceea ce-l privea pe Șugac deveniseră tot mai pregnante, și-a mutat afacerile în județele limitrofe. Printre asociați, români și un cetățean ungur (fratele unui polițist din țara vecină), se numără si Moldavy Adalbert Aurel din Satu Mare.
Societatea a fost denumită MONDO PLANT S.R.L. și avea ca obiect de activitate“cultivarea plantelor; grădinăritul destinat pieței; horticultura”- ca domeniuprincipal respectiv “cultivarea legumelor, a specialităților horticole și a produselorde seră”- ca activitate principală. Amănunte despre împrejurările înființării acesteisocietăți aveți în cea de-a doua anexă la material. (Monitorul Oficial al României nr.2187 din data de 21 iulie 2004). Ar fi interesant de aflat dacă dl. Șugac și-a trecut îndeclarația de avere și interese calitatea de asociat în cadrul acesteisocietăți comerciale.
Cea mai mare “realizare profesională “ a șefului S.C.C.O.A. Satu Mare datează din anul 2006 și reprezintă o mostră cât se poate de elocventă a incompetenței crase de care a dat dovadă de-a lungul carierei sale și care persistă și în prezent a “pregătit” în amănunt realizarea unui flagrant, folosindu-se de serviciile unui “voluntar” al Poliției, desemnat de el personal, pe numele său Bara loan zis “Ioțo” și de suma de 2500-3000 Euro, în bancnote falsificate, bani proveniți din confiscări și aflați în custodia Poliției (în fișetul lucrătorului de linie, căruia Șugac nu i-a spus pentru ce anume are nevoie de acei bani). Datorită “minuțiozității” cu care a fost pregătită acțiunea, persoana care urma să fie prinsă în flagrant a scăpat cu bani cu tot iar după un timp o parte din valuta falsă a fost repusă în circulație în județele Maramureș și Cluj. Primul polițist care s-a sesizat în legătură cu acest ultim aspect a fost comisarul șef de poliție (în rezervă) Isac loan, fost șef al I.P.J. Maramureș, la acea vreme șef al S.C.C.O. Maramureș, care a întocmit acte premergătoare în cauză și a sesizat șefii de la București. De această istorioară nusunt străini nici Batin Laurențiu, pe atunci comisar șef la S.C.C.O.A. Maramureș,devenit ulterior șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră SighetuMarmației, nici dl. Blahovici Marcel, la acea vreme procuror în cadrul D.I.I.C.O.T.-Biroul Teritorial Satu Mare, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă TribunalulSatu Mare, dar nici comisarul șef Furtună Constantin, pe atunci director generaladjunct al Direcției Antidrog, în prezent șef al B.C.C.O. Ploiești, care s-a deplasat laSatu Mare pentru verificări. Și ce dacă ?!? Nici de această dată Șugac Emilian, care și-a cerut iertare și a plâns amarnic pe umărul prietenei de familie, Șuta Viorica,procuror șef la D.I.I.C.O.T. Oradea — Biroul Teritorial Satu Mare și fostă colegă deliceu a soției lui, nu a pățit absolut nimic, deși procurorul Blahovici a solicitatdestituirea sa !!!
O parte din perioada în care “a condus destinele” S.C.C.O.A. de la Satu Marecoincide cu cea în care a exercitat funcția de președinte al I.P.A. România – Regiunea l Satu Mare, și în această postură fără rezultate notabile.
Singura sa realizare pe aceasta linie datează, culmea!, din perioada imediat următoare expirării mandatului de președinte, când a înmânat din partea I.P.A. mai multe plachete de onoare unor colegi și colaboratori, de Ziua Poliției Române. Nici vicepreșsedintele deatunci al organizației, Pop Mircea și nici altcineva nu cunoaste proveniența banilorcu care acele plachete au fost achitate dar poate știe cel care le-a comandat laOradea și le-a înmânat, din moment ce numele său apare la rubrica “președinte”!
În perioada când a urmat cursurile Școlii de Poliție, Șugac a fost coleg de clasă cu comisarul șef Sandu Tudor Dorel, fost șef al Serviciului Încadrare și Promovare Resurse Umane din cadrul Direcției Management Resurse Umane a I.G.P.R., actualmente director al Direcției Control Intern din cadrul I.G.P.R., un motiv ultrasuficient pentru ca acesta să-i dea o mână de ajutor, în sensul avansării înainte de termen la gradul profesional de comisar a soției lui Emilian, Luminița.
Aceasta nu avea merite deosebite care să impună această avansare, însă avea nevoiede acest grad în obținerea avizului favorabil pentru detașarea pe 6 ani (!) la D.N.A.Oradea, mutare care a fost efectuată în anul 2009, pe când aceasta ocupa funcția deadjunct al șefului I.P.J. Satu Mare, comisar șef de poliție Tăut Ioan Liviu și nu maisuporta managementul autoritar exercitat de acesta !
