ASF a aprobat norma de aplicare a legii RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dezbătut şi a aprobat, în 26 iulie, norma de aplicare a legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto RCA.

”Consiliul ASF a adoptat norma în forma rezultată din consultările avute cu principalii participanţi la piaţa asigurărilor auto obligatorii (asociaţii de protecţia consumatorilor, societăţi de asigurare, transportatori, brokeri şi service-uri auto, precum şi alte asociaţii), considerând că amendamentele aduse proiectului iniţial au conturat un cadru coerent şi echilibrat în sprijinul aplicării legii, care a întrunit totodată şi un consens larg pe parcursul celor două dezbateri publice pe această temă”, se arată în comunicat.

Noul cadru legal presupune o colaborare mai strânsă între mai multe instituţii ale statului. În acest sens, ASF a iniţiat parteneriate cu Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii şi cu Registrul Auto Român (RAR).

Norma detaliază mecanismele de implementare a noii legi RCA şi aduce clarificări în ceea ce priveşte o serie de prevederi, printre care se numără reglementarea modalităţii de constatare, evaluare, stabilire şi plată a despăgubirilor, modalitatea de decontare directă, asigurările RCA aplicabile asiguraţilor cu risc ridicat şi reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus.

Piaţa RCA a fost zguduită de scandaluri după declanşarea falimentului în cazul Astra şi Carpatica. În prezent, pe această piaţă activează nouă jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa şi Grawe.

Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decât în anul anterior, în contextul creşterii primei medii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.