ASF îşi acceptă neconstituţionalitatea

Marian Sârbu este, în continuare, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), deşi Curtea Constituţională a stabilit, clar, că numirea sa nu a fost constituţională, din cauză că nu îndeplinea criteriile legale privind experienţa profesională. Adică, potrivit legii, nu este competent pentru această funcţie, scrie ziarul Bursa.

Conform ASF, CC a constatat neconstituţionalitatea numirii lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, dar nu a dispus încetarea mandatului şi nici întreruperea raporturilor de muncă cu ASF.

„În consecinţă, Parlamentul sau domnul Sârbu sunt cei care hotărăsc, în baza deciziei Curţii Constituţionale şi a motivaţiei publicate în Monitorul Oficial, asupra încetării raporturilor de muncă cu ASF”, se arată într-un răspuns transmis de ASF către Mediafax.

Trasferând Parlamentului decizia încheierii mandatării, Autoritatea acceptă şi varianta contrară, prin care Marian Sârbu, împotriva Constituţiei, ar putea să rămână membru al Consiliului instituţiei.

ASF se suportă să fie o instituţie cu gesturi neconstituţionale, menţinând pe cineva contra constituţiei?
Avem, în cazul acesta, o premieră în România – o Autoritate care se numeşte „de supraveghere” şi, prin urmare, are menirea să vegheze la respectarea legii care acceptă să funcţioneze, eventual, în condiţii de neconstituţionalitate, la a cărei respectare este menită să vegheze.

ASF acceptă exact acel lucru pe care trebuie să îl prevină să se petreacă.

Marian Sârbu a trecut de pe poziţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF pe cea de prim-vicepreşedinte, după ce scaunul a fost eliberat de Daniel Dăianu, care a fost votat pentru un mandat de 5 ani, în funcţia de membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al BNR.

Citiţi continuarea pe ziarul Bursa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.