Un alt exemplu grăitor al incompetenței susnumitului îl reprezintă afirmațiafăcută în 2009-2010, în cadrul unei ședințe de analiză a unor activități specifice pelinia grupărilor infracționale din municipiu, conform căreia “este prematur săanalizez și să mă pronunț dacă Tukacs Dorel Vasile face obiectul criminalitățiiorganizate” !!! De precizat faptul că persoana în cauză (Tukacs) este un infractorvechi, arhicunoscut, cu numeroase condamnări pentru săvârșirea de infracțiuni de natură judiciară și din sfera crimei organizate.
În primăvara anului 2011 în presa locală a fost declanșată o amplă campaniede denigrare a lui Zbona Adrian Viorel. Coincidență sau nu, aceasta a fost demaratădupă publicarea, în data de 18 mai 2011, a actului din anexă (cel privind concursulpentru ocuparea funcției de șef al S.C.C.O.A. Satu Mare).
De la data detașării soției sale la D.N.A. Oradea, lui Șugac Emilian i-a încolțit ideea de a deveni șef al I.P.J. Satu Mare, sens în care a început o activitate laborioasă de tatonare a terenului, care includea și eliminarea unor potențiali contracandidați la această funcție. În acest demers a beneficiat de susținerea mai multor persoane și personaje din proximitatea sa:
– în primul rând este vorba despre soția sa, care nu se sfiește să declare, cu diverse ocazii și în diferite anturaje, că ”nu mă las până nu-l pun pe Emil inspector șef, ca să se poată pensiona din aceasta funcție !” Despre această afirmație a sa au cunoștință inclusiv polițiști din cadrul I.P.J. Sălaj.
– în al doilea rând vorbim despre unchiul soției sale, dl. Molnar Alexandru, fostșef al I.P.J Satu Mare, un influent om de afaceri din Satu Mare, care hotărăște dinumbră cine să ocupe anumite funcții din I.P.J. Satu Mare.
– nu în ultimul rând amintim aici o altă ,,personalitate marcantă” a Poliției dinSatu Mare, Urâte Dinu Florin pe numele său, în prezent șef al Poliției MunicipiuluiCarei, despre care numai domnii din cadrul I.G.P.R. care îl sprijină necondiționat nuau aflat sau nu vor să afle că are preocupări care exced profesiei de polițist. Urâte afost recrutat de serviciile speciale pe vremea celebrului Remus Șpan, cândsubordonații acestuia din urmă obținuseră informații de interes operativ, pe liniatraficului de droguri, despre cel care avea să-i devină cumnat lui Urâte (nume defamilie Turcu) iar Șpan l-a iertat, cerându-i în schimb lui Urâte să-i furnizeze date.
Despre colaborarea fructuoasă dintre Șugac și Urâte urmeză să relatăm pe larg,într-un material viitor.
Relativ recent, în urma unei înțelegeri cu un furnizor din Municipiul Carei, Șugac Emilian și-a ,,achiziționat” o centrală termică pentru imobilul în care domiciliază, situat pe str. Solidarității din Municipiul Satu Mare. Persoana în cauză a așteptat un timp ca centrala respectivă să-i fie plătită, însă fără rezultat, întrucât dl. Șugac a înțeles că centrala i-a fost oferită drept cadou ! După câteva discuții în contradictoriu cu furnizorul, Șugac Emilian a achitat o sumă de bani însă, din ceea ce se aude prin Carei, nu ar fi vorba de prețul întreg, ci doar despre o parte a acestuia !
În baza activității susținute pe care a desfășurat-o și a rezultatelor uluitoare pe care le-a obținut în toată cariera sa, începând cu data de 1 septembrie 2015 dl. comisar șef de poliție Șugac Emilian a fost împuternicit de către Tobă Petre, șeful I.G.P.R. și finul lui Toma Zaharia, adjunct al șefului I.P.J. Satu Mare, pe o perioadă de 6 luni. La data de 1 februarie 2016, când au expirat cele 6 luni, nu s-a mai anunțat nimic oficial despre prelungirea perioadei de împuternicire a susnumitului, care a rămas în continuare în aceeași funcție, probabil pentru a încerca să duca la bun sfârșit visul său și al sotiei sale de a deveni inspector șef.”
Informarea primită relevă că polițistul Emilian Șugac a avut de la început și până în prezent o carieră dubioasă, bazată pe pile, cunoștințe și relații, în care nu s-a remarcat prin merite deosebite, în toate compartimentele în care a activat în Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare: Serviciul Criminalistic, Serviciul Resurse Umane, Biroul Rutier din Poliția municipiului Satu Mare și Serviciul de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog. O rezoluție emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 18.05.2011, în dosarul nr. 900/P/2005, în care au fost cercetați chestorii Toma Zaharia și Miclea Damian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, confirmă faptul că polițistul Emilian Șugac a fost numit nelegal în funcția de șef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Satu Mare, în condițiile în care a obținut la concurs media 7,37 în timp ce contracandidatul său Adrian Viorel Zbona a obținut media 8,31.
Anticorupția folosită în interes personal
Documentul confirmă și aspirațiile și jocurile care se fac de câteva luni în scopul ocupării de către comisarul șef Emilian Șugac a funcției de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, acest fapt fiind cunoscut de polițiști din IPJ Satu Mare și din IPJ Sălaj. Așa cum am arătat anterior, în vederea atingerii acestui obiectiv s-au implicat îndeosebi colonelul Vasile Dragoș, șeful compartimentului de monitorizare și combatere a infracționalității economico-financiare din SRI Satu Mare, și comisarul șef Luminița Șugac, ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA Oradea. Un prim pas a fost făcut în prima parte anului trecut, când comisarul șef Luminița Șugac și procurorul cu care lucrează, Cristian Ardelean, i-au întocmit un dosar penal adjunctului de atunci al șefului IPJ Satu Mare, chestorul Liviu Tăut, care a deținut și funcția de șef al IPJ Satu Mare în perioada 2005-2010. În dosarul respectiv chestorul Tăut a fost inculpat pentru trafic de influență, dispunându-se măsura controlului judiciar împotriva sa, motiv pentru care a demisionat din funcție. După câteva luni, respectiv în data de 1 septembrie 2015, în funcția rămasă vacantă a fost numit, cu împuternicire pe șase luni, taman soțul ofițerului anchetator de la DNA, comisarul șef Emilian Șugac. Împuternicirea a expirat la 1 februarie 2016 dar polițiștii din IPJ nu au știință de prelungirea acesteia sau de o numire definitivă, cert fiind că Șugac a rămas adjunct al șefului inspectoratului.
Al doilea pas îl constituie debarcarea din funcție a actualului șef al IPJ Satu Mare, comisarul șef Vlad Florentin, prin acțiuni de șantaj mergând până la compromiterea cu un dosar penal. Sugestiv în acest sens este faptul că, în primăvara acestui an, cu ocazia audierii comisarului șef Vlad la DNA Oradea, în calitate de martor, într-un dosar instrumentat de comisarul șef Luminița Șugac, aceasta a proferat la un moment dat amenințări la adresa șefului Poliției sătmărene. Șugac l-a acuzat pe Vlad că din IPJ Satu Mare se scurg multe informații.
Este de amintit faptul că, cu câțiva ani în urmă, comisarul șef Luminița Șugac i-a instrumentat un dosar pentru trafic de influență unui alt potențial concurent al soțului său, comisarul șef Vlad Boșca, șeful Serviciului de Investigații Criminale din IPJ Satu Mare, care a fost trimis în judecată de DNA Oradea, dar a fost achitat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel că se pune în mod firesc întrebarea dacă procurorii și șefii de la DNA Oradea fac jocurile ofițerului lor anchetator și grupului de interese de care acesta și soțul său sunt legați. A devenit anticorupția o moșie și o armă personală pentru realizarea unor interese individuale sau de grup?
Din informarea primită reiese că și Luminița Șugac a fost avansată cu cântec și cu pile, înainte de termen, la gradul profesional de comisar, în anul 2009, întrucât avea nevoie de acest grad pentru obținerea avizului favorabil pentru detașarea pe o perioadă de șase luni la DNA Oradea, ca ofițer de poliție judiciară. De asemenea, reiese că în 2004 polițistul Emilian Șugac a devenit asociat în SC Mondo Plant SRL, o firmă constituită cu afaceriști dubioși din România și Ungaria, care nu apare în declarațiile sale de avere și de interese postate pe site-ul www.integritate.eu, precum și că, în funcțiile deținute a obținut diverse beneficii materiale cu rezonanță penală (mobilier pentru birou, o centrală termică pentru locuință ș.a.). De asemenea, angajați ai unei firme de confecții îmbrăcăminte din Satu Mare au sesizat faptul că polițistul Emilian Șugac a luat odată nu mai puțin de cinci costume de top, pe care nu le-a achitat niciodată.
Așteptăm ca justițiarii de la DNA Oradea să se ocupe și să se pronunțe și cu privire la faptele cu iz de corupție ale clanului Șugac.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eduard O. Ohanesian 145 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